„Aceste medicamente pe care nu le găsim sunt din categoria celor obişnuite, al căror preţ de achiziţie nu depăşea câţiva lei“, arată dr. Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“.
Spitalele din Iaşi au cheltuit mai mulţi bani pe medicamente în ultimele luni, de când de pe piaţă au dispărut o serie de produse farmaceutice uzuale al căror preţ de comercializare nu depăşea câţiva lei. Directorii unităţilor medicale au arătat că această criză a medicamentelor îi afectează în mod direct, fiind nevoiţi să se aprovizioneze cu înlocuitori care costă mai mult în comparaţie cu produsele farmaceutice pe care le achiziţionau în urmă cu un an.
„Este adevărat că, în ultimele luni, sunt o serie de medicamente pe care le găsim mai greu sau pe care nu le găsim deloc. La fel de adevărat este că aceste medicamente pe care nu le găsim sunt din categoria celor obişnuite, al căror preţ de achiziţie nu depăşea câţiva lei. În aceste condiţii, soluţiile pe care le găsim sunt medicamentele înlocuitoare. Acestea însă nu mai au acelaşi preţ, ci sunt, de regulă, mai scumpe“, a arătat prof. dr. Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“.
Pentru a rezolva criza medicamentelor, reprezentanţii unităţii medicale au organizat mai multe şedinţe în cadrul cărora au încercat să găsească soluţii de achiziţie pentru produsele care nu se mai găsesc pe piaţă. Una dintre acestea ar fi achiziţionarea medicamentelor care lipsesc prin încredinţare directă, însă în acest caz oferta de preţ din prezent este mai mare decât acum câteva luni.
Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, în această unitate medicală criza medicamentelor nu se resimte, întrucât principalele substanţe farmaceutice pe care infecţioniştii le folosesc sunt antibioticele.
„Proporţia antibioticelor în tratamentul bolnavilor este reprezentantivă. Alte categorii de medicamente avem mai puţine şi nu suntem afectaţi de această situaţie, având în vedere că antibioticele nu au dispărut de pe piaţă“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul medical al spitalului.
Criza medicamentelor a debutat, potrivit reprezentanţilor medicali, după intrarea în vigoare a Ordinului 75/2015 al Ministerului Sănătăţii – prin care preţul medicamentelor eliberate pe reţetă a fost actualizat – a dus la dispariţia mai multor astfel de produse, întrucât după aplicarea reducerii de preţ acestea nu mai erau rentabile pentru lanţul producător-distribuitor. În aceste condiţii, bolnavii cronici nu şi-au mai găsit în farmacii o serie de comprimate sau fiole al căror preţ era de doar câţiva lei.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România anunţa în februarie că, în ultimii ani, de pe piaţa farmaceutică au dispărut peste 2.000 de medicamente, dintre care 700 numai în 2015.
Publicitate și alte recomandări video