anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Iată cum vă este umflată factura la energie

De exemplu, la o factură la energie în valoarea de 160 lei, o treime este reprezentată de diverse subvenţii strânse de stat prin intermediul E.ON Moldova, restul fiind pentru consumul efectiv.

GALERIE
Facturi si bani
 • Facturi si bani
- +

 Sumele pe care ieşenii le achită la fiecare două luni pentru energia electrică pe care au consumat-o nu reprezintă decât trei sferturi din contravaloarea reală a kilowatilor consumaţi. Cealaltă treime ajunge în alte „conturi”, datorită unei scheme gândită de guvernanţi, cu ajutorul căreia în România va trebui să se dezvolte producerea de energie din surse regenerabile.

Pe fiecare factură, E.ON menţionează o serie de servicii pentru care sunt reţinute taxe. Pentru două dintre aceste servicii se plătesc procente importante din suma totală de plată, însă acestea nu sunt „livrate” deocamdată. Este vorba despre taxa pentru aşa numitele „certificate verzi” şi contribuţia pentru „cogenerare”.

 
Ce spune Protecţia Consumatorului
 
Lămuriri despre aceste taxe le-au fost solicitate şi comisarilor de la Protecţia Consumatorilor, care au înregistrate aproximativ zece reclamaţii pe această temă. „Au venit ieşeni care au sesizat apariţia acelor taxe. Noi am solicitat un punct de vedere de la furnizor, respectiv E.ON, pe care l-am transmis ulterior reclamanţilor. Toate acele mărimi facturate de furnizor au temei legal, iar din acest motiv nu a fost necesară luarea vreunei măsuri”, a declarat Marian Grigoraş, comisar şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au defalcat factura E.ON a unui ieşean pentru a arăta cât costă, de fapt, energia consumată, şi cât din suma plătită este direcţionată către alte „buzunare”. Din cei aproximativ 160 lei cu TVA pe care ieşeanul i-a plătit pentru ultima factură către E.ON, doar 89,63 lei reprezintă valoarea energiei electrice consumate, plus TVA în valoare de 21,51 lei. Alături de această sumă, consumatorul a trebuit să mai achite şi componenta de rezervare a a tarifului plătit, în acest caz în cuantum de 8,52 lei, plus 2,04 lei TVA. Totuşi, cele mai multe semne de întrebare sunt ridicate de către plata „certificatelor verzi”, facturarea acestora începând de la sfârşitul lunii iulie 2012, data la care a intrat în vigoare Legea 134/2012, referitoare la stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Practic, consumatorii de energie electrică trebuie să bage acum mâna mai adânc în buzunar pentru a sprijini viitoarele investiţii în producerea de energie electrică din surse regenerabile.
 
Energia verde ne costă
 
Posibilii investitori, care vor primi certificate verzi în funcţie de tehnologia folosită, vor putea obţine venituri din acestea tranzacţionându-le pe piaţă, furnizorii fiind obligaţi să le cumpere în cote anuale. Acum, valoarea facturată la poziţia „certificat verde” este dată de produsul dintre consumul de energie din perioada de facturare în Mwh, cota de certificate verzi stabilită pentru E.ON şi preţul mediu de tranzacţionare a certificatelor verzi pe piaţă, care se actualizează trimestrial. În cazul facturii noastre, consumatorul a achitat 12,77 lei, plus alţi 3,06 lei TVA. De asemenea, în cadrul aceleaşi facturi se regăseşte şi contravaloarea contribuţiei de cogenerare, prin care se oferă un sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă performanţă. În fapt, consumatorii subvenţionează din propriile buzunare producţia simultană de electricitate şi căldură, adică plătesc pentru menţinerea în viaţă a CET-urilor. Această contribuţie se aplică la cantitatea totală de energie activă consumată, este calulată în lei/kWh şi are valoarea de 0,0212 lei/kWh, la care se aplică TVA. În cazul acestei facturi, consumatorul a achitat către furnizor 5,73 lei, plus 1,38 lei TVA.  Din 2003, conform Codului Fiscal, consumatorii trebuie să achite şi contravaloarea accizei pentru energia electrică pe care au consumat-o. Valoarea accizei pentru electricitate este dată de produsul dintre cantitatea de energie exprimată în MWh, acciza unitară (0,5 euro/Mwh pentru scopuri comerciale şi 1 euro/Mwh pentru scopuri necomerciale) şi cursul de schimb leu/euro. În cazul acestei facturi, consumatorul a achitat 1,12 lei accize necomerciale şi 0,27 lei TVA. În plus, consumatorul a fost nevoit să mai achite o taxă de 5 lei pentru radio şi alţi 8 lei pentru Televiziune. În total, consumatorul a achitat 130,77 lei către furnizor şi 28,26 lei reprezentând TVA.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.