anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Comunicat de presa

Discuții bilaterale cu ambasadoarea Finlandei în România - soluții pentru provocările de ordin social, sanitar și educațional (P)

GALERIE
IMG-20211216-WA0003
 • IMG-20211216-WA0003
- +

Miercuri, 15 decembrie, s-a desfășurat prima întâlnire oficială dintre grupul parlamentar de prietenie cu  Republica Finlanda de la Camera Deputaților și Excelența Sa, Marjut Akola, Ambasadoarea Finlandei în România. 

Discuțiile s-au concentrat pe soluțiile și experiența Finlandei în gestionarea provocărilor de ordin social, campania de vaccinare, încurajarea femeilor pentru a face parte din viața publică și reformarea sistemului de învățământ.

Despre ultimul subiect, am dezbătut îndelung cu privire la ceea ce face statul finlandez și filosofia acestuia cu privire la educația copiilor. Copilul în centrul sistemului de învățământ și pregătirea pedagogică continuă a profesorilor pentru a se putea adapta realităților tehnologice și generaționale par a fi rețeta succesului.
”Sistemul de învățământ finlandez este unul dintre cele mai inovatoare și eficiente modele educaționale din Europa și pe plan mondial. Copiii se simt confortabil la școală, nu primesc teme pentru acasă, beneficiază de transport gratuit și o masă caldă sau gustări. Îmi doresc să avem un sistem similar și în România, pentru a facilita accesul la educație tuturor copiilor și în special al celor din categorii de risc, pentru că doar prin educație putem evolua ca societate către venituri mai mari și un trai mai bun. Programul de masă caldă în toate școlile din România este vital pentru a ajuta și motiva copiii, dar și pentru a sprijini părinții să își  susțină copiii la școală”, declară Monica Berescu, deputată USR PLUS și președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Finlanda.

În România au fost demarate mai multe programe pentru introducerea mesei calde în școli, iar în anul 2021 peste 150 de unități de învățământ erau incluse în acest proiect. Este un progres, însă acest program trebuie implementat în toate școlile, la nivel național. Necesitatea acestui program este subliniată și de parlamentarii USR PLUS, care au lucrat în ambele camere ale Parlamentului și în comisii pentru a asigura finanțarea. Deputatul USR PLUS, Cătălin Teniță, a propus în toamna acestui an 6 amendamente pentru programul de masă caldă în școli, prin care s-a solicitat oferirea meselor calde în școli pe toată durata anului școlar; introducerea unor criterii transparente de selecție și cu beneficiarii în prim plan. Suplimentar, este necesară alocarea de personal pentru servirea mesei și a proceselor conexe. Din păcate, celelalte partide parlamentare nu au votat aceste amendamente, atât de utile pentru elevi. Programul „Masă caldă în şcoli” a fost introdus în 2016 de Guvernul Cioloş și a contribuit substanţial la îmbunătăţirea frecvenţei elevilor la cursuri şi la reducerea ratei abandonului şcolar.

Pentru a avea succes, programul de masă caldă în școli are nevoie de o finanțare adecvată și de un cadru legislativ cu norme de aplicare actualizate și clare. De exemplu, în 2019 doar o singură școală din județul Iași a beneficiat de acest program iar în 2020 au fost 5 școli înscrise în program, iar rata de abandon școlar a scăzut la fiecare unitate de învățământ care a oferit masă caldă elevilor. Avem nevoie de experiența Finlandei pentru a moderniza sistemul de învățământ și pe această cale, îi mulțumesc E.S. Dnei. Ambasador Akola pentru deschiderea și sprijinul pe care îl oferă”, completează Monica Berescu, președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Finlanda.

Preocuparea statului finlandez pentru sistemul educațional este subliniată și prin planul național de redresare finanțat de UE. Finanțarea pentru programul de creștere durabilă al Finlandei este alocată pentru șase priorități, iar educația, cercetarea și inovarea ocupă prima poziție.  

Întâlnirile grupului de parlamentar de prietenie cu Republica Finlanda vor continua anul următor cu propuneri și exemple de bune practici ce ar putea fi implementate cu succes și în România precum și cu suport pentru redactarea celui mai bun cadru legislativ în acest sens.

Monica-Elena Berescu    
Deputat USR, circumscripția electorală nr. 24, Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X