Discurs furibund al lui Tăriceanu împotriva Europei în faţa partenerilor europeni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Discurs furibund al lui Tăriceanu împotriva Europei în faţa partenerilor europeni

GALERIE
tariceanu
  • tariceanu
- +

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut vineri, în cadrul Reuniunii Asociaţiei Senatelor din Europa, că tolerarea, inclusiv de către unii parteneri europeni, a sistemului paralel de administrare a luptei împotriva corupţiei în România a dus la promovarea imaginii ţării ca fiind una cu un nivel crescut de corupţie şi inducerea unei percepţii că România este condusă de "penali şi corupţi".

Tot el spune că majoritatea parlamentară va restitui Parlamentului întreaga sa autoritate etică şi politică de reprezentant al naţiunii şi de corp legiuitor suveran, cu scopul principal de a menţine coeziunea în interiorul societăţii prin asigurarea unei guvernări democratice, care protejează cetăţeanul şi viaţa politică de tentaţia imixtiunii neconstituţionale a instituţiilor de forţă.

Totodată, el transmite Uniunii Europene să aibă drept preocupare fundamentală soluţionarea problemelor cetăţenilor.

Tăriceanu spune că existenţa şi tolerarea, inclusiv de către unii din partenerii noştri europeni, a sistemului paralel de administrare a luptei împotriva corupţiei în România “a avut două rezultate cu efecte foarte greu de corectat”. El vorbeşte despre promovarea imaginii României ca ţară cu nivel crescut de corupţie.

“În primul rând, a promovat imaginea României ca ţară în care incidenţa corupţiei se măsoară prin numărul de arestări şi rechizitorii instrumentate de instituţii care se dovedeşte astăzi că s-au lăsat ele însele corupte de exerciţiul puterii nelimitate prin deformarea mecanismelor de control şi verificare reciprocă prevăzute de Constituţie. Rechizitoriile au determinat demisii la nivel înalt şi în multe din cazuri dosarele înaintate nu au conţinut nici măcar probe pe baza cărora să poată fi dovedită existenţa faptei incriminate. Achitări de răsunet au confirmat natura politică a multor cazuri şi au dovedit în acelaşi timp injusteţea modului în care justiţia a fost administrată”, a spus Tăriceanu.

El acuză şi faptul că a fost indusă percepţia că România este condusă de “corupţi şi penali”.

“În al doilea rând, a indus o percepţie generalizată şi profund nedreaptă despre România ca ţară ale cărei destine sunt conduse politic de către legiuitori şi guvernanţi corupţi şi penali. Aşadar, pe de o parte au fost influenţate negativ posibilităţile ţării de a contribui semnificativ la construcţia europeană, prin continuarea pe termen nedefinit a Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi prin amânarea sine die a aderării României la Acordul de la Schengen. Pe de altă parte, instituţiile europene s-au arătat aprioric critice faţă de reformele propuse în Parlament de coaliţia de guvernare cu scopul de a corecta unele derapaje în administrarea justiţiei şi în modul de operare ale unora dintre instituţiile de forţă”, a mai explicat preşedintele Senatului.

El susţine că reprezentanţii din majoritatea parlamentară sunt hotărâţi să restituie Parlamentului întreaga sa autoritate etică şi politică de reprezentant al naţiunii şi de corp legiuitor suveran, cu scopul principal de a menţine coeziunea în interiorul societăţii noastre prin asigurarea unei guvernări democratice, care protejează cetăţeanul şi viaţa politică de tentaţia imixtiunii neconstituţionale a instituţiilor de forţă.

Tăriceanu afirmă că preocupare UE trebuie să fie preocuparea fundamentală pentru soluţionarea problemelor cetăţenilor, iar “unitatea” nu înseamnă un nucleu mai dur, cum nici “diversitatea” nu este totuna cu divizarea.

“Consider că este absolut necesar să putem transmite, prin tot ceea ce întreprindem, un mesaj politic fără echivoc: preocuparea fundamentală a Uniunii Europene trebuie să rămână soluţionarea problemelor cetăţenilor săi, inclusiv din perspectiva asigurării între statele membre a egalităţii în demnitate şi oportunităţii de a contribui la edificarea proiectului european. Unitatea nu poate însemna nici un nucleu dur, nici mai multe viteze, iar diversitatea nu este echivalentă cu divizarea”, a adăugat el.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.