„… şi-ntocmai cum cu razele ei albe luna/ nu micşorează, ci tremurătoare/ măreşte şi mai tare taina nopţii…” Lucian Blaga
Are un trup firav, dar uşor rubensian. Un gât lung îi acoperă cosiţele întinse şi sensibile la cea mai graţioasă atingere. Îi priveşti tenul mediteranean şi poţi să înţelegi cu uşurinţă de ce atât de mulţi sunt îndrăgostiţi de ea. Şi dacă formele ei rotunjite la perfecţiune nu îţi fac inima să tresalte, atunci sigur glasul ei măiastru îţi vor tulbura cele mai adânci lacuri ale sufletului. Vorbim despre vioară, desigur. Pentru cei mai mulţi dintre voi, cuvântul ăsta este sinonim cu Stradivarius. Pentru alţi câţiva, este sinonim cu Guarneri. Oricare din cele două nume am folosi, sunt pentru toţi sinonime cu perfecţiunea, sublimul, sunetul divin.
Ambele familii de lutieri au învăţat arta creării viorii de la Nicolo Amati, dar, cel mai important, ambii au încercat să creeze instrumentul perfect. Şi le-a ieşit. În moduri diferite, viorile celor doi ating perfecţiunea. Poate Guarneri este de neegalat în felul în care produce registrele înalte. Nu numai că este plin de corp şi perfect tonal, dar este şi dulce şi aproape formează o lume diferită. În registrele medii însă, cantitatea de ton şi frumuseţea unui Stradivarius sunt deasupra oricărui alt instrument. Este bogat şi reuşeşte să scoată la iveală toate sevele pământului. În registrele inferioare ale spectrului auditiv este extrem de dificil să le deosebeşti şi este doar o chestiune de mâinile în care se află şi de preferinţele tale personale. Este o imensă plăcere să asculţi pe oricare dintre ele de câte ori ai ocazia.
De unde vine această perfecţiune? Asta au încercat să afle şi un grup de cercetători de la Texas A&M University, College Station, au îndreptat mintea ascuţită a ştiinţei încercând să le dezvăluie secretele. Au folosit cele mai puternice instrumente aflate la îndemâna ştiinţei încercând să afle ce stă în spatele acestor creaţii magnifice. Concluzia, pe scurt, este că atât domnii Guarneri, cât şi Stradivarius au folosit sigur nişte tehnici aparte, dar misterul calităţii lor aproape nelumeşti a rămas neatins. Vioara poate fi contemplată doar cu sufletul.
Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi
Publicitate și alte recomandări video