anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

Din FILIT se alege praful. Nicio firmă nu vrea să organizeze festivalul

GALERIE
filit
 • filit
- +

 „Viitoarele ediţii FILIT vor fi organizate din timp, nu pe picior, nu cu proceduri derulate în fiecare an”, explică vicepreşedintele CJ, Victor Chirilă, care susţine că ar fi un plan de rezervă 

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere se va desfăşura şi în acest an cu uşile semiînchise. După două ediţii cu zeci de evenimente desfăşurate în centrul Iaşului, ediţia de anul trecut a festivalului a fost organizată discret, într-un singur weekend. În cazul ediţiei din acest an, licitaţia organizată de Muzeul Literaturii Române pentru organizarea FILIT a fost anulată, întrucât nicio firmă nu a depus vreo ofertă.  

Conducerea MLR spune că festivalul va fi organizat oricum, urmând să cuprindă evenimentele care pot fi organizate fără implicarea unei firme specializate. De cealaltă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean aşteaptă comunicarea oficială a anulării licitaţiei, situaţia urmând să fie discutată în cadrul şedinţei operative de luni ţinută cu şefii instituţiilor subordonate. „Festivalul se va face, cu resursele organizatorice proprii. Sunt expoziţii care vor fi organizate, rezidenţele FILIT cu scriitorii şi traducătorii, deci evenimente vor fi. Pentru viitor vom lua măsurile necesare pentru încheierea unui acord-cadrul, pe 4-5 ani. Viitoarele ediţii FILIT vor fi organizate din timp, nu pe picior, nu cu proceduri derulate în fiecare an”, a declarat vicepreşedintele CJ, Victor Chirilă. 

Firma urma să primească 1,4 milioane lei pentru cinci zile de festival 

Conducerea MLR era dispusă să plătească 1,4 milioane lei pentru cinci zile de festival, programat în perioada 26-30 octombrie. Firma care şi-ar fi asumat organizarea FILIT urma să gestioneze serile FILIT, cuprinzând întâlniri ale publicului cu scriitori străini şi români de marcă la Teatrul Naţional, întâlniri ale scriitorilor români cu elevii în licee, cu ieşenii în Casa FILIT, organizarea unei nopţi lungi a poeziei, a unor deplasări ale scriitorilor în oraşele judeţului, un salon de carte, o expoziţie de fotografie, ca şi dezbateri, mese rotunde şi întâlniri profesionale cu traducători. Pavilioanele, logistica, decoraţiunile, serviciile de internet, curăţenie sau pază, producerea de materiale informative şi publicitatea festivalului ar fi trebuit asigurate tot de firma câştigătoare a licitaţiei. 

Planul de rezervă 

În lipsa unei firme specializate, MLR va fi singura instituţie implicată în organizarea festivalului. „MLR a încercat să externalizeze o secţiune a festivalului, mai precis evenimentele referitoare la întâlnirile autorilor cu publicul, însă nu s-a depus nicio ofertă. Desigur, am luat în calcul şi această posibilitate, aşa că există un plan de rezervă. În curând, vom da publicităţii numele invitaţilor români şi străini care vor participa la întâlnirile cu publicul. De asemenea, muzeul lucrează intens în această perioadă la proiectul «Expoziţii FILIT 2016», unde pregătim câteva surprize, unele de talie internaţională. Tot la FILIT vom deschide un nou punct muzeal, al patrulea pe care MLR îl realizează în ultimii doi ani, dedicat scriitorului şi criticului literar Garabet Ibrăileanu”, a declarat directorul MLR, Dan Lungu.

În aceste zile se derulează „Rezidenţele FILIT”, un program de burse dedicate traducătorilor străini în şi din română, ca şi scriitorilor români. La rezidenţe participă traducători din Bulgaria, Italia, Franţa, Azerbaidjan sau Polonia, respectiv scriitorii Vasile Ernu, Lavinia Branişte, Anatol Grosu, Daniel Bănulescu, Laurenţiu Malomfălean şi Mircea Ţuglea. În derulare sunt şi Atelierele FILIT pentru traducători, la care participă traducători din Austria, Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Kazahstan, Marea Britanie, Polonia, SUA, Spania şi Ungaria.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.