Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Din restaurante cu stele Michelin, în Munții Neamțului: povestea și tainele părintelui Silvan, bucătarul Mănăstirii Sihăstria

GALERIE
parinte Silvan
  • parinte Silvan
- +

În prag de Buna Vestire, am fost la Sihăstria părintelui Cleopa, să vedem cum gătește părintele Silvan peștele pentru pelerini și pentru întreaga obște și de ce mâncarea mănăstirească e altfel. Și am aflat mai mult decât o simplă rețetă. Am făcut cunoștință cu povestea unui om care a răspuns chemării și și-a găsit calea. O cale diferită de cea a multora dintre noi, urmată cu răbdare și cu rugăciunea „Doamne, Iisuse!” transformată într-un soi de coordonat geografic. Ca să se (re)găsească, atunci când are nevoie, printre paginile cărților de bucate, sticlele cu ulei de măsline și cutiile cu frunze de coriandru.

În Postul Mare se posteşte prima săptămână complet. Nu se face absolut nimic decât cu blagoslovenie, nici măcar focul, care se face numai cu foc din candelă. La fiecare post se ţin trei zile post negru, fără apă. Se strânge stomacul cu un brâu. Dacă cineva nu rezistă, mănâncă. Călugării n-au nimic al lor. Hainele lor sunt de obşte. Nimeni nu are bani. Cei care au bani îi dau la stăreţie. N-au mâncare în chilie. Nici mirenii n-au voie să aducă carne în mănăstire. Nu se ţin găini, nici porci.

Nu, rândurile de mai sus nu sunt pagini din vreun jurnal de călătorie. Nici fragmente de regulament interior sau însemnări ale vreunui monah sihastru apus de multă vreme. Sunt note din Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (Fond Documentar, dosar 74, vol. 5,  f. 24-27) legate de viaţa duhovnicească din timpul părintelui Cleopa Ilie. Prieten al sfinților, duhovnic al românilor și stareţ al Mănăstirilor Slatina și Sihăstria. Da, a trecut multă vreme de atunci și da, părintele Cleopa este astăzi rugătorul nostru de acolo, din ceruri. Însă, dincolo de învățăturile transmise celor care i-au călcat pragul chiliei sau celor care, dintre merii din fața cerdacului i-au ascultat cuvintele cu și pentru duh, părintele Cleopa a lăsat moștenire Sihăstriei și monahilor ei pravila și buna rânduială. Iar ei, ucenicii lui de atunci, le duc mai departe ca pe un soi de testament pentru cei ce vor veni.

Și, cu toate că la Sihăstria „nu se țin găini, nici porci”, după observația comuniștilor, monahii oferă și astăzi pelerinilor cazare și masă, o altă „regulă” moștenită de la părintele Cleopa și stabilită de el însuși, pe când era stareț. Astăzi, Sihăstria părintelui Cleopa numără nu mai puțin de 120 de viețuitori – toți lucrători ai iubirii pentru celălalt. Toți într-un glas și-n duh de comuniune, ca-ntrun roi, la rugăciunile zilnice, apoi peste zi, fiecare în parte, ca albinele, îndeplinindu-și cu râvnă și asumare, cu drag și fără nicio amânare, ascultarea la care a fost rânduit de către părintele și starețul lor, arhimandritul Arsenie.

Am ajuns la Sihăstria joi, în jurul amiezei. Otpustul Liturghiei se făcuse de ceva vreme și i-am găsit pe părinții Sihăstriei în câmpul muncii. La propriu. Unii iau drumul pădurii cu o căruță agățată de un tractor, alții – ca niște fini simțitori ai domeniului portretisticii și ai picturii bisericești – aranjează hârtia sau finisează scândura adusă din deal, le aplică tratamentele care să le sporească rezistența în timp și apoi începe minunea. Prin nu-știu-ce tehnici de persuasiune și influență – sigur nu învățate de pe YouTube sau din vreo carte de personal development – alți monahi o conving, parcă, pe Maica Domnului să-L ia pe Hristos de mână alături de sfinții cu ceva mai mult timp liber de prin ceruri și să zăbovească puțin în atelierul lor. Ca să le poată surprinde mai bine chipurile transfigurate. Din stânga mea, monahii Caliopie și Ioil ies cu un coș împletit, plin cu pâine. Îi las pe colegii mei să filmeze momentul și-i urmăresc pe cei doi viețuitori îmbrăcați în halate albe – un soi de îngeri păzitori și făcători ai pâinii celei de toate zilele. Intră pe ușa trapezei. Intru și eu imediat după ei și-l cunosc la câteva minute distanță pe cel direct-răspunzător de bunul mers al bucătăriei și de bunul gust al ascultării pe care a primit-o. La propriu.

Pasionat al gastronomiei și al artelor plastice, Părintele Silvan, cu o experiență de ani buni în bucătărie încă dinainte de intrarea în mănăstire, pregătește masa pentru toți viețuitorii Sihăstriei în toate zilele Postului Mare. Și-n toate celelalte zile ale anului, de altfel. Ce e de-a dreptul uimitor e cum s-au aranjat lucrurile în viața lui și cum pasiunea pentru gătit, născută încă din vacanțele de vară ale copilăriei petrecute în bucătăria bunicii, a atins cele mai înalte culmi în restaurante prestigioase din Londra, Bath, Stavanger și Sandnes, două dintre ele având faimoasele stele Michelin. Adică, o garanție a celui mai înalt standard de calitate în lumea restaurantelor.

Vreo 17 ani. Cam atât cred că însumează experiența mea în bucătărie. Am debutat în gastronomia românească în cadrul unui restaurant de trei stele din Cluj-Napoca. După doi ani de profesie în cadrul acestei locații, am decis să mă transfer în bucătăria texană, pentru că dorința mea din lume a fost să cunosc cât mai multe bucătării de talie internațională, pentru a-mi desăvârși meseria. În bucătăria texană am lucrat aproximativ trei ani. Doi ani am lucrat în bucătăria japoneză, apoi în bucătăria mediteraneană am zăbovit un pic mai mult, undeva la șase ani. Am ajuns, apoi, în bucătăria britanică și m-am specializat pe prepararea peștelui, pentru că am lucrat în Loch Fyne Fish Restaurant, Central Park, Landmark Hotel, dar și în alte restaurante din Londra, iar în Norvegia am lucrat pe bucătărie internațională, adică am pregătit rețete din toate țările.

Reportajul integral, semnat de Cătălin Acasandrei, pe doxologia.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri