Din inimă, de la Iași: La mulți ani, români!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

În zi de sărbătoare

Din inimă, de la Iași: La mulți ani, români!

GALERIE
tricolor-nou
  • tricolor-nou
- +

Ziua naţională a României  este prilejul de a ne uni în gânduri și în simţiri; ieşeni, moldoveni, români de pretutindeni, ne plecăm capetele, cu recunoștință, și aducem un omagiu înaintașilor noștri care, cu prețul vieții, prin vărsare de sânge au dobândit ceea ce astăzi numim ,,identitate națională".

La 1 Decembrie, când s-a definitivat Marea Unire, România a început să existe ca stat întreg; integritatea și demnitatea de care ne bucurăm de aproape un secol s-au câștigat cu greu, prin jertfa strămoșească, pe câmpul de luptă. Astăzi cinstim faptele de vitejie care ne-au marcat istoria.

De asemenea, astăzi cinstim o țară greu  încercată în istorie, subjugată și condamnată în repetate rânduri, o țară care prin tăria și ambiția mai marilor săi poate fi numită  astăzi, 1 Decembrie 2017, stat național, unitar, independent, democratic, intregru și inviolabil. Valorile care s-au conservat de-a lungul timpului și spiritul unitar pe care îl manifestăm demonstrează că suntem un popor închegat, perseverent și dornic de evoluție.

Aici, la Iași, fiecare 1 Decembrie are o încărcătură istorică aparte; aici mereu timpul ne-a dat câte o lecție și de fiecare dată ne-am descurcat onorabil. În inima Moldovei, ziua națională este un motiv de sărbătoare, iar festivitățile organizate și dedicate exclusiv acestei zile întăresc ceea ce am spus. Străzile Iașului sunt pline astăzi, și nu pentru că ne înghesuim în trafic, în drum spre serviciu sau cursuri; ieșenii sărbătoresc în stilul caracteristic, de la an la an parcă tot mai pătrunși de aceste momente.  

Sunt destule zilele în care ne condamnăm țara, în care ne plângem de ce ne poate oferi ea, în care privim cu jind spre cei ce o părăsesc cu speranța unui viitor mai bun.

Dacă în timpul anului nu o facem, vă îndemn cu căldură ca la fiecare început de decembrie să fim cu toții mândri: mândri că suntem români, mândri că trăim într-o țară liberă și puternică, mândri de istoria noastră și de pământul pe care îl stăpânim.

Dragi români, fiți înțelegători, rezonați cu semenii dumneavoastră, fiți toleranți și săritori. Aveți încredere în forțele proprii și în forțele celor ce vă reprezintă.

Urările cele mai sincere și mai călduroase le transmit tuturor românilor, urări de bine și de sănătate.

La mulţi ani, ieșeni! La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!

 

Vasile CÎTEA
Deputat PSD Iaşi
Preşedinte FR Box

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.