Directorii tuturor școlilor din județ s-au întâlnit ieri cu oameni de succes din zona privată
Consfătuirea anuală a directorilor şi directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particular din judeţul Iaşi a avut loc ieri într-un format inedit, total diferit de consfătuirile din anii anteriori. Motivul: leaderi din zona de business, recunoscuți, emblematici la nivel național, care au dezvoltat activ pe zona de confluență cu sistemul de educație, au fost invitați de conducerea ISJ Iași pe scenă să vorbească directorilor din sală despre cum văd ei educația de succes.
Întâlnirea anuală a directorilor și directorilor adjuncţi de școli din județ cu responsabilii Inspectoratului Școlar Județean a avut loc ieri, de la ora 10, în sala „Mihai Eminescu” a Hotelului „Traian”. Anul acesta, șefii ISJ au organizat evenimentul într-un format cu totul inedit față de anii anteriori, în parteneriat cu Romanian Business Leaders (RBL). RBL este o fundație națională care se prezintă ca o organizație imparțială, apolitică, și ca „vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Românii în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască”.
„Școala cu Sens: Oamenii – Arhitecții Succesului!”
De altfel, evenimentul organizat de ISJ Iași și RBL ieri a fost denumit „Școala cu Sens: Oamenii – Arhitecții Succesului!”, și a evidențiat, într-o formă sintetică, aspectele semnificative, performanțele și rezultatele învățământului preuniversitar ieșean din anul școlar 2023-2024, precum și perspectivele pentru anul școlar în curs, oferind, de asemenea, directorilor de școli posibilitatea de a cunoaște proiectele Romanian Business Leaders din domeniul educației.
În prima parte, au fost prezentate rezultatele învăţământului reuniversitar ieşean din anul şcolar 2023-2024 şi perspectivele pentru anul şcolar în curs. La acest eveniment, printre alte oficialități locale, în calitate de reprezentant al parteneriatului dintre ISJ și Romanian Business Leaders (RBL) Iași a fost prezent și Dan Schipor, lider RBL Iași. Astfel, s-a discutat despre leadership și importanța unui management puternic în educație.
Participanți și speakeri din zona privată
Prezenți în cadrul acestui eveniment, la care au și luat cuvântul, au fost Marius Ștefan (online), președintele RBL România, alături de Dan Schipor, liderul filialei RBL Iași, Măriuca Talpeș – Cofondator Bitdefender&Softwin, manager Intuitext și lider al proiectului MERITO, Felix Tătaru – cofondator al SuperTeach România, Ruxandra-Rață Bucevschi – fondator Twinkle Star și coordonator al proiectului „Școala cu Sens”. Aceștia au evidențiat aspectele semnificative ale inițiativelor precum SuperTeach, Merito, Școala cu Sens, inițiative care contribuie în mod autentic și creativ la dezvoltarea educației.
Partea a doua a conferinței a reunit intervenția lui Dan Berinde, fondator al Coaching Partners – „Un coach în fiecare director”, și a Simonei Baciu, fondator InIm Institute, președinte Transylvania College – „Starea de bine în școală: dorință sau nevoie”, intervenții care au avut rolul de a sublinia modul în care echipele din cadrul școlii interacționează pentru a dezvolta proiecte pentru copii și pentru construirea stării de bine a profesorilor, a preșcolarilor și a elevilor.
Luciana Antoci: Am dori să facem din această conferință o școală de leadership
„Ceea ce este excepțional în acest an în întâlnirea cu directorii este faptul că ne-am dori să facem din această conferință județeană o școală de leadership. Acesta este motivul pentru care am adus alături de noi leaderi care vin din zona de business, recunoscuți, emblematici la nivel național, leaderi care au dezvoltat activ pe zona de confluență cu sistemul de educație, proiecte precum «Super Teach» sau «Școala cu sens»”, a explicat invitarea la eveniment a unor astfel de personalități din zona privată, dar la confluență cu educația, inspectorul șef al ISJ Iași, Luciana Antoci. „Sunt repere foarte importante în ceea ce înseamnă deschiderea școlii față de comunitate, zona de business, organizații non-guvernamentale și toți cei care pot veni cu o perspectivă nouă asupra educației.
Cu alte cuvinte, cuvântul de ordine de astăzi este «leadership», conducerea școlilor și proiecte care pot să crească nivelul de învățare al elevilor și să-i ajute să-și atingă potențialul maxim”, a mai declarat șefa ISJ, Luciana Antoci.
În deschiderea evenimentului, după discursul de început, Inspectorul Şcolar General, Luciana Antoci, a prezentat un bilanţ pentru anul şcolar 2023-2024, din perspectiva prezentării stării învăţământului. „Deja avem cifre care evidențiază nivelul de pregătire al elevilor și al profesorilor, și performanțele care au fost acumulate până acum. Pe de altă parte, însă, suntem pregătiți să facem proiecții pentru anul școlar care tocmai a început. Deja am depășit câteva etape, am făcut testarea inițială standardizată, pe o platformă de evaluare specializată, avem date, avem rapoarte și putem deja să discutăm”, a adăugat aceasta.
Cea mai extinsă rețea școlară din țară
Potrivit Inspectorului Şcolar General, judeţul Iaşi are cea mai extinsă reţea şcolară din ţară. În fiecare zi intră în şcolile, grădiniţele şi creşele din judeţul Iaşi peste 115.000 de elevi, preşcolari şi antepreşcolari, grupați în 5.332 de clase, la care se adaugă aproximativ 12.660 de angajaţi.
„Anul școlar 2023-2024, în cifre, a reflectat la Iași o rețea școlară alcătuită din 218 unități de învățământ cu personalitate juridică, în care au fost funcționale peste 12.660 de posturi, pe care au fost angajați profesori și angajați din sectorul administrativ, pentru a oferi servicii educaționale pentru un număr de peste 115.000 de elevi și preșcolari, care au fost grupați în 5332 de clase sau grupe.
Spuneam că la Iași avem cea mai extinsă rețea școlară din România, pentru că și cifrele o confirmă. Suntem la Iași într-o rețea școlară foarte polarizată.
Există școli care sunt colegii sau licee centenare, cu tradiție, avem în egală măsură școli tehnologice, cel puțin pe segmentul liceul vorbim despre 40% din populația școlară care este înmatriculată acolo. După cum există școli gimnaziale pentru care se dezvoltă proiecte”, a mai subliniat Luciana Antoci.
De asemenea, în ceea ce privește numărul proiectelor educaționale în desfășurare, Iașul numără 96. Totodată, șefa ISJ Iași a subliniat că în anul anterior, spre deosebire de ultimii ani, a crescut și numărul școlilor care beneficiază de programul „Masă sănătoasă”.
Peste 21.000 de elevi ieșeni servesc o masă caldă zilnic la școală
„Numărul școlilor care dezvoltă programul național «Masă sănătoasă» a crescut de la 16 la 48. Asta înseamnă că peste 21.500 de elevi din școlile ieșene servesc o masă caldă, în fiecare zi, la școală. Pentru copiii din medii vulnerabile, cu toții știm că acest lucru reprezintă un mare plus, mulți dintre ei vin la școală pentru masa caldă, dar rămân în programul educațional. Iar ceea ce este trist, din ceea ce dumneavoastră mi-ați povestit în diverse contexte, este că unii dintre ei aproape că nu își mai doresc să mai plece acasă, pentru că școala le oferă condiții incomparabil mai bune și se simt într-un mediu securizat”, a menționat Luciana Antoci.
De asemenea, în anul școlar 2023-2024 s-a înregistrat și o creștere a numărului participanților la examenul național de Titularizare. „Am remarcat la Iași o creștere semnificativă a numărului de participanți. Dacă anul trecut au fost aproximativ 1600 de competitori la concurs, anul acesta s-au înscris peste 2000 de candidați, pentru 2677 de posturi didactice. Un proces complex, care s-a desfășurat în 5 centre de examen”, a mai spus inspectorul general Luciana Antoci.
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video