Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Directorul de la Pneumologie: al 4-lea val va ajunge la începutul toamnei

Vaccinările la Iaşi sunt la un nivel scăzut. Sub 300 de ieşeni au fost imunizaţi cu prima doză duminică.

GALERIE
valul IV
  • valul IV
- +

Un singur caz nou de infecţie cu SARS CoV 2 în judeţul Iaşi şi niciun caz raportat pe municipiu, ieri. Practic, rata de incidenţă de 0,03 cazuri noi la mia de locuitori se află de peste două săptămâni pe un plafon. Cu toate acestea, medicii se aşteaptă la un nou val de infectări pentru că, aşa cum arată anchetele epidemiologice, în cazul tulpinii Delta, deja este vorba de o transmitere comunitară.

“Această tulpină Delta este o mutaţie a virusului SARS COV 2 care este semnificativ mai contagioasă pentru că şi-a modificat felul prin care interacţionează cu celula umană. Dă o simptomatologie mai gravă, mai furtunoasă, la nivel respirator. Nivelul de expunere este mult mai scăzut, deci practic se apropie foarte mult de virusul gripal. Dacă înainte vorbeam despre o expunere de măcar 15 minute într-un spaţiu neaerisit şi fără mască, acum vorbim de o expunere mult mai uşoară, de foarte puţine minute şi bineînţeles în prezenţa contactului direct cu secreţiile infectate", a explicat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumologie Iaşi.

Accelerarea procesului de vaccinare ar putea diminua amploarea pandemiei. Dar acest lucru nu pare să se întâmple. Duminică, 11 iulie, în judeţ s-au vaccinat doar 461 de persoane, dintre care 217 cu prima doză şi 78 au primit doza unică de la Johnson&Johnson. "Toate studiile făcute până acum, precum şi ceea ce spun şi cercetătorii este că persoanele care au fost vaccinate cu unul dintre vaccinurile disponibile pe piaţă nu fac forme grave dar, sigur, se pot infecta inclusiv cu Delta. Însă, această tulpină la persoanele imun-compromise, care nu au fost vaccinate şi au o predipoziţie genetică, se pare că dă forme grave de boală. Presiunea aceasta pe secţiile de ATI care a fost în celelalte valuri, în noiembrie anul trecut sau în februarie anul acesta, sperăm să nu revină. Noi trebuie să avem oameni cu forme cât mai simple de boală şi care să se vindece repede", a mai subliniat Radu Crişan Dabija.

Drept urmare a mobilităţii din perioada vacanţei, a scăderii adresabilităţii populaţiei la vaccinare şi a apariţiei primelor cazuri de infectări cu tulpina Delta, medicii anticipează pentru începutul toamnei un nou val al pandemiei.

"Sunt foarte multe lucruri care se coroborează când vorbim de un nou val. În primul rând, data de vaccinare, persoanele care ajung la maturitatea vaccinării care înseamnă deja 10 zile după a doua doză, după rapel. În al doilea rând, este vorba de rata de detecţie a cazurilor, iar aici insist cu faptul că Spitalul de Pneumologie deţine un PCR care este un aparat extrem de performant, de generaţie 2020 şi care poate să dea mult mai repede rezultatul (în şase ore – n.r.) pentru că asta este şi ideea să identifici repede un caz şi să-l izolezi, să-l pui pe tratament, să vezi contacţii săi astfel încât să împiedici răspândirea. Sunt, aşadar, foarte multe lucruri, dar dacă este să vorbim de un val 4, el va exista după perioada de concedii, septembrie-octombrie", a mai spus Radu Crişan Dabija.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri