anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Dintr-una într-alta

GALERIE
Alexandru-Calinescu
 • Alexandru-Calinescu
- +

Uns - cum se spune - cu toate alifiile, Dîncu este şi unul dintre cei care au creat şi au dezvoltat „fabrica de doctori” din zona armatei şi a serviciilor. A încurajat, aşadar, impostura, frauda, minciuna. Spoiala lui intelectuală îl face cu atât mai detestabil.

Sunt multe semne (pe unele din ele le-am analizat cu alte ocazii) că delictul de transfobie tinde să devină culpa cea mai gravă, pentru care nu există circumstanţe atenuante. În articolul „Mitul intersecţionalităţii” din Revue des Deux Mondes, Brice Couturier prezintă cazul recent al britanicei Kathleen Stock. Profesoară de filozofie la Universitatea din Sussex, lesbiană şi militantă feministă, ea şi-a dat demisia în octombrie trecut, nemaiputând suporta atacurile la care era supusă în campus şi pe reţelele sociale. Studenţii o înjurau când o întâlneau pe aleile din campus, îi sabotau orele de curs, urlau lozinci denunţând-o pentru „transfobie”. 600 de universitari au semnat o petiţie în care reluau acuzaţia, sindicatul din care făcea parte Kathleen Stock, în loc să-i ia apărarea, a deschis o… anchetă vizând problemele pe care le ridică transfobia. Rezultatul unei asemenea „anchete” nu putea decât fi dinainte cunoscut. E drept că, pentru „vina” ei, dna Stock nu merita clemenţă. Într-o carte publicată recent, Kathleen Stock susţinea că femeile au un corp specific, corespunzând unui cod genetic diferit de cel al bărbaţilor; în consecinţă, continua autoarea, femeile trans care îşi păstrează organele genitale masculine n-ar trebui să fie admise în spaţiile unde se dezbracă sau dorm femeile „cis” (cele născute femei şi care au optat să rămână astfel) întrucât acele femei trans (născute bărbaţi) ar putea fi atrase de femei. De femeile-femei. Mai mult, dna Stock a afirmat (oroare!) că acele femei trans nu au dreptul să se pretindă lesbiene şi să dorească a avea relaţii intime cu lesbienele - cum să le spun? - femei-femei. Ostracizată, în imposibilitate de a mai publica în reviste ştiinţifice (ea fiind specializată, cum lesne se poate ghici, în… studii de gen), Kathleen Stock a fost silită, aşadar, să demisioneze. Problema pe care ea o ridică are însă, pare-se, bătaie mai lungă. Şi în Anglia, şi în Franţa (foarte probabil şi în alte părţi) s-au înregistrat mai multe situaţii în care femei lesbiene s-au plâns că sunt hărţuite de femei trans care îşi păstraseră atributele virile. Refuzându-le avansurile, lesbienele au fost acuzate de… transfobie! Cine le-a acuzat? Evident, persoanele care le făcuseră avansuri erotice. Şi când eşti acuzat de transfobie, pas de dovedeşte contrariul!...

***

În partidul din care face parte, Vasile Dîncu este socotit, neîndoielnic, o lumină intelectuală. Şi chiar este astfel, dacă e să-l comparăm cu alde Ciolacu ori Budîi. Numai că, dacă nu-l evaluăm printr-o grilă pesedistă, Dîncu apare drept un ins cu totul mediocru, foarte abil însă în a-şi construi o imagine de „specialist”, de sociolog competent şi de animator cultural. De ce şi-a dorit să conducă Ministerul Apărării, e greu de spus. I s-a părut, poate, că e un minister care, pe lângă prestigiu, îţi conferă posibilitatea de a accede la cele mai înalte sfere ale puterii, şi nu numai pe plan naţional. Când a fost întrebat ce anume îl recomandă pentru acest post, răspunsul lui a fost de tot hazul: a spus că, în primul rând, a efectuat serviciul militar (!) şi, apoi, că a înfiinţat o publicaţie ce se ocupă de gândirea strategică. A înmulţit, de la preluarea mandatului, declaraţiile ridicole, arătând că este complet alături de subiect şi în toiul crizei ucrainene. Nimeni însă nu va contesta, în guvern, poziţia lui Dîncu. Uns - cum se spune - cu toate alifiile, Dîncu este şi unul dintre cei care au creat şi au dezvoltat „fabrica de doctori” din zona armatei şi a serviciilor. A încurajat, aşadar, impostura, frauda, minciuna. Spoiala lui intelectuală îl face cu atât mai detestabil.

***

După ce s-a terminat renovarea casei Kieser de lângă hotelul Continental, multe voci au deplâns că la parter s-a deschis o sală de jocuri de noroc, într-un spaţiu unde fusese odinioară o librărie. N-am nici o tangenţă cu jocurile de noroc, iar în librăria Eminescu intram cu plăcere, mai ales că îmi era „în drum”, când mergeam la Universitate, la revista „Cronica” ori când mă întorceam acasă. Totuşi, dispariţia acestei librării a stârnit reacţii, zic eu, disproporţionate, iar accentele melodramatice erau nepotrivite. La urma urmei, în zona Pieţei Unirii au rămas tot două librării: Junimea şi Humanitas (care ia locul librăriei Eminescu). Teamă mi-e că o a treia librărie n-ar fi avut cum să supravieţuiască. Dar dispariţia librăriilor e un fenomen mai vechi. A existat - pe lângă librăria din Piaţa Unirii - o librărie (mare) Humanitas pe Ştefan cel Mare, o alta (tot mare) pe Lăpuşneanu, încă una în complexul comercial Felicia: toate trei au dispărut. Am participat la lansări de carte la librăria de pe Ştefan cel Mare (ce minunată dublă lansare am avut, în 2004, alături de Emil Brumaru!), la cea de la Felicia, unde am prezentat traducerea, la Polirom, a unui roman de François Weyergans, scriitor de clasă şi om admirabil, care nu mult după aceea a devenit membru al Academiei Franceze… Tot pe Lăpuşneanu era o excelentă librărie, Avant-garde, unde oficiau două tinere competente şi amabile. Să mai continui? Cum să nu dispară librăriile într-o ţară a cărei piaţă de carte e mult sub nivelul altor ţări, chiar cu populaţie mai mică? Nu se citeşte, nu se cumpără cărţi. Trec aproape zilnic pe Lăpuşneanu şi mă uit la acele „colivii cu cărţi”, cum le-am numit cândva, mici anticariate în aer liber. Rar, foarte rar văd pe cineva cumpărând o carte (şi ar avea de unde alege), mă întreb din ce trăiesc acele persoane (majoritatea femei) ce stau în frig şi în zloată aşteptând eventualul client.

Trist. Cu atât mai trist cu cât e un proces - să ne împăcăm cu ideea - ireversibil.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.