Din nou, despre alegerile-sandviș (III)

joi, 05 decembrie 2024, 03:00
1 MIN
 Din nou, despre alegerile-sandviș (III)

În continuarea seriei de considerații începute ieri, în care am vorbit despre bilanțul PSD și PNL la alegerile legislative, încercăm astăzi o trecere în revistă a celorlalte formațiuni relevante.

Din motive de spațiu, nu vom insista asupra UDMR, spunând doar că formațiunea etnicilor maghiari a reușit o mobilizare foarte bună pentru depășirea pragului de 5 la sută, în condițiile în care prezența la vot a fost mare, la nivel național. Este adevărat că UDMR ar fi beneficiat oricum de pragul „alternativ” (20 la sută în cel puțin patru județe), dar prin participarea bună a cetățenilor de etnie maghiară, UDMR își păstrează o reprezentare consistentă, indispensabilă pentru o eventuală coaliție pro-occidentală.

Uniunea Salvați România se aștepta, probabil, la mai mult decât 12% și locul patru în ierarhie, mai ales după calificarea doamnei Elena Lasconi în turul secund al prezidențialelor. Dar USR nu a mai avut argumentele partidului „nou” – a participat la guvernare la începutul acestei legislaturi – și nici nu a reușit să-și mențină unitatea, pierzând lideri care au creat formațiuni noi – evident, fără șanse de a conta în aceste alegeri. Faptul că nu a reușit să depășească PNL, aflat într-o evidentă criză, arată limitele unui proiect politic cantonat la marile orașe și zonele lor metropolitane. Aceste limite sunt conștientizate, de altfel, de candidata USR la președinție – care, desigur, este o excepție, în sensul că provine din „urbanul mic” – în campania pentru turul secund al prezidențialelor.

În zona naționalist-conservatoare, avem un partid nou, adus în Parlament de energia coaliției TikTok, despre ale cărei surse de „energie” nu discutăm aici: Partidul Oamenilor Tineri (POT). Din câte se pare, este o formațiune condusă de persoane pioase care îl susțin pe domnul Călin Georgescu, ceea ce nu spune mare lucru despre modul în care va acționa în parlament noul partid, întru îndeplinirea promisiunilor acestuia (dacă învinge duminică). În caz contrar, s-ar putea ca parlamentarii POT să fie ispitiți, pe durata legislaturii, de partide mai mari.

Formațiunea doamnei Diana Șoșoacă, SOS România, și-a arătat limitele în aceste alegeri: situația creată prin excluderea liderului său de la prezidențiale ar fi putut fi mult mai bine speculată, dacă într-adevăr ar fi existat un interes în acest sens. Dar, din câte se pare, orientarea cercurilor naționalist-conservatoare către un „prezidențiabil” nou a afectat serios potențialul de creștere al SOS România. Pe de altă parte, cele peste 7 procente obținute nu reprezintă deloc un scor rău, pentru un partid aflat la prima participare legislativă, asigurându-i doamnei Șoșoacă o tribună de manifestare internă, în principiu mai atractivă decât cea de la Bruxelles și Strasbourg. În haosul care va izbucni în scurt timp la București, indiferent cine va câștiga turul secund al prezidențialelor, vocea președintei SOS România va fi una dintre cele mai puternice și mai originale.

În fine, AUR și cele puțin peste 18% din voturi pe care le-a obținut, la 1 decembrie: este puțin, dacă ne referim la așteptările partidului, sprijinite pe nenumărate sondaje (mai mult sau mai puțin onorabile) din ultimii doi ani; este destul, dacă ținem cont de dispersia voturilor și de faptul că îl separă doar 4 procente – și 350.000 voturi – de primul loc. Vom vedea în ce măsură scorul slab al domnului George Simion la prezidențiale va aprinde lupta pentru putere în partid și va pune în cauză încercările AUR de a-și cosmetiza imaginea în Europa. În cazul în care domnul Călin Georgescu obține funcția de șef al statului, AUR va emite pretenții justificate în ceea ce privește guvernarea, chiar dacă se va utiliza formula diluată a unui cabinet de tehnocrați „patrioți” pe care să îl poată sprijini și PSD.

Aceasta ar fi, în cazul victoriei domnului Călin Georgescu, formula cea mai probabilă. Ea ar readuce PSD într-o zonă de inconfort în UE, dar i-ar permite menținerea resurselor de putere reprezentate de structurile locale; în același timp, domnul Georgescu ar clama că s-a terminat cu abuzurile partidelor, a venit guvernarea tehnicienilor independenți și, desigur, patrioți. Pe de altă parte, dacă va câștiga doamna Lasconi, singura variantă posibilă – în sensul că nu pare din start sinucigașă – este o coaliție „pro-europeană” largă. Ar fi vorba de o formulă în care PSD ar fi  reprezentat conform ponderii sale parlamentare, eventual cu asumarea funcției de prim-ministru. Altfel, partenerii de coaliție nu vor putea fi niciodată siguri de angajamentul total al PSD, mai ales că aripa naționalist-conservatoare pare întărită și încurajată de eșecul electoral al domnului Marcel Ciolacu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii