In mod automat, parcurgind listele cu numele celor ce predau in UMF, iti vine in minte cuvintul "nepotism". Indiferent de competenta celor nou veniti – pe care nu avem caderea sa o punem la indoiala – este evident ca existenta unor adevarate "dinastii" la UMF creeaza o atmosfera de suspiciune in institutie.
Pina la un anumit punct, lucrurile sint explicabile. Cuplul sot-sotie, regasit chiar in cadrul aceluiasi compartiment, este intilnit in numeroase institutii de stat: de cele mai multe ori, cei doi se cunosc pe bancile facultatii, se casatoresc si, impartasind acelasi destin profesional, isi gasesc loc de munca in aceeasi institutie. De aici incolo, lucrurile se complica insa. Prezenta in aceeasi clinica a fiului, fiicei, norei, ginerului sau nepotului conduce la formarea unui cerc inchis, in care alti tineri medici cu greu pot patrunde. In plus, indiferent de comportamentul celui care "patroneaza" familia, outsider-ii vor fi suspiciosi, fapt care va afecta atmosfera fireasca de lucru intr-o institutie unde toti angajatii trebuie sa simta ca sint tratati egal.
Fara indoiala, UMF Iasi devine o institutie in care o mare parte a salariatilor se afla in relatii de rudenie, fie ca e vorba de descendenta directa sau inrudire prin alianta.
Lista de mai jos cuprinde doar o parte a "dinastiilor" din UMF, multi dintre cei amintiti fiind cadre didactice a caror competenta profesionala nu este pusa la indoiala, care si-au cucerit prin munca si talent locul pe care il ocupa. Nu ar folosi nimanui ca oamenii de valoare proveniti din "familii celebre" sa fie supusi unui tratament discriminatoriu prin interzicerea accesului acestora la functii universitare. Cu toate acestea, prezenta mai multor persoane din acceasi familie intr-o disciplina fundamentala sau intr-o clinica alimenteaza suspiciunile celor din jur. Astfel, fiul, fiica, nora sau ginerele – considera "outsider"-ii – nu vor fi niciodata tratati ca ceilalti subordonati de acelasi rang. Multi dintre tinerii care au participat la concursurile pentru posturi de preparator UMF in calitate de "copii ai nimanui" sint convinsi ca au fost inechitabil tratati si notati la probele de examinare, si nimeni nu poate dovedi daca au sau nu dreptate.
Concursul pentru ocuparea posturilor de preparator a adus in atentie multi fii ai unor cadre didactice, care, in majoritate, s-au regasit si pe lista cistigatorilor. Nu exista vaccin impotriva virusul rubedeniilor, care a patruns in sistemul medical iesean. In statele dezvoltate, acest virus nu va face niciodata ravagii, dintr-un motiv cit se poate de simplu: in nici o universitate de stat nu este permisa angajarea rudelor de gradul I ale profesorilor, indiferent de pozitia acestora. (Alina TITEI) Citeva dintre "dinastiile mediciniste"
1. Fiul prof. dr. Dumitru Branisteanu de la "Fiziologie", Dumitru D. Branisteanu, este asist. dr. la "Endocrinologie", iar sotia acestuia, Irina, este asistent la "Obstetrica-Ginecologie". Nepotul profesorului Branisteanu, Daniel, este si el asistent la "Oftalmologie", in timp ce sotia acestuia, Daciana, este asistenta la "Dermatologie".
2 . Prof. dr. Gabriel Ungureanu, fost decan al Facultatii de Medicina, nu se desparte nici la serviciu de sotia sa, cadru didactic la "Genetica". Acestia au un fin, dr. Razvan Constantinescu, asist.dr. la Clinica a II-a Medicala. Fiica ex-decanului Ungureanu a absolvit Medicina ca sefa de promotie in 1995.
3. Conf.dr. Liviu Pendefunda a intrat ca asistent si a promovat la functia de sef de lucrari in timpul sefiei tatalui sau, acad. prof.dr. Gheorghe Pendefunda la "Neurorologie".
4. Sef de lucrari dr. Carmen Cotrutz de la "Biologie Celulara" este colega de birou cu sotul sau, prof.dr. Constantin Cotrutz, prorector. In momentul concursului, dr. Carmen Cotrutz era medic generalist la dispensarul comunei Copalau, din judetul Botosani.
5. Dr. Mihai Cocos, nepotul prof.dr. Zenovia Pricop, sefa la Clinica de Obstetrica Ginecologie Elena Doamna este preparator in Clinica a IV-a de Obstetrica si Ginecologie de la Spitalul Cuza Voda, care este condusa de sotul doamnei Pricop, prof. dr. Mihai Pricop.
6. Prof.dr. Adrian Cosovanu, secretar stiintific si seful Clinicii a III-a Medicala de la "Sf. Spiridon", ingrijeste bolnavii impreuna cu fina sa, dr. Rodica Grozdan, asistenta in aceeasi clinica. Si fiul sau, inginer, a figurat in trecut pe statele de plata ale UMF in calitate de sef al Serviciului Tehnic de Aprovizionare a UMF.
7. Asistent dr. Matasaru de la Disciplina Policlinica copii este fiica prof.dr. Silvia Matasaru, sefa la aceeasi disciplina.
8. Preparator Codrina Chirieac de la Clinica de Balneologie este fiica prof.dr. Chirieac, sefa Clinicii.
top Local News
Publicitate și alte recomandări video