anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 25.09.2020

Directorii ieşeni de la Fonduri Europene trăiesc pe picior mare

GALERIE
Ficu and Bulgaru
  • Ficu and Bulgaru
- +

Liviu Bulgaru şi Ficu Anghel de la Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale au avut anul trecut lefuri lunare de aproape 3.000 de euro.

Au dat bani, dar au şi luat. Celor doi directori ai Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 1 Nord-Est Iaşi, Ficu Anghel şi Liviu Bulgaru, care au pe mână milioane de euro zi de zi - fonduri nerambursabile de la UE pentru investiţiile din regiunea Moldovei, le intră la rândul lor sume consistente în conturi din salarii. Potrivit celor mai recente declaraţii de avere, directorul general, Liviu Bulgaru, a încasat anul trecut de la CRFIR 1 Nord-Est Iaşi suma de 141.648 lei, respectiv un echivalent de circa 12.000 lei/lună (2.500 euro/lună). Anghel Ficu, directorul adjunct, a câştigat 156.073 lei în 2019, mai precis un echivalent de aproape 13.000 lei/lună (peste 2.700 de euro/lună), ceva mai bine decât colegul său, surprinzător. De precizat că acestea sunt doar salariile încasate de la CRFIR 1 Nord-Est Iaşi, ambii cumulând venituri din mai multe surse, astfel că se ajunge la situaţia în care duc acasă şi peste 3.100 de euro lunar. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) acordă prin CRFIR 1 Nord-Est Iaşi fonduri europene nerambursabile atât pentru investiţii private în agricultură, cât şi non-agricole dezvoltate în mediul rural, precum şi pentru beneficiarii publici, anume primării şi Grupuri Locale de Acţiune (GAL).

Mici “ciupeli”

Liviu Bulgaru şi-a rotunjit venitul anual în 2019 şi cu ajutorul Consiliului Judeţean Iaşi, de unde a încasat indemnizaţia de consilier judeţean din partea PNL, dar şi de membru în cadrul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). Veniturile din indemnizaţii pe întreg anul 2019 au fost de aproape 5.200 de euro. Indemnizaţia de consilier judeţean: 11.680 lei, un echivalent anual de 2.450 euro (975 lei, respectiv 205 euro/lună), iar cea de membru ATOP: 13.140 lei, adică 2.750 euro (1.100 lei, respectiv 230 euro/lună). Cumulat cu salariul de la CRFIR 1 Nord-Est Iaşi, rezultă că lui Liviu Bulgaru i-au intrat, oficial, câte 2.900 de euro în cont la sfârşitul fiecărei luni din 2019. În inventarul avuţiei, Liviu Bulgaru a mai notat la capitolul clădiri că este unic proprietar al unui apartament de 59 mp în Iaşi, că deţine o cotă-parte dintr-un apartament moştenit (de 153 mp, situat tot în Iaşi), dar şi spaţii comerciale de 100 mp în satul Mânzăteşti, judeţul Iaşi. Conduce un autoturism Volkswagen Touareg din 2017. Valoarea unui asemenea automobil se încadrează între 23.000-35.000 de euro.

Credit pentru maşină

Pe lângă pasiunea pentru maşinile de lux, Bulgaru este totodată şi un mare iubitor de artă, colecţia lui de tablouri valorând 10.000 de euro, după cum el însuşi a declarat. Nu are depozite bancare, în schimb băncile l-au finanţat „din agoniseala lor” din 2005 şi până în prezent cu sume care depăşesc 45.000 de euro. Cel mai recent credit a fost contractat chiar anul trecut, de la Porsche Leasing Romania IFN, valoarea sa fiind de circa 22.000 de euro. Termenul scadent este 2023.

Declară că nu are maşină

În ceea ce îl priveşte pe adjunctul Ficu Anghel, la capitolul clădiri arată că deţine împreună cu soţia o casă de 150 mp în judeţul Iaşi - dobândită în 2018, soţia lui fiind totodată şi posesoarea unui teren intravilan de 1.000 mp, amplasat tot în Iaşi. În declaraţia de avere semnată în 2020, pe lângă venitul aferent anului 2019 pe care l-a obţinut din funcţia de director la instituţia de stat (în sumă de 156.073 lei), el a consemnat şi un venit de 22.276 lei (4.650 euro) ca manager la firma Development Training Consulting SRL Iaşi, la care este asociat. Reiese că, în fiecare lună din 2019, lui Anghel i-au intrat în buzunare 3.100 de euro. Spre deosebire de Liviu Bulgaru, Ficu Anghel spune că nu are suficienţi bani cât să îşi cumpere bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii ori obiecte de artă, şi nici măcar maşină! Nici de economii nu poate fi vorba, secţiunea conturi sau depozite bancare care depăşesc 5.000 de euro din declaraţia lui de avere fiind lăsată „în alb”. În schimb, la capitolul datorii, şeful CRFIR 1 Nord-Est Iaşi notează că a contractat în 2017 de la UniCredit Bank două împrumuturi – de 71.000 lei (14.800 euro), respectiv 19.000 lei (circa 4.000 euro), scadente în 2022, şi altul în 2018, de 10.000 lei (2.100 euro), bani pe care trebuie să îi returneze până anul viitor.

Cifră de afaceri mai mică decât salariile

Ficu Anghel este căsătorit şi are doi copii, soţia lui contribuind la bunăstarea familiei anul trecut cu 82.246 lei (17.150 euro/an; 1.450 euro/lună). Venitul ei provine de la aceeaşi firmă la care este şi el asociat, Development Training Consulting SRL Iaşi, specializată pe formare profesională sau consultanţă.Totuşi, dacă judecăm după datele raportate la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), salariile declarate de cei doi soţi pe anul trecut depăşesc cu mult cifra de afaceri a societăţii comerciale pe care o administrează împreună. Potrivit MFP, firma a avut pe anul fiscal 2019 o cifră de afaceri netă de doar 26.000 de lei (5.450 euro). Ficu Anghel şi-a trecut şi alocaţiile copiilor în declaraţia de avere, cuantumul acestora pe un an fiind 3.600 de lei. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Dan CONSTANTIN

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Peisajul din pădurile noastre frumoase, atâtea câte au mai rămas, este unul apocaliptic. Cel mai probabil puştii abia născuţi se vor obişnui cu acest peisaj şi vor crede că aşa ceva este normal şi de fapt asta este natura.

Filmuletul zilei

opinii

Ghidul bunului alegător

Alexandru CĂLINESCU

Ghidul bunului alegător

Cartea lui Cristian Preda este un ghid extrem de util pentru cei care doresc să înţeleagă mecanismele democraţiei. Iar atunci când votează, să o facă în cunoştinţă de cauză.

Partidul şpăgar electoral

Nicolae CREŢU

Partidul şpăgar electoral

S-a tot vorbit şi scris despre şpaga electorală. De-a lungul scurselor decenii de „democraţie” românească, postceauşistă. 

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

pulspulspuls

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Apropo de manifestaţiile împotriva măştii de protecţie care au loc în ultima perioadă la Bucureşti, despre care presa din Bucureşti a prezentat dovezi clare că au în spate nu numai imbolduri, dar şi bănuţi dinspre Moscova, voi aţi observat ceva ciudat, bizar, ce am văzut şi noi? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.