Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

miercuri, 04.10.2023

Comunicat de presa

Discuții bilaterale cu ambasadoarea Finlandei în România - soluții pentru provocările de ordin social, sanitar și educațional (P)

GALERIE
IMG-20211216-WA0003
  • IMG-20211216-WA0003
- +

Miercuri, 15 decembrie, s-a desfășurat prima întâlnire oficială dintre grupul parlamentar de prietenie cu  Republica Finlanda de la Camera Deputaților și Excelența Sa, Marjut Akola, Ambasadoarea Finlandei în România. 

Discuțiile s-au concentrat pe soluțiile și experiența Finlandei în gestionarea provocărilor de ordin social, campania de vaccinare, încurajarea femeilor pentru a face parte din viața publică și reformarea sistemului de învățământ.

Despre ultimul subiect, am dezbătut îndelung cu privire la ceea ce face statul finlandez și filosofia acestuia cu privire la educația copiilor. Copilul în centrul sistemului de învățământ și pregătirea pedagogică continuă a profesorilor pentru a se putea adapta realităților tehnologice și generaționale par a fi rețeta succesului.
”Sistemul de învățământ finlandez este unul dintre cele mai inovatoare și eficiente modele educaționale din Europa și pe plan mondial. Copiii se simt confortabil la școală, nu primesc teme pentru acasă, beneficiază de transport gratuit și o masă caldă sau gustări. Îmi doresc să avem un sistem similar și în România, pentru a facilita accesul la educație tuturor copiilor și în special al celor din categorii de risc, pentru că doar prin educație putem evolua ca societate către venituri mai mari și un trai mai bun. Programul de masă caldă în toate școlile din România este vital pentru a ajuta și motiva copiii, dar și pentru a sprijini părinții să își  susțină copiii la școală”, declară Monica Berescu, deputată USR PLUS și președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Finlanda.

În România au fost demarate mai multe programe pentru introducerea mesei calde în școli, iar în anul 2021 peste 150 de unități de învățământ erau incluse în acest proiect. Este un progres, însă acest program trebuie implementat în toate școlile, la nivel național. Necesitatea acestui program este subliniată și de parlamentarii USR PLUS, care au lucrat în ambele camere ale Parlamentului și în comisii pentru a asigura finanțarea. Deputatul USR PLUS, Cătălin Teniță, a propus în toamna acestui an 6 amendamente pentru programul de masă caldă în școli, prin care s-a solicitat oferirea meselor calde în școli pe toată durata anului școlar; introducerea unor criterii transparente de selecție și cu beneficiarii în prim plan. Suplimentar, este necesară alocarea de personal pentru servirea mesei și a proceselor conexe. Din păcate, celelalte partide parlamentare nu au votat aceste amendamente, atât de utile pentru elevi. Programul „Masă caldă în şcoli” a fost introdus în 2016 de Guvernul Cioloş și a contribuit substanţial la îmbunătăţirea frecvenţei elevilor la cursuri şi la reducerea ratei abandonului şcolar.

Pentru a avea succes, programul de masă caldă în școli are nevoie de o finanțare adecvată și de un cadru legislativ cu norme de aplicare actualizate și clare. De exemplu, în 2019 doar o singură școală din județul Iași a beneficiat de acest program iar în 2020 au fost 5 școli înscrise în program, iar rata de abandon școlar a scăzut la fiecare unitate de învățământ care a oferit masă caldă elevilor. Avem nevoie de experiența Finlandei pentru a moderniza sistemul de învățământ și pe această cale, îi mulțumesc E.S. Dnei. Ambasador Akola pentru deschiderea și sprijinul pe care îl oferă”, completează Monica Berescu, președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Finlanda.

Preocuparea statului finlandez pentru sistemul educațional este subliniată și prin planul național de redresare finanțat de UE. Finanțarea pentru programul de creștere durabilă al Finlandei este alocată pentru șase priorități, iar educația, cercetarea și inovarea ocupă prima poziție.  

Întâlnirile grupului de parlamentar de prietenie cu Republica Finlanda vor continua anul următor cu propuneri și exemple de bune practici ce ar putea fi implementate cu succes și în România precum și cu suport pentru redactarea celui mai bun cadru legislativ în acest sens.

Monica-Elena Berescu    
Deputat USR, circumscripția electorală nr. 24, Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Rugăciune pentru Autostrada A8

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri