Din Japonia până în Craiova, matematicienii l-au sărbătorit ieri pe academicianul Radu Miron
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ceremonie specială pentru un reputat academician ieşean

Din Japonia până în Craiova, matematicienii l-au sărbătorit ieri pe academicianul Radu Miron

GALERIE
miron, 86 ani (1)
  • miron, 86 ani (1)
- +

Ieri, de la ora 10, în Sala Senat a Universităţii „Al.I. Cuza“ din Iaşi, academicianul Radu Miron a fost felicitat pentru împlinirea vârstei de 86 de ani de către matematicieni din patru ţări străine şi de la cele mai importante facultăţi de matematică din România. Întrunirea a marcat şi începerea celei de-a 13-a conferinţe internaţionale organizate la Iaşi de către societatea TENSOR din Japonia.

La această conferinţă de deschidere, prezidată de prof.dr. Henri Luchian, prorector responsabil cu relaţiile internaţionale de la universitate, a fost prezentă o delegaţie numeroasă din Japonia, condusă de directorul companiei TENSOR, Tomoaki Kawaguchi. Aceştia, împreună cu restul invitaţilor din sală, l-au felicitat pe academicianul Radu Miron pentru munca sa în domeniul geometriei diferenţiate, recunoscută la nivel mondial, dar în special pentru relaţia pe care a avut-o cu generaţiile tinere. Printre cei care au luat cuvântul din comunitatea academică ieşeană s-a numărat şi academicianul Eugen Simionescu, preşedintele filialei din Iaşi a Academiei Române, dar şi prof.dr. Cătălin Lefter, decanul Facultăţii de Matematică. „E parte a misiunii universităţii să caute suportul academicienilor. De la primul stadiu de novice până la cel al cercetării aprofundate. E parte a misiunii universităţii să îi onoreze pe aceştia, şi e un privilegiu pentru universitate să realizeze acest lucru. Ca tânăr student l-am avut profesor pe domnul Miron şi mi-am dat seama, simţeam ca tineri studenţi, ceea ce realizez acum, că facultăţile de matematică, în speţă cea a Universităţii Cuza, şi-a îndeplinit misiunile de care vorbeam“, a declarat profesorul Henri Luchian.


Academicianul Radu Miron (foto) a primit un buchet de flori din partea conducerii universităţii şi o carte de la reprezentanţii din Serbia. „Sunt foarte onorat de această ceremonie, dar pentru mine 86 de ani sunt prea mulţi. Nu suport vârsta asta, dar asta-i viaţa. Multe mulţumiri vorbitorilor, care au avut de spus cuvinte frumoase despre mine, dar şi organizatorilor pentru stabilirea acestei întâlniri la Iaşi“, a declarat Radu Miron. Până la data de 7, când se vor încheia conferinţele ştiinţifice la UAIC, se vor organiza zilnic astfel de întâlniri tematice. Conferinţa, organizată de Facultatea de Matematică şi de Institutul de Matematică „O. Meyer“ al Academiei Române, filiala Iaşi, va fi susţinută anul viitor în Japonia, la începutul lunii septembrie, când directorul TENSOR, Tomoaki Kawaguchi, va împlini 80 de ani.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.