Dintii ne vor costa milioane

marți, 21 octombrie 1997, 23:00
3 MIN
 Dintii ne vor costa milioane

Reforma sistemului sanitar din Romania va lovi in curind si in dintii populatiei, la propriu. Ultimele hotariri ale Ministerului Sanatatii stipuleaza ca, in cel mai scurt timp, toate dispensarele stomatologice sa fie privatizate. Decizia este motivata de costurile extrem de mari pe care le implica asistenta stomatologica gratuita practicata in prezent. Probabil privatizarea va fi gata atunci cind vor intra in vigoare asigurarile de sanatate, la inceputul anului viitor. Este greu de estimat citi cetateni vor plati primele anuale de asigurare, si chiar daca majoritatea o vor face, din aceste asigurari se vor plati doar intre 40 si 60 la suta din costul operatiilor, restul urmind a fi suportat de pacient. Categoriile de populatie defavorizate: copiii pina la 16 ani, elevii, studentii, pensionarii, handicapatii, veteranii, vaduvele de razboi si somerii vor beneficia gratuit de serviciile stomatologilor. Pentru aceasta, 30 la suta din numarul de medici stomatologi vor ramine in sistemul sanitar subventionat de stat.
In judetul Botosani exista 56 de medici stomatologi, dintr-un necesar de aproximativ o suta. Din acestia, 18 medici vor lucra la stat, 13 in reteaua sanitara pentru copii si 5 pentru restul persoanelor care au gratuitate. Si cum in Botosani copiii, batrinii si somerii reprezinta, dupa ultimele date preluate de la Directia judeteana de statistica, aproximativ 70 la suta din populatie, este usor de imaginat ce fel de activitate vor avea cei 5 medici. Doar 5 doctori vor ingriji mai mult de 150.000 de persoane, ceea ce inseamna cam patru milioane si jumatate de dinti. Pentru comparatie, va putem spune ca in judetul Suceava, cu aproape aceeasi populatie ca si Botosani, sint 180 de medici stomatologi. La noi, din cele 34 de cabinete existente la tara, doar 6 au medici.
Dr. Vasile Stefan, medic primar si seful Dispensarului policlinic judetean, ne-a declarat ca are dubii cu privire la reusita privatizarii, cel putin in contextul actual. In primul rind costurile sint imense. Cladirea policlinicii este veche de 20 de ani si necesita urgent reparatii capitale la retelele de canal, incalzire si cea electrica. Materialele medicale sint foarte scumpe: un flacon de aliaj organic costa 100.000 de lei, iar un stomaflex 80.000 de lei. Toate aceste materiale, absolut necesare, sint din import, deci au un pret mai mare decit cel practicat in clinicile occidentale. Odata privatizata, policlinica va plati intretinerea la pret de societate comerciala, iar diferenta de cheltuieli se va vedea in preturile practicate. Primele estimari ale preturilor indica cifre exorbitante pe care vor trebui sa le plateasca multi dintre noi, caci 98 la suta din populatie sufera de diverse afectiuni ale dintilor. Asta daca extractiile cu ata legata de usa ori cu clestele nu vor reveni in atentie.
Cea mai simpla extractie va costa mai mult de 20.000 de lei. O banala plomba va fi in jur de 40.000 de lei, imbracarea unui dinte 50.000 de lei iar o punte totala mai mult de un milion de lei. Precizam ca aceste preturi sint calculate pentru cele mai ieftine materiale posibile si fara a lua in calcul nici o eventuala scumpire. Deocamdata, la Botosani privatizarea stomatologiei este in faza de inventar. "Daca se va insista ca privatizarea Policlinicii stomatologice sa se faca inaintea intrarii in vigoare a asigurarilor de sanatate, mai mult ca sigur ca vom da faliment. Avem datoria morala si legala de incerca sa pastram putinul personal din policlinica, ceea ce nu va fi posibil daca nu vom da salarii mai mari. Pentru acestea, dar si pentru platile curente, trebuie sa apelam la credite bancare. Ori, eu nu cunosc nici o banca care sa imprumute bani unei institutii sanitare", crede directorul Stefan.
Chiar la ora actuala, adresabilitatea policlinicii este destul de mica, foarte putini pacienti adresindu-se in mod profilactic. Concurenta cabinetelor particulare, care probabil vor oferi servicii mai bune, va face din Policlinica un fel de muzeu prin care rareori se va mai plimba cite un vizitator nostalgic. In conditiile actuale, pentru ca privatizarea sa mearga si pentru ca fiecare medic sa-si realizeze macar salariul de acum, trebuie ca fiecare din ei sa realizeze venituri de peste 15 milioane de lei lunar. "Nu avem ce face, trebuie sa ne incadram in politica generala", ne mai spune dr. Vasile Stefan. (Catalin ALISTARI)
top Local News

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii