Dispare pâinea de pe rafturile magazinelor de cartier?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Dispare pâinea de pe rafturile magazinelor de cartier?

GALERIE
paine
  • paine
- +

Circa 75.000 de puncte de vânzare a pâinii se vor închide de la 1 ianuarie 2014, dacă aceasta se va comercializa doar în raioane specializate, aşa cum prevede un proiect normativ.

Aproape 75.000 de puncte de vânzare a pâinii s-ar putea închide de la 1 ianuarie 2014, dacă autorităţile vor aproba până la 1 septembrie proiectul de Hotărâre de Guvern iniţiat de patronatul din industria de morărit şi panificaţie, care prevede ca pâinea să se vândă numai în magazine specializate sau în raioane organizate în acest scop în magazinele generale. Potrivit preşedintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, se estimează că, în România, pâinea se vinde în circa 150.000 de puncte de vânzare, iar după implementarea acestor măsuri numărul acestora se va reduce la jumătate. "În momentul de faţă, este o debandadă totală (n.r. - în procesul de vânzare a pâinii). Pâinea se vinde şi la tarabă în piaţă, se vinde şi din navetă la colţul străzii, se vinde în chioşcuri, în tonete, se vinde în magazine în care se vând detergenţi sau ciorapi ori alte mărfuri care pot împrumuta mirosul produselor alimentare şi, pe acest considerent, noi am venit cu un proiect de Hotărâre de Guvern - care acum este în analiză la Autoritatea Sanitar Veterinară şi la Protecţia Consumatorilor -, ca pâinea să se vândă numai în magazine specializate sau în raioane specializate în magazinele generale", a declarat Aurel Popescu, ieri, la Antena 3.
 

"Şi înainte de '90 pâinea se vindea în magazine specializate"

 
Preşedintele ROMPAN a explicat că acest lucru nu se poate face imediat cum apare acest act normativ, ci este nevoie de o perioadă de acomodare pentru comercianţi, astfel încât aceştia să se poată adapta noilor reguli. "Actul normativ trebuie să dea o perioadă de acomodare pentru comercianţi să se poată organiza şi mai ales în mediul rural, astfel încât să-şi organizeze raionul specializat, iar în act va fi definit foarte clar ce înseamnă raionul specializat, astfel încât să avem şi noi un comerţ civilizat", a precizat Popescu. În opinia acestuia, în urma aplicării proiectului ROMPAN, primul care va câştiga va fi consumatorul, deoarece acesta va găsi o gamă mai diversificată de produse de panificaţie, întrucât comerciantul care vinde pâine în raion sau în magazin specializat va fi nevoit să comande la mai mulţi furnizori, va exista o concurenţă între furnizori şi, în acelaşi timp, se va crea posibilitatea pentru consumator să îşi aleagă produsul pe care îl doreşte şi este bun din punct de vedere calitativ. "În prezent, aceşti comercianţi care vând pâinea în locuri neadecvate comandă câteva navete de pâine ca să poată să vadă consumatorul, să vină să ia pâine şi mai cumpără şi un detergent sau o pereche de ciorapi. Şi înainte de '90 pâinea se vindea în magazine specializate sau în raioane de pâine. Aşa este şi în celelalte ţări membre ale Uniunii Europene, numai la noi această democraţie prost înţeleasă a permis un comerţ care pur şi simplu este ieşit din comun", a adăugat el. În plus, aplicarea noului act normativ, ar permite şi un act de control mai facil, într-un număr mai mic de magazine. "Dacă acest proiect de act normativ va fi gata la 1 septembrie, e posibil ca de la 1 ianuarie 2014 să intrăm într-un comerţ civilizat în vânzarea pâinii", a precizat Aurel Popescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.