Din septembrie, vaccinul pneumococic va fi în schema obligatorie. Ministerul promite că va fi gratuit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Din septembrie, vaccinul pneumococic va fi în schema obligatorie. Ministerul promite că va fi gratuit

GALERIE
vaccin_copil
  • vaccin_copil
- +

Începând din luna septembrie, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valenţe prin care sunt prevenite boli cum ar fi otitele, pneumoniile, meningitele, va fi introdus în Programul Naţional de Vaccinare, urmând să fie administrat copiilor la 2, 4 şi 11 luni. 

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că, la nivel mondial, pneumonia este cauza principală a deceselor în cazul copiilor, putând fi prevenită prin vaccinare.

„În România, în funcţie de perioada de timp la care ne raportăm, datele ne arată că infecţiile respiratorii reprezintă fie prima, fie a doua cauză a deceselor la copii mai mici de un an“, precizează aceştia. Încă de acum zece ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat introducerea vaccinurilor pneumococice în programele de imunizare, recomandare care a fost urmată şi de România, vaccinul fiind introdus în Programul Naţional de Vaccinare în anul 2013, cu menţiunea că va fi introdus efectiv în funcţie de fondurile disponibile. Acest lucru a făcut ca majoritatea părinţilor să îl achiziţioneze pe cont propriu din farmacii pentru a-şi putea imuniza copiii, costurile unei doze fiind de aproximativ 250 de lei. Conform Ministerului Sănătăţii, dar şi medicilor de familie din teritoriu, campania este programată să înceapă din luna septembrie, când la nivel naţional vor fi livrate 477.000 de doze care vor acoperi necesarul pentru campania de imunizare din acest an, dar şi pentru primele luni din 2018. Vaccinul se va administra gratuit, în cabinetele medicilor de familie.

„Este un vaccin foarte bun, pentru că aproximativ 85% dintre îmbolnăvirile respiratorii, în primul rând otitele, meningitele, pneumoniile sunt date de acest pneumococ. De ani de zile, noi vaccinăm, părinţii au făcut eforturi şi l-au cumpărat, în medie o doză costa 250 de lei. Acum se introduce în schema care este valabilă în toată Europa, vor fi tot trei doze, fiind un vaccin foarte răspândit. A fost trecut în lista de vaccinări obligatorii încă de acum trei ani, în limita fondurilor, care însă nu existau“, a precizat dr. Maria Daniil, medic de familie ieşean. Necesitatea introducerii acestuia în calendarul vaccinărilor obligatorii şi gratuite a fost subliniată în mai multe rânduri de medicii pediatri de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ care au precizat că în ultima vreme au crescut cazurile de pneumonii provocate de pneumococ. „Este foarte necesar acest vaccin, în condiţiile în care este un vaccin care previne infecţiile cu pneumococ care de obicei la copii pot fi foarte grave. Cea mai frecventă este otita pneumococică, care dacă nu este tratată, poate conduce şi la meningită“, a precizat dr. Anca Deleanu, medic de familie şi preşedintele Societăţii de Medicina Familiei, filiala Iaşi.

În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, vaccinul pneumococic este compensat în diferite moduri, iar acoperirea vaccinală variază între 70% şi 98%, ceea ce reduce incidenţa bolilor pneumococice, dar şi mortalitatea cauzată de acestea. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.