anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Director AJOFM , condamnat la închisoare pentru corupţie. Trebuie să returneze 3,2 milioane de lei

GALERIE
Iuliana Lefter
 • Iuliana Lefter
- +

În prima instanţă, fosta directoare a AJOFM a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. Magistraţii Curţii de Apel au redus pedeapsa, potrivit adevarul,ro.

Curtea de Apel Constanţa s-a pronunţat dosarul în care Iuliana Lefter, fost director executiv al AJOFM Tulcea, este acuzată de fraudă cu bani europeni. Judecătorii au condamnat-o definitiv la 3 ani de închisoare cu executare şi restituirea sumei de 3,2 milioane de lei plus dobânzi. Faptele penale, spun procurorii DNA Constanţa, s-au petrecut în 2011, când Iuliana Lefter, în calitate de director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea  (AJOFM) a încheiat un acord de parteneriat între instituţia publică şi Asociaţia Pro Dinamic Tulcea, unde asociaţi şi membri fondatori erau, la acea dată, Arhonde şi Maria Dascălu, tocmai părinţii directoarei Lefter. Alături de aceştia, în asociaţie, mai era şi Simona Popescu, o angajată a AJOFM Tulcea. „Ulterior, ascunzând existenţa conflictului de interese existent între ea şi membrii Asociaţiei, Iuliana Lefter, în calitate de director executiv al AJOFM şi de lider de parteneriat, a întocmit cererea de finanţare din data de 18.02.2011, în vederea implementării proiectului Formarea continuă – premiza calităţii în SPO. În baza acestui contract, AJOFM Tulcea şi partenerii săi urmau să beneficieze de o finanţare nerambursabilă în cuantum de 8,11 milioane de lei”, spun procurorii. Din aceşti bani, 4,29 de milioane de lei au revenit Asociaţiei Pro Dinamic. Obiectul proiectului consta în formarea funcţionarilor publici din cadrul Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Tulcea, Călăraşi, Vrancea şi Ialomiţa. În anul 2017, judecătorii Tribunalului Tulcea au condamnat-o pe Iuliana Lefter la 5 ani de închisoare, însă, în apel, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au trimis la rejudecare dosarul. În urmă cu o lună, aceeaşi judecători de la Tribunalul Tulcea au condamnat-o tot la 5 ani de închisoare şi au stabilit că fosta şefă AJOFM trebuie să plătească în solidar cu instituţia pe care a condus-o suma de 8.099.885,5 lei către POSDRU.

A schimbat rudele între ele 

Conflictul de interese între directorul AJOFM şi Asociaţia Pro Dinamic (unde părinţii Iulianei Lefter erau asociaţi) a existat, spun anchetatorii, atât în momentul încheierii parteneriatului, cât şi în momentul depunerii cererii de finanţare şi a aprobării finanţării cu bani europeni a proiectului. Mai mult, directorul AJOFM a depus la dosarul cererii de finanţare o declaraţie prin care arăta că nu se află în conflict de interese cu partenerii proiectului. Deşi cererea de finanţare a fost depusă cu încălcarea prevederilor legale, până la semnarea efectivă a contractului de finanţate, în luna iunie 2011, părinţii directoarei şi angajata AJOFM sunt retraşi din Asociaţia Pro Dinamic, în locul lor fiind numite alte trei persoane, printre care Anişoara-Simona Panait şi Nicoleta Moroşceag. „Intenţia frauduloasă se materializează în continuare, având în vedere că Nicoleta Moroşceag, fostă Dascălu, este verişoara primară a inculpatei Iuliana Lefter, rudă de gradul al IV-lea, fiica fratelui tatălui inculpatei, ceea ce, din nou, este contrar Regulilor de eligibilitate din Ghidul solicitantului”, notează procurorii DNA în rechizitoriul de trimitere în judecată. După 5 luni, şi Nicoleta Moroşceag se retrage din Asociaţie, dar rămâne în continuare angajată în proiectul finanţat cu fonduri europene. Şi celălalt asociat, Anişoara Panait este rudă cu Iuliana Lefter, soţul acesteia fiind verişor de gradul al II-lea cu directoarea AJOFM Tulcea. „Aspectele înlocuirilor membrilor asociaţiei nu mai prezintă relevanţă din punct de vedere al laturii obiective, deoarece frauda s-a consumat la momentul depunerii cererii însoţite de declaraţia falsă, epuizându-se la finalul derulării contractului, însă prezintă relevanţă din punct de vedere al laturii subiective, dovedind reaua-credinţă”, concluzionează anchetatorii. Potrivit Ghidului solicitantului, Iuliana Lefter avea atât obligaţia de a evita orice situaţie de conflict de interese, cât şi de a informa AM POSDRU despre orice situaţie care dă naştere unui conflict de interese sau este posibil să dea naştere unui astfel de conflict.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.