Mirosul este cel mai tainic dintre simturile omenesti, el ne poarta in calatoriile trecutului si toate amintirile noastre se exprima prin asocierea cu niste mirosuri foarte putin perceptibile. In lumea satului romanesc, locuitorii faceau saltele din flori de fin, care degajau un miros ce te facea sa te simti parte integranta a naturii, a universului. Moasa satului, batrina care se ocupa de leacuri magice, folosea deseori pernute cu diverse amestecuri pe care le aplica pe locul dureros si totul era bine.
Beneficiile acestor pernute sint de neimaginat, plantele incorporeaza energii subtile, enorme, de la pamint, de la apa, de la soare, paduri, cimpuri. Aceste energii sint menite sa ne schimbe starea de spirit si sa ne protejeze de agresiunea radiatiilor de orice fel.
Actiunea pernutelor se bazeaza pe degajarea mirosurilor din uleiurile volatile din plante care sint preluate de cele circa 10 milioane de celule receptoare ale mirosului si de la acestea, prin nervii olfactivi, informatia se transmite la creier, care o defineste. Remarcabila putere bactericida si microbiana proprie esentelor aromatice, se exercita atit in interiorul, cit si in exteriorul organismului: antiseptice, antispasmodice, antireumatismale etc. Multora din esentele aromatice le este proprie o extraordinara forta de difuzare prin structurile organismului.
Aceste produse incorporeaza multa munca manuala, incepind de la recoltarea plantelor, uscare, amestec, cusut, decor. Totul se face cu multa atentie si migala, dar si cu multa dragoste.
Aromaterapia este ramura terapeuticii de inspiratie naturala mai precis fitoterapeutica, ce urmareste ameliorarea sau vindecarea diverselor boli, pe calea aromelor si a parfumurilor, respectiv pe calea unor produsi volatili si odoranti, extrasi din plante aromatice, produsi care se prezinta sub forma unor esente naturale sau a unor uleiuri volatile.
Esentele volatile au putere bactericida sI microbiana
Practica mumificarii este mai veche decit civilizatia egipteana, ea fiind cunoscuta inca din vremea aramei si cum folosirea efectelor conservante ale esentelor volatile si aromatice era indispensabila in aceste practici, devine evident faptul ca aromaterapia este extrem de veche.
Marea putere bactericida si microbiana proprie esentelor aromatice, se exercita nu numai in exteriorul organismului, ci si in interiorul sau. Astfel, esentele de cimbru, lavanda, pin si eucalipt, exercita actiuni antiseptice mai ales in domeniul aparatului respirator, digestiv si urinar, in timp ce acelea de rozmarin, favorizeaza producerea si evacuarea bilei. Pe de alta parte, ceapa, usturoiul, lamiia si ienuparul, impiedica formarea de pietre la nivelul aparatului biliar si renal, in timp ce esentele de lavanda, maghiran, verbina, chiparos si anason, exercita efecte antispasmodice.
Esenta de lamiie in anumite concentratii neutralizeaza bacilul tific si stafilococul, in numai cinci minute, iar pe cel difteric in douazeci de minute de minute. Efecte stimulante exercita esentele de busuioc, salvie, pin si rozmarin, iar antifermentative intestinale acelea de ceapa, usturoi, cimbru, marar, anason, lamiie si ienupar.
Alte esente exercita actiuni aperitive, afrodisiace, cicatrizante, diuretice, antireumatismale, febrifuge, antitoxice, antivirale ca si de alt gen. Multora din esentele aromatice le este proprie o extraordinara forta de difuziune prin structurile organismului. Esentele aromatice nu produc obisnuinta si nu exercita efecte secundare nocive, proprii multor medicamente de sinteza. De aceea este important de stiut efectul aromelor astfel incit atunci cind confectionam o pernuta sa avem exact plantele benefice pentru afectiunea de care suferim.
Astfel, lamiia ajuta la concentrare, pe cind salvia este detasanta, euforica si afrodisiaca. Lavanda elibereaza caile respiratorii si imbie somnul, menta calmeaza digestia, echilibreaza starea emotionala si este eficienta contra raului de calatorie.
Cleopatra, celebra pentru baile cu petale de trandafiri probabil cunostea efectul antidepresiv si calmant al acestora.
dr. ing. Iuliana BARBU
––
Cum facem o pernuta?
Daca timpul va permite puteti confectiona o pernuta pentru un somn odihnitor in care sa incorporati florile culese de-a lungul verii. Astfel puteti usca diverse flori: trandafiri, menta, cimbrisor de cimp, lacramioare, tei, eventual sa recoltati si o mina buna de scuturatura de fin. Le uscati bine pe toate in functie de fiecare planta in locuri racoroase, uscate, la umbra sau la soare. Pernuta o veti confectiona din material textil natural. Puteti alege culorile pastelate sau dupa cum va indica intuitia. Umpleti apoi pernuta cu plantele uscate si sigilati.
Acum aveti o pernuta lucrata manual de dumneavoastra, impregnata cu energia voastra dar si cu bucuria de a face un lucru pentru voi. O puteti folosi atunci cind va odihniti sau dormiti punind direct capul pe ea sau asezind-o sub perna pe care deja o utilizati. (M.A.)
Publicitate și alte recomandări video