Dinamica alunițelor trebuie monitorizată în fiecare toamnă (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

Dinamica alunițelor trebuie monitorizată în fiecare toamnă (P)

GALERIE
dr cherciu
 • dr cherciu
- +

Nevii pigmentari (alunițele) apar la naștere sau în copilărie, în număr și forme variabile, la nivelul suprafeței cutanate; apariția lor este determinată genetic, iar aspectul suferă modificări fiziologice pe parcursul vieții.

În aproximativ 25% din cazuri, pe suprafața alunițelor se poate dezvolta un cancer de piele agresiv

Acest cancer este denumit melanom întrucât originea acestuia este la nivelul melanocitelor, celulele care dau pigmentația pielii. În majoritatea cazurilor, melanomul se dezvoltă „de novo”, adică la nivelul pielii sănătoase, iar în stadiile sale inițiale mimează aspectul unei alunițe. Ulterior, într-un interval de timp ce ține de factori genetici, imunologici și agresivitate tumorală, se dezvoltă cel mai adesea într-o formațiune tumorală de culoare neagră sau albăstruie, ce se extinde în suprafață sau evoluează nodular, în profunzime. Tumora poate să apară la orice vârstă, este rară în copilărie, dar are o „preferință” particulară pentru adulții tineri. În momentul în care este diagnosticată cu ochiul liber, tumora este cel mai adesea invazivă, iar tratamentul chirurgical poate să nu fie suficient, dată fiind extensia la ganglionii limfatici sau metastazarea posibilă la distanță.

Pe de altă parte, un diagnostic precoce, atunci când tumora este localizată la nivelul straturilor superficiale ale pielii, însoțit de un tratament chirurgical adecvat, asigură un prognostic favorabil, în peste 92-97% în cazuri.

Cum putem surprinde tumora în stadiul incipient?

Alunițele trebuie supravegheate periodic. În cazul modificărilor formei (Asimetrie), marginilor (Borders), culorii (Colour), dimensiunilor (Dimension) și evoluției leziunii (Evolution) – regula ABCDE – , pacientul trebuie să se prezinte pentru o evaluare dermatoscopică a leziunii.

Sistemul FotoFinder, disponibil în Centrul de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, permite o monitorizare de calitate a leziunilor suspecte, o cartografiere  a tuturor leziunilor, o analiză statistică și stabilirea unui scor de risc pentru leziunea suspectă.

Cum să te pregătești pentru Total Body Mapping cu sistemul FotoFinder?

 1. Suprafața corporală este util să fie epilată în ziua examinării.
 2. Lenjeria intimă preferabil sa fie simplă, clasică, pentru a nu avea zone /alunițe acoperite.
 3. Se renunță la bijuterii, brățări, ceasuri.
 4. Părul va fi prins și se evită machiajul.
 5. Se evită lăcuirea unghiilor.
 6. Nu se recomandă evaluarea leziunilor imediat după expunerea solară, ci la o distanță de cel puțin 1 lună.
 7. Indicați medicului detalii despre starea actuală de sănătate, medicație asociată, tratamente hormonale, excizii anterioare, rezultatul histopatologic al acestora.

Dermatoscopia digitală, harta dermatoscopică și scanarea întregii suprafețe corporale (Total Body Mapping) cu FotoFinder se realizează în siguranță în cadrul Centrului de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia. Pentru informații și programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Mirela Cherciu, medic primar Dermatovenerologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.