anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Directoarele de la două Colegii ieșene de elită sunt pozitive. Care e situația Covid în școli?

GALERIE
imbolnavire, covid
 • imbolnavire, covid
- +

Creşterea numărului de noi infectări duce invariabil şi la creşterea gradului de ocupare a spitalelor COVID şi suport-COVID. Numai în ultimele 24 de ore au fost făcute 98 de internări, dublu faţă de numărul pacienţilor externaţi.

Ieri erau raportate doar 5 paturi ATI Covid libere, în condiţiile în care în urmă cu trei zile au fost date în folosinţă 6 la Spitalul Modular Leţcani. Aici, inclusiv cele 10 paturi pentru formele uşoare şi medii au fost ocupate în doar 48 de ore. Numai este niciun pat ATI liber la Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Pneumologie şi la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon“. “La Urgenţe, ajung în continuare cazuri severe de COVID-19, care sunt severe, în primul rând, prin patologia lor de bază. Sunt în special persoane vârstnice, cu boli cronice preexistente la care apare şi infecţia cu SARS COV 2. Ei se adresează UPU pentru dureri abdominale, pentru dispnee, pentru dureri toracice, pentru stare generală alterată şi la momentul testării se dovedesc că sunt infectaţi. În noaptea în care a trecut, au fost două astfel de cazuri severe care au trebuit să fie puse pe ventilaţie mecanică, unul intubat, iar celălalt pe ventilaţie non invazivă. Cazurile au fost transferate către ATI a Spitalului Mobil Leţcani şi continuăm să transferăm cazuri non-ATI la Spitalul de Boli Infecţioase", a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UP/SMURD Iaşi.

Directori de la colegiile “Negruzzi“ şi “Racoviţă “, infectaţi

Valul 5 al pandemiei pune presiune însă şi pe sectorul socio-economic, cele mai afectate fiind şcolile. Ieri, 123 de elevi au fost confirmaţi cu infecţia SARS COV 2 la care se adaugă un număr de 32 de cadre didactice. 88 de clase şi-au suspendat activitatea şcolară în fizic din cauza numărul mare de cazuri. Dar cifra absenţilor din bănci şi de la catedră este de fapt mult mai mare, mulţi aflându-se în carantină deoarece au intrat în contact cu o persoană pozitivă din familie. În aceste condiţii, procesul educaţional are de suferit, absenţa dascălilor fiind foarte greu de suplinit de către cadrele didactice rămase în activitate. Se apelează de multe ori la laboranţi sau la bibliotecari care nu pot face decât să-i supravegheze pe elevi, sau, în cel mai bun caz la profesorii pensionari. Şi la Colegiul Naţional “Emil Racoviţă" şi la Colegiul Naţional "Costache Negruzzi", există multe cazuri de dascăli confirmaţi cu COVID-19, inclusiv conducerile celor două licee.

"Coincidenţa face că şi eu sunt pozitivă la acest moment. Sunt variante diferite. Dacă starea de sănătate permite, profesorul face de acasă ora, online, menţinând contactul cu elevii săi şi asigurând cursivitatea demersului didactic. Dacă starea de sănătate nu îi permite, atunci trebuie să găsim soluţii. Soluţii sunt profesorii pensionari sau colegi care au mai puţine ore şi care, în măsura în care există timp liber, preiau fişele de lucru pe care le dăm pentru a lucra asincron. Se mai apelează la supravegherea bibliotecarior, documentariştilor şi personal didactic auxiliar care facilitează procesul de învăţare, coordonat de profesorul clasei în aşa fel încât să nu existe goluri foarte mari. Totul depinde de management, de colegialitate", a declarat prof. Camelia Gavrilă, directoarea Colegiului Naţional "Costache Negruzzi". Şi directoarea adjunctă de la "Racoviţă", prof. Mihaela Vlioncu, a fost depistată pozitiv şi e în izolare.

Ieri, la nivelul judeţului, au fost raportate 1.263 de noi cazuri dintre care 776 în municipiu, unde incidenţa a crescut de la 16,33 la 16,82 la mia de locuitori. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.