Directorul Filarmonicii, sancţionat pentru contracte încheiate cu fostul jurist
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Directorul Filarmonicii, sancţionat pentru contracte încheiate cu fostul jurist

GALERIE
bujor
  • bujor
- +

Bujor Prelipcean a fost acuzat că a plătit juristul instituţiei şi după ce acesta a renunţat la funcţie.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au dispus, zilele trecute, să aplice o amendă administrativă de 500 de lei directorului Fi­lar­monicii Iaşi, Bujor Prelipcean. Acesta a fost acuzat de conflict de in­terese după ce, aşa cum „Ziarul de Iaşi“ a anunţat într-una dintre ediţiile precedente, a încheiat contracte cu fos­tul jurist al instituţiei. În acelaşi dosar a fost sancţionat, cu 1.000 de lei, şi consilierul juridic de la Filarmonică, Dumitru Popa, acuzat de instigare la conflict de interese. Procurorii au apli­cat amenzile administrative după ce au constatat că „deşi fapta expusă în­truneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni, se apreciază că nu are gradul de pericol social al unei infracţiuni“.
Acuzaţia de conflict de interese ce i-a fost imputată lui Bujor Prelip­cean ar avea la bază contractele de asisten­ţă juridică încheiate cu actualul consilier juridic al Filarmonicii, Dumi­tru Popa. Acesta este, de altfel, şi pur­tă­tor de cuvânt al instituţiei. În anul 2011, Popa a demisionat din funcţia de con­silier juridic de la Filarmonică urma­re a intrării în Baroul Iaşi. Cu toate aces­tea, juristul ar fi încheiat mai multe contracte de asistenţă juridică cu fostul său în angajator, primind aceeaşi retribuţie însă având şi posibilitatea de a-şi exercita funcţia de avocat. Pro­curorii au reţinut că, potrivit legii, funcţionarii publici care au încheiat raporturile contractuale cu o insti­tu­ţie de stat nu au dreptul de a încasa bani de la respectiva entitate în astfel de situaţii. În faţa procurorilor, Bujor Pre­lipcean a precizat că „i s-a pare lo­gic să păstreze o continuitate“, acesta fiind motivul pentru care a în­che­iat contracte cu Popa chiar şi după ce acesta şi-a dat demisia din funcţia de consilier juridic. Infracţiunea ar fi a­vut loc în perioada 2011 - august 2012. Ulterior, în noiembrie 2012, Du­mitru Popa s-a suspendat din Barou şi s-a întors ca jurist la Filarmonică. Bujor Prelipcean nu a răspuns ieri la telefon pentru a oferi un punct de vedere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.