Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Directorul de la Pneumologie: al 4-lea val va ajunge la începutul toamnei

Vaccinările la Iaşi sunt la un nivel scăzut. Sub 300 de ieşeni au fost imunizaţi cu prima doză duminică.

GALERIE
valul IV
  • valul IV
- +

Un singur caz nou de infecţie cu SARS CoV 2 în judeţul Iaşi şi niciun caz raportat pe municipiu, ieri. Practic, rata de incidenţă de 0,03 cazuri noi la mia de locuitori se află de peste două săptămâni pe un plafon. Cu toate acestea, medicii se aşteaptă la un nou val de infectări pentru că, aşa cum arată anchetele epidemiologice, în cazul tulpinii Delta, deja este vorba de o transmitere comunitară.

“Această tulpină Delta este o mutaţie a virusului SARS COV 2 care este semnificativ mai contagioasă pentru că şi-a modificat felul prin care interacţionează cu celula umană. Dă o simptomatologie mai gravă, mai furtunoasă, la nivel respirator. Nivelul de expunere este mult mai scăzut, deci practic se apropie foarte mult de virusul gripal. Dacă înainte vorbeam despre o expunere de măcar 15 minute într-un spaţiu neaerisit şi fără mască, acum vorbim de o expunere mult mai uşoară, de foarte puţine minute şi bineînţeles în prezenţa contactului direct cu secreţiile infectate", a explicat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumologie Iaşi.

Accelerarea procesului de vaccinare ar putea diminua amploarea pandemiei. Dar acest lucru nu pare să se întâmple. Duminică, 11 iulie, în judeţ s-au vaccinat doar 461 de persoane, dintre care 217 cu prima doză şi 78 au primit doza unică de la Johnson&Johnson. "Toate studiile făcute până acum, precum şi ceea ce spun şi cercetătorii este că persoanele care au fost vaccinate cu unul dintre vaccinurile disponibile pe piaţă nu fac forme grave dar, sigur, se pot infecta inclusiv cu Delta. Însă, această tulpină la persoanele imun-compromise, care nu au fost vaccinate şi au o predipoziţie genetică, se pare că dă forme grave de boală. Presiunea aceasta pe secţiile de ATI care a fost în celelalte valuri, în noiembrie anul trecut sau în februarie anul acesta, sperăm să nu revină. Noi trebuie să avem oameni cu forme cât mai simple de boală şi care să se vindece repede", a mai subliniat Radu Crişan Dabija.

Drept urmare a mobilităţii din perioada vacanţei, a scăderii adresabilităţii populaţiei la vaccinare şi a apariţiei primelor cazuri de infectări cu tulpina Delta, medicii anticipează pentru începutul toamnei un nou val al pandemiei.

"Sunt foarte multe lucruri care se coroborează când vorbim de un nou val. În primul rând, data de vaccinare, persoanele care ajung la maturitatea vaccinării care înseamnă deja 10 zile după a doua doză, după rapel. În al doilea rând, este vorba de rata de detecţie a cazurilor, iar aici insist cu faptul că Spitalul de Pneumologie deţine un PCR care este un aparat extrem de performant, de generaţie 2020 şi care poate să dea mult mai repede rezultatul (în şase ore – n.r.) pentru că asta este şi ideea să identifici repede un caz şi să-l izolezi, să-l pui pe tratament, să vezi contacţii săi astfel încât să împiedici răspândirea. Sunt, aşadar, foarte multe lucruri, dar dacă este să vorbim de un val 4, el va exista după perioada de concedii, septembrie-octombrie", a mai spus Radu Crişan Dabija.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri