Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dispar trei sferturi din revoluţionarii cu indemnizaţii

GALERIE
revolutionari
  • revolutionari
- +

Numărul revoluţionarilor care vor mai primi indemnizaţii, după ultimele modificări operate de Guvern, este estimat să scadă de la peste 20.000 persoane înregistrate în prezent la mai puţin de 5.000 revoluţionari, au declarat surse oficiale.

Potrivit acestora, revoluţionarii care vor mai primi indemnizaţii vor fi prezentaţi pe site-ul Secretariatului de Stat, cu nume, ocupaţia din 1989 şi faptele din timpul Revoluţiei, pentru o mai mare transparenţă.

Indemnizaţiile pentru revoluţionari vor fi acordate doar celor care, la Revoluţie, au participat la acţiuni de stradă în Bucureşti, Timișoara, Caransebeș, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu-Mureș şi Cluj–Napoca, ceilalţi fiind obligaţi să prezinte documente emise de către Parchet sau să conteste procedura.

Decizia a fost luată, marţi, de Guvern, după ce, la sfârşitul anului trecut, conform informaţiilor anunţate atunci de MEDIAFAX, Executivul a introdus un nou titlu de revoluţionar, cel de "Luptător cu Rol Determinant", şi a decis că indemnizaţii vor fi acordate doar persoanelor care obţin un nou certificat care să le ateste şi această calitate.

Titul de "Luptător cu Rol Determinant", pe baza căreia mai poate fi obţinută indemnizaţia lunară, nu este însă acordat decât celor care, în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, dar "doar în localităţile" în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Printr-o hotărâre aprobată în şedinţa de marţi, Guvernul a stabilit că doar localitățile Timișoara, Caransebeș, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu-Mureș, Cluj–Napoca şi București pot fi considerate cele care, în urma confruntărilor cu forțele de represiune, au fost ucise, rănite sau reținute persoane până la fuga dictatorului. Argumentul Guvernului este că, potrivit datelor oficiale de la Procuratura Generală-Direcția Procuraturilor Militare și de la IRR, în perioada 16-22 decembrie 1989 doar în aceste localități au fost ucise persoane.

"Pentru alte localități care nu se regăsesc printre cele enumerate, dar în care, în urma confruntărilor cu forțele de represiune, au fost ucise, rănite sau reținute persoane până la fuga dictatorului, s-a introdus o modalitate de determinare a acestora prin atestare din acte normative emise în acest sens sau documente oficiale eliberate de Parchetul General", mai transmite Guvernul.

În noile reglementări, momentul "fuga dictatorului" a fost stabilit ca fiind ziua de 22 decembrie 1989, ora 12.10, luând în considerare vechea formă a legislației secundare cu privire la diferențierea etapelor revoluției, precum și documente oficiale și documentare realizate în legătură cu această perioadă.

Persoanele nemulțumite și care nu au obținut noul certificat de revoluționar pot face contestație la comisia parlamentară constituită în acest scop, în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării soluției. Termenul de 30 de zile este termen de decădere doar pentru depunerea contestațiilor la comisie și nu exclude posibilitatea aplicării normelor de drept comun, cu posiblitatea acţiunii în justiţie.

Guvernul arată însă că, titlul de "Luptător cu Rol Determinant" este acordat în scopul de a face diferența între persoanele care s-au remarcat prin fapte deosebite, prin care și-au pus viața în
pericol, având un rol determinant și decisiv prin contribuția la declanșarea și victoria Revoluției Române din decembrie 1989, în localitățile menționate.

Totodată, noile reglementări creează cadrul legal pentru persoanele care au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 și care nu dețineau certificate, să depună cereri pentru dobândirea acestora.

La finele anului trecut, agenţia MEDIAFAX a anunţat că, în ultimele zile ale anului trecut, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, vor fi obligaţi să obţină noi certificate prin care să ateste că au avut "un rol determinant" la Revoluţie, pentru indemnizaţii.

Iniţial, Guvernul a decis să amâne pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii, dar după ce MEDIAFAX a prezentat această decizie, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a afirmat că a fost "o greşeală" a Ministerului Finanţelor şi că la Monitorul Oficial va fi transmisă o erată.

Erata a fost transmisă şi publicată în Monitorul Oficial, dar Guvernul a intervenit cu o ordonanţă de urgenţă, stabilind că acei revoluţionari care au condus grupuri de oameni şi au ridica baricade trebuie să obţină un nou certificat care să le ateste meritele.

Urmare a acestei decizii, sute de revoluţionari au protestat în faţa Guvernului, solicitând retragerea ordonanţei de urgenţă prin care ei sunt obligaţi să obţină noi certificate prin care să ateste că au avut "un rol determinant" la Revoluţie, iar ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, afirma, după ce s-a întâlnit cu aceştia pentru a-i convinge să renunţe la proteste, că ordonanţa conţine "aberaţii" şi "erori materiale", "erori impardonabile" şi că va solicita eliminarea acestor prevederi din actul normativ.

Liviu Pop a susţinut anterior că retragerea OUG nu poate fi operabilă, însă, în Parlament, pe traseul legislativ, se vor putea face "eventuale corecturi".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri