anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Discriminare a balerinelor „plinuţe“ de la Opera ieşeană?

GALERIE
balerine2
 • balerine2
- +

Vor intra sau nu „în scenă“ şi organismele privind discriminarea, după ce balerinele de la Operă vor fi urcate pe cântar? Inspectorii ieşeni de Muncă au deliberat: nu se pronunţă la plângerea angajaţilor de la Operă, care acuză conducerea că i-a urcat pe cântar, şi îi trimite la sindicat şi la Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării. O prevedere din noul regulament al Operei ieşene obligă balerinele şi balerinii să fie mai slabi decât forma ideală: să aibă minimum 15, respectiv 10 kg mai puţin decât numărul centimetrilor de peste 1 metru de la înălţime. Cei vizaţi apreciază noile cerinţe ca fiind inacceptabile.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi şi-a declinat competenţele cu privire la prevederile noului Regula­ment de Ordine Interioară de la Opera Naţională Română din Iaşi, care stipulează faptul că balerinele trebuie să aibă 15 kilograme mai puţin de înălţimea peste un metru şi balerinii cu 10 kilograme mai puţin.

Într-un răspuns obţinut de „Ziarul de Iaşi“ şi transmis grupului de reclamanţi din interiorul instituţiei de cultură se remarcă faptul că aceştia sunt trimişi să conteste în instanţă sau la sindicate regulamentul, iar dacă sesizează cazuri de discriminare să se adreseze altor organe competente în acest caz.

„Instituţia noastră nu poate intermedia comunicarea între părţile raportului de muncă. În materia concilierii conflictelor de muncă, competenţa ITM se limitează doar la contractele colective de muncă. În situaţia în care consideraţi că regulamentul întocmit conţine prevederi care pot genera discriminări, vă puteţi adresa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care este garantul respectării şi aplicării principiului nediscrimi­nării, în conformitate cu legislaţia internă în vigoare şi cu documentele internaţionale la care România este parte. Totodată, vă puteţi adresa sindicatului legal constituit la nivelul unităţii, care este parte consultativă la întocmirea regulamentului intern“, se precizează în răspunsul remis de ITM Iaşi.

Angajaţii operei care au făcut prima plângere au precizat că vor merge şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru a sesiza situaţia.

Ce acuzau angajaţii

Vă reamintim faptul că, într-un ma­terial publicat la începutul lunii februarie de către „Ziarul de Iaşi“, mai mulţi angajaţi ai Operei Naţio­nale susţineau că managementul instituţiei a trimis angajaţilor pentru sem­nare un nou Regulament de Ordine Interioară care era contestat de către unii dintre aceştia şi care conţine u­nele prevederi cel puţin ciudate.

La articolul 7.2.2, care reglementează activitatea personalului din compartimentele solişti vocali, orchestră, cor, balet, se precizează, la litera s, menţi­uni legate de greutatea corporală.

„Ba­lerinii şi soliştii balet au obliga­ţia de a-şi menţine permanent o gre­utate corporală optimă exercitării activităţii specifice, astfel: s.1) o gre­utate cu cel puţin 10 kilograme mai mică decât înălţimea proprie, respectiv decât numărul de centimetri peste un metru, în cazul băieţilor; s.2) o greutate cu cel puţin 15 kilograme mai mică decât înălţimea proprie, respectiv decât numărul de centime­tri peste un metru, în cazul fetelor“, se precizează în documentul citat.

Mai multe persoane din Operă au remarcat, la momentul respectiv, în special caracterul de obligativitate al acestei măsuri, care fusese în orice caz o convenţie în rândul celor din balet.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.