Diplome şi experimente la tensiuni înalte, la festivitatea de premiere a Concursului „Ştefan Procopiu”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

Eveniment

Diplome şi experimente la tensiuni înalte, la festivitatea de premiere a Concursului „Ştefan Procopiu”

GALERIE
foto 1 - ETTIfoto 0 - amfiteatru E2foto 2 - ETTIfoto 3 - Facultatea de Mecanicafoto 4 - Laborator TTIfoto 6 - premiantfoto 7 - premiantfoto 8 - IEEIAfoto 9 - IEEIAfoto 10 - IEEIAfoto 11 - Facultatea de Mecanicafoto 12 - Facultatea de Mecanicafoto 13 - ETTI
 • foto 1 - ETTI
 • foto 0 - amfiteatru E2
 • foto 2 - ETTI
 • foto 3 - Facultatea de Mecanica
 • foto 4 - Laborator TTI
 • foto 6 - premiant
 • foto 7 - premiant
 • foto 8 - IEEIA
 • foto 9 - IEEIA
 • foto 10 - IEEIA
 • foto 11 - Facultatea de Mecanica
 • foto 12 - Facultatea de Mecanica
 • foto 13 - ETTI
- +În fiecare primăvară, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) are loc Concursul de creativitate în fizică şi tehnologii „Ştefan Procopiu”, care atrage elevii de liceu, de la clasa a VI-a până la clasa a XII-a, într-un cadru non-formal, creativ şi non-restrictiv, invitându-i să-şi dezvolte inteligenţa, comunicarea şi abilităţile de lucru în echipă.

Anul acesta, sesiunea I a etapei judeţene a avut loc în perioada 26 – 27 martie la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, iar sesiunea a II-a în perioada 16 – 17 aprilie la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată şi la Facultatea de Mecanică, elevii câştigători primindu-şi diplomele în cadrul festivităţilor de premiere organizate de către fiecare facultate în parte.

Aproximativ 600 de elevi au participat la faza judeţeană desfăşurată la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (25 – 26 martie). Facultatea colaborează cu organizatorii Concursului de creativitate în fizică şi tehnologii „Ştefan Procopiu” din anul 2010, prin alăturarea disciplinei de Electronică pe lângă cea de Fizică în cadrul secţiunilor Tehnici de Laborator, Referate şi Fizică Tehnologică. Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 2 aprilie, în Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, unde au participat aproximativ 200 de elevi.

Sâmbătă, 16 aprilie 2016, la Facultatea de Mecanică a avut loc sesiunea a doua a etapei judeţene a Concursului de creativitate în fizică şi tehnologii „Ştefan Procopiu, ediţia a XIX-a. Facultatea de Mecanică a găzduit disciplinile Fizică – Electricitate şi Electromagnetism (gimnaziu, licee teoretice şi tehnologice) şi Mecatronică. La concurs au participat elevii din clasele a VI-a până la clasele a XII-a - gimnaziu, licee teoretice şi tehnologice, iar din comisiile secţiunilor au făcut parte profesori din gimnaziile şi liceele judeţului Iaşi. Secţiunile concursului au fost: Tehnici de laborator – mecatronică, Grupuri de cooperare – fizică, Referate ştiinţifice – fizică, mecatronică, Fizică aplicată (tehnologică) – fizică, mecatronică, Tehnici computaţionale – fizică, Proiecte antreprenoriale - fizică, mecatronică.Luni, 18 aprilie 2016, elevii premianţi la secţiunile Fizică-electricitate şi electromagnetism şi Electrotehnică şi-au primit diplomele în cadrul festivităţii ce a avut loc în amfiteatrul E2 al Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată.

În deschiderea evenimentului, liceenii au fost invitaţi în laboratorul de Tehnica Tensiunilor Înalte, unde se lucrează cu tensiuni de ordinul sutelor de kilovolţi şi intensităţi de mii de amperi, pentru a lua parte la câteva experimente. „O să vedem o descărcare, un fel de fulger”, le-a explicat profesorul Cristian Zet celor mici.

Elevii au revenit apoi în amfiteatru pentru a-şi primi diplomele, cărora organizatorii concursului, ajuns anul acesta la ediţia a XIX-a, le-au găsit nume creative în funcţie de premiul pe care îl reprezintă:

ARHIMEDE – gândire intuitivă (holistă, spirit de observaţie şi perspicacitate);
NEWTON – gândire analitică (teoretică, ştiinţifică);
COPERNIC – flexibilitatea gândirii ştiinţifice;
GALILEI – gândire experimentală (priceperea de a experimenta);
EDISON – productivitatea (fluiditatea) gândirii ştiinţifice/ tehnice;
COANDĂ – gândire tehnică (adecvarea gândirii la realitate);
JULES VERNE – imaginaţie ştiinţifică anticipativă;
EINSTEIN – originalitatea gândirii ştiinţifice;
PROCOPIU – spectru larg de aptitudini ştiinţifice/ tehnice.

 „E primul an în care particip. E o experienţă interesantă, din care ai ce învăţa. Am participat la concursul de referate ştiinţifice de mecatronică şi am luat Diploma Arhimede”, spune Ştefan Adrian Ursache, elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Iaşi.

Am participat la referate ştiinţifice pe partea de mecatronică şi pe saloane de antreprenoriat şi am primit Diploma Procopiu în ambele părţi”, povesteşte Alin Constantin Botez, elev la acelaşi liceu şi care participă pentru al patrulea an la rând la concurs. „E o experienţă nouă pe care o acumulezi în fiecare an, afli lucruri noi, cunoşti persoane noi”, adaugă tânărul.

Concursul de creativitate „Ştefan Procopiu”, gândit altfel decât o simplă olimpiadă şi care la etapele naţionale atinge aproximativ 800 – 1.000 de participanţi, are ca scop valorificarea creativităţii ştiinţifice şi tehnice a elevilor, stimularea potenţialului creativ şi dezvoltarea de competenţe în diverse discipline, printre care şi comunicare, rezolvare de probleme, cooperare în realizarea de proiecte. De asemenea, competiţia urmăreşte stimularea interesului elevilor pentru studiul fizicii şi al tehnologiilor înrudite şi deschiderea drumului acestora către o carieră în domeniu. „Conceptul evaluării e bazat pe relaţia dintre inteligenţă şi creativitate”, explică profesorul Iulian Leahu, iniţiatorul Concursului „Ştefan Procopiu”, care se desfăşoară încă din anul şcolar 1997 – 1998.

Elevii revin de la an la an, iar probele de echipe îi leagă între ei. Concursul le permite să fie creativi, întrebările nu-i blochează, dar îi învaţă şi să comunice între ei”, adaugă profesorul.

Câteva dintre diplomele primite la concurs, precum Diploma Procopiu, le permit apoi elevilor să se înscrie direct la TUIAŞI, la Facultatea de Mecanică, la Facultatea Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată şi la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei fără concurs de admitere. 1.600 de elevi au participat anul acesta la etapa judeţeană a Concursului de Creativitate în Fizică şi Tehnologii „Ştefan Procopiu”, iar anual aproximativ 120 de profesori sunt implicaţi în organizarea acestei competiţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.