anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Din corola de minuni a lumii

GALERIE
Bogdan Iliescu
 • Bogdan Iliescu
- +

„... şi-ntocmai cum cu razele ei albe luna/ nu micşorează, ci tremurătoare/ măreşte şi mai tare taina nopţii...” Lucian Blaga

Are un trup firav, dar uşor rubensian. Un gât lung îi acoperă cosiţele întinse şi sensibile la cea mai graţioasă atingere. Îi priveşti tenul mediteranean şi poţi să înţelegi cu uşurinţă de ce atât de mulţi sunt îndrăgostiţi de ea. Şi dacă formele ei rotunjite la perfecţiune nu îţi fac inima să tresalte, atunci sigur glasul ei măiastru îţi vor tulbura cele mai adânci lacuri ale sufletului. Vorbim despre vioară, desigur. Pentru cei mai mulţi dintre voi, cuvântul ăsta este sinonim cu Stradivarius. Pentru alţi câţiva, este sinonim cu Guarneri. Oricare din cele două nume am folosi, sunt pentru toţi sinonime cu perfecţiunea, sublimul, sunetul divin.

Ambele familii de lutieri au învăţat arta creării viorii de la Nicolo Amati, dar, cel mai important, ambii au încercat să creeze instrumentul perfect. Şi le-a ieşit. În moduri diferite, viorile celor doi ating perfecţiunea. Poate Guarneri este de neegalat în felul în care produce registrele înalte. Nu numai că este plin de corp şi perfect tonal, dar este şi dulce şi aproape formează o lume diferită. În registrele medii însă, cantitatea de ton şi frumuseţea unui Stradivarius sunt deasupra oricărui alt instrument. Este bogat şi reuşeşte să scoată la iveală toate sevele pământului. În registrele inferioare ale spectrului auditiv este extrem de dificil să le deosebeşti şi este doar o chestiune de mâinile în care se află şi de preferinţele tale personale. Este o imensă plăcere să asculţi pe oricare dintre ele de câte ori ai ocazia.

De unde vine această perfecţiune? Asta au încercat să afle şi un grup de cercetători de la Texas A&M University, College Station, au îndreptat mintea ascuţită a ştiinţei încercând să le dezvăluie secretele. Au folosit cele mai puternice instrumente aflate la îndemâna ştiinţei încercând să afle ce stă în spatele acestor creaţii magnifice. Concluzia, pe scurt, este că atât domnii Guarneri, cât şi Stradivarius au folosit sigur nişte tehnici aparte, dar misterul calităţii lor aproape nelumeşti a rămas neatins. Vioara poate fi contemplată doar cu sufletul.

Vioara Stradivarius

Vioara Guarneri

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patria nu e tribunal

Pavel LUCESCU

Patria nu e tribunal

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

opinii

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

pr. Constantin STURZU

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

De ce ne ajunge atât de uşor la inimă colindul? Pentru că el nu este altceva decât Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc. 

pulspulspuls

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Pentru astăzi ne-am propus să-l tragem de urechi pe primarul târgului nostru, onorabilul edil Mihai Chirica, care a greşit impardonabil o referire la denumirea celui mai proaspăt liceu din oraş, care poartă numele cronicarului Miron Costin. 

Caricatura zilei

Iohannis și gazele

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.