Din corola de minuni a creierului - Memoria
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 27.11.2020

Din corola de minuni a creierului - Memoria

GALERIE
Bogdan Iliescu
  • Bogdan Iliescu
- +

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

„Şi dintr-o dată amintirea mi-a apărut. Gustul era cel al prăjiturii pe care duminica dimineaţa, la Combray (pentru că în acea zi nu ieşeam din casă înaintea slujbei religioase) când mă duceam să-i spun bună dimineaţa în camera ei, mătuşa Leonie mi-o oferea după ce o înmuia în infuzia ei de ceai sau de flori de tei. Vederea micuţei madeleine nu-mi amintise nimic înainte de a fi gustat din ea; poate pentru că, văzând adeseori asemenea prăjituri de atunci încoace, fără să le mănânc, pe poliţele cofetarilor, imaginea lor părăsise acele zile din Combray pentru a se asocia cu altele, mai recente;...” (Marcel Proust, În căutarea timpului pierdut). Câteva molecule se cuibăresc dolofane în cămăruţele harnice ale palatului şi limbii şi de acolo vorbesc creierului într-o limbă pe care până şi el o credea uitată. Depeşe grăbite trezesc din amorţirea zeilor fragmente ca de sticlă spartă care, cu grăbire, se reconstruiesc într-unul din vitraliile copilăriei şi revarsă peste firea uimită emoţiile încântătoare ale acelei vârste.

De unde au apărut? Ce meşter este acela atât de iscusit, încât să reconstruiască după o viaţă de om, o lucrare atât de completă şi de vie din bucăţi atât de mici şi atât de împrăştiate? Din fericire, întrebările acestea frământă multe minţi luminate, de foarte multe decenii şi, de mai curând, îşi găsesc răspunsuri care nu fac decât să adâncească mirarea şi minunarea noastră za lucrul creierului (vorba cronicarului). Când creierul formează o amintire a unei experienţe noi, neuronii numiţi celule engram codifică detaliile memoriei care sunt apoi reactivate ori de câte ori ne-o amintim. Până aici poate sună cunoscut. Ceea ce aflăm foarte de curând este că acest proces este controlat de remodelarea pe scară largă a însăşi ADN-ului neuronilor. Această remodelare, care permite unor gene specifice implicate în stocarea amintirilor, să devină mai active, are loc în mai multe etape repartizate pe mai multe zile. Modificările aduse densităţii şi aranjamentului cromatinei, o structură foarte comprimată, formată din ADN şi proteine, pot controla modul în care genele specifice sunt active în cadrul unei celule date. Câtă dedicaţie pentru menirea lor la aceste furnici ale amintirilor. Îşi modifică structura intimă, devin însăşi amintirea. E ca şi cum cineva ne-ar cere să îi cântăm o melodie la pian şi noi ne-am transforma în pian încât să îl servim cu eficienţă maximă. Avem de învăţat în comportamentul nostru foarte mult din felul de a face lucrurile al celui mai nobil dintre organe.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Dan CONSTANTIN

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Până când acest sistem de promovare în instituţiile statului nu va fi spart, nu vom putea progresa, nu ne vom putea dezvolta, vom bălti însă în ignoranţă fără să ne dăm seama că taxele şi impozitele noastre merg la rudele, prietenii şi amantele lor.

Filmuletul zilei

opinii

Minciună, adevăr, ficţiune

Alexandru CĂLINESCU

Minciună, adevăr, ficţiune

Fake-news? Termenul desemnează un ghiveci în care intră zvonurile, legendele urbane, teoriile conspiraţioniste, minciunile politice, farsele de prost gust etc. Nici aici, nimic nou sub soare. Singura diferenţă - internetul ca mijloc de difuzare rapidă a informaţiilor, care pot fi adesea false, dar tot internetul e un mijloc extraordinar de verificare a lor (nu degeaba China comunistă controlează internetul).

Termic, hibrid, electric (III)

Neculai SEGHEDIN

Termic, hibrid, electric (III)

De ce lumea cumpără automobile electrice? Pentru că sunt la modă, pentru că sunt nepoluante (nu e chiar aşa!), pentru că sunt simple şi uşor de condus. Dezavantajele sunt costul ridicat, timpul de încărcare al acumulatorului relativ mare şi autonomia redusă.

„Spectacolul” aroganţei

Nicolae CREŢU

„Spectacolul” aroganţei

Între multiplele forme ale nesimţirii, afişate public, cu „panas”, de grobienii parveniţi ai deceniilor postdecembriste, una dintre cele mai mediatizate este cea legată de îmbăţoşatul moft al „beizadelelor”. 

pulspulspuls

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Pentru că tot mai multă lume ne întreabă în ultima vreme ce se va alege de partidoiul ieşean după alegerile de săptămâna viitoare şi pe mâna cui va încăpea el, iacătă că l-am convocat de urgenţă la o cafeluţă pe amicul nostru Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, ca să ne spună ce-a mai auzit despre chestiunea asta îmbârligată şi încotoşmănată în mai multe abureli de campanie. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.