anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Eveniment

Diplome şi experimente la tensiuni înalte, la festivitatea de premiere a Concursului „Ştefan Procopiu”

GALERIE
foto 1 - ETTIfoto 0 - amfiteatru E2foto 2 - ETTIfoto 3 - Facultatea de Mecanicafoto 4 - Laborator TTIfoto 6 - premiantfoto 7 - premiantfoto 8 - IEEIAfoto 9 - IEEIAfoto 10 - IEEIAfoto 11 - Facultatea de Mecanicafoto 12 - Facultatea de Mecanicafoto 13 - ETTI
 • foto 1 - ETTI
 • foto 0 - amfiteatru E2
 • foto 2 - ETTI
 • foto 3 - Facultatea de Mecanica
 • foto 4 - Laborator TTI
 • foto 6 - premiant
 • foto 7 - premiant
 • foto 8 - IEEIA
 • foto 9 - IEEIA
 • foto 10 - IEEIA
 • foto 11 - Facultatea de Mecanica
 • foto 12 - Facultatea de Mecanica
 • foto 13 - ETTI
- +În fiecare primăvară, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) are loc Concursul de creativitate în fizică şi tehnologii „Ştefan Procopiu”, care atrage elevii de liceu, de la clasa a VI-a până la clasa a XII-a, într-un cadru non-formal, creativ şi non-restrictiv, invitându-i să-şi dezvolte inteligenţa, comunicarea şi abilităţile de lucru în echipă.

Anul acesta, sesiunea I a etapei judeţene a avut loc în perioada 26 – 27 martie la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, iar sesiunea a II-a în perioada 16 – 17 aprilie la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată şi la Facultatea de Mecanică, elevii câştigători primindu-şi diplomele în cadrul festivităţilor de premiere organizate de către fiecare facultate în parte.

Aproximativ 600 de elevi au participat la faza judeţeană desfăşurată la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (25 – 26 martie). Facultatea colaborează cu organizatorii Concursului de creativitate în fizică şi tehnologii „Ştefan Procopiu” din anul 2010, prin alăturarea disciplinei de Electronică pe lângă cea de Fizică în cadrul secţiunilor Tehnici de Laborator, Referate şi Fizică Tehnologică. Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 2 aprilie, în Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, unde au participat aproximativ 200 de elevi.

Sâmbătă, 16 aprilie 2016, la Facultatea de Mecanică a avut loc sesiunea a doua a etapei judeţene a Concursului de creativitate în fizică şi tehnologii „Ştefan Procopiu, ediţia a XIX-a. Facultatea de Mecanică a găzduit disciplinile Fizică – Electricitate şi Electromagnetism (gimnaziu, licee teoretice şi tehnologice) şi Mecatronică. La concurs au participat elevii din clasele a VI-a până la clasele a XII-a - gimnaziu, licee teoretice şi tehnologice, iar din comisiile secţiunilor au făcut parte profesori din gimnaziile şi liceele judeţului Iaşi. Secţiunile concursului au fost: Tehnici de laborator – mecatronică, Grupuri de cooperare – fizică, Referate ştiinţifice – fizică, mecatronică, Fizică aplicată (tehnologică) – fizică, mecatronică, Tehnici computaţionale – fizică, Proiecte antreprenoriale - fizică, mecatronică.Luni, 18 aprilie 2016, elevii premianţi la secţiunile Fizică-electricitate şi electromagnetism şi Electrotehnică şi-au primit diplomele în cadrul festivităţii ce a avut loc în amfiteatrul E2 al Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată.

În deschiderea evenimentului, liceenii au fost invitaţi în laboratorul de Tehnica Tensiunilor Înalte, unde se lucrează cu tensiuni de ordinul sutelor de kilovolţi şi intensităţi de mii de amperi, pentru a lua parte la câteva experimente. „O să vedem o descărcare, un fel de fulger”, le-a explicat profesorul Cristian Zet celor mici.

Elevii au revenit apoi în amfiteatru pentru a-şi primi diplomele, cărora organizatorii concursului, ajuns anul acesta la ediţia a XIX-a, le-au găsit nume creative în funcţie de premiul pe care îl reprezintă:

ARHIMEDE – gândire intuitivă (holistă, spirit de observaţie şi perspicacitate);
NEWTON – gândire analitică (teoretică, ştiinţifică);
COPERNIC – flexibilitatea gândirii ştiinţifice;
GALILEI – gândire experimentală (priceperea de a experimenta);
EDISON – productivitatea (fluiditatea) gândirii ştiinţifice/ tehnice;
COANDĂ – gândire tehnică (adecvarea gândirii la realitate);
JULES VERNE – imaginaţie ştiinţifică anticipativă;
EINSTEIN – originalitatea gândirii ştiinţifice;
PROCOPIU – spectru larg de aptitudini ştiinţifice/ tehnice.

 „E primul an în care particip. E o experienţă interesantă, din care ai ce învăţa. Am participat la concursul de referate ştiinţifice de mecatronică şi am luat Diploma Arhimede”, spune Ştefan Adrian Ursache, elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Iaşi.

Am participat la referate ştiinţifice pe partea de mecatronică şi pe saloane de antreprenoriat şi am primit Diploma Procopiu în ambele părţi”, povesteşte Alin Constantin Botez, elev la acelaşi liceu şi care participă pentru al patrulea an la rând la concurs. „E o experienţă nouă pe care o acumulezi în fiecare an, afli lucruri noi, cunoşti persoane noi”, adaugă tânărul.

Concursul de creativitate „Ştefan Procopiu”, gândit altfel decât o simplă olimpiadă şi care la etapele naţionale atinge aproximativ 800 – 1.000 de participanţi, are ca scop valorificarea creativităţii ştiinţifice şi tehnice a elevilor, stimularea potenţialului creativ şi dezvoltarea de competenţe în diverse discipline, printre care şi comunicare, rezolvare de probleme, cooperare în realizarea de proiecte. De asemenea, competiţia urmăreşte stimularea interesului elevilor pentru studiul fizicii şi al tehnologiilor înrudite şi deschiderea drumului acestora către o carieră în domeniu. „Conceptul evaluării e bazat pe relaţia dintre inteligenţă şi creativitate”, explică profesorul Iulian Leahu, iniţiatorul Concursului „Ştefan Procopiu”, care se desfăşoară încă din anul şcolar 1997 – 1998.

Elevii revin de la an la an, iar probele de echipe îi leagă între ei. Concursul le permite să fie creativi, întrebările nu-i blochează, dar îi învaţă şi să comunice între ei”, adaugă profesorul.

Câteva dintre diplomele primite la concurs, precum Diploma Procopiu, le permit apoi elevilor să se înscrie direct la TUIAŞI, la Facultatea de Mecanică, la Facultatea Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată şi la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei fără concurs de admitere. 1.600 de elevi au participat anul acesta la etapa judeţeană a Concursului de Creativitate în Fizică şi Tehnologii „Ştefan Procopiu”, iar anual aproximativ 120 de profesori sunt implicaţi în organizarea acestei competiţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.