Vor intra sau nu „în scenă“ şi organismele privind discriminarea, după ce balerinele de la Operă vor fi urcate pe cântar? Inspectorii ieşeni de Muncă au deliberat: nu se pronunţă la plângerea angajaţilor de la Operă, care acuză conducerea că i-a urcat pe cântar, şi îi trimite la sindicat şi la Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării. O prevedere din noul regulament al Operei ieşene obligă balerinele şi balerinii să fie mai slabi decât forma ideală: să aibă minimum 15, respectiv 10 kg mai puţin decât numărul centimetrilor de peste 1 metru de la înălţime. Cei vizaţi apreciază noile cerinţe ca fiind inacceptabile.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi şi-a declinat competenţele cu privire la prevederile noului Regulament de Ordine Interioară de la Opera Naţională Română din Iaşi, care stipulează faptul că balerinele trebuie să aibă 15 kilograme mai puţin de înălţimea peste un metru şi balerinii cu 10 kilograme mai puţin.
Într-un răspuns obţinut de „Ziarul de Iaşi“ şi transmis grupului de reclamanţi din interiorul instituţiei de cultură se remarcă faptul că aceştia sunt trimişi să conteste în instanţă sau la sindicate regulamentul, iar dacă sesizează cazuri de discriminare să se adreseze altor organe competente în acest caz.
„Instituţia noastră nu poate intermedia comunicarea între părţile raportului de muncă. În materia concilierii conflictelor de muncă, competenţa ITM se limitează doar la contractele colective de muncă. În situaţia în care consideraţi că regulamentul întocmit conţine prevederi care pot genera discriminări, vă puteţi adresa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care este garantul respectării şi aplicării principiului nediscriminării, în conformitate cu legislaţia internă în vigoare şi cu documentele internaţionale la care România este parte. Totodată, vă puteţi adresa sindicatului legal constituit la nivelul unităţii, care este parte consultativă la întocmirea regulamentului intern“, se precizează în răspunsul remis de ITM Iaşi.
Angajaţii operei care au făcut prima plângere au precizat că vor merge şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru a sesiza situaţia.
Ce acuzau angajaţii
Vă reamintim faptul că, într-un material publicat la începutul lunii februarie de către „Ziarul de Iaşi“, mai mulţi angajaţi ai Operei Naţionale susţineau că managementul instituţiei a trimis angajaţilor pentru semnare un nou Regulament de Ordine Interioară care era contestat de către unii dintre aceştia şi care conţine unele prevederi cel puţin ciudate.
La articolul 7.2.2, care reglementează activitatea personalului din compartimentele solişti vocali, orchestră, cor, balet, se precizează, la litera s, menţiuni legate de greutatea corporală.
„Balerinii şi soliştii balet au obligaţia de a-şi menţine permanent o greutate corporală optimă exercitării activităţii specifice, astfel: s.1) o greutate cu cel puţin 10 kilograme mai mică decât înălţimea proprie, respectiv decât numărul de centimetri peste un metru, în cazul băieţilor; s.2) o greutate cu cel puţin 15 kilograme mai mică decât înălţimea proprie, respectiv decât numărul de centimetri peste un metru, în cazul fetelor“, se precizează în documentul citat.
Mai multe persoane din Operă au remarcat, la momentul respectiv, în special caracterul de obligativitate al acestei măsuri, care fusese în orice caz o convenţie în rândul celor din balet.