Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sute de bolnavi ieşeni sunt afectaţi indirect de o modificare legislativă

Disperare printre bolnavi. LISTA medicamentelor care nu se mai găsesc în farmacii

GALERIE
farmacista
  • farmacista
- +

Sute de bolnavi ieşeni dependenţi de medicamente nu-şi mai găsesc de câteva luni comprimatele sau fiolele indicate de medicii specialişti. Unii, disperaţi, au ajuns să facă rost de ele de peste graniţă. Reducerea preţurilor medicamentelor de la 1 iulie 2015 a dus la disperarea unor pacienţi cu afecţiuni cronice pe care şi le tratau de ani de zile cu un anumit produs farmaceutic. Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România anunţa în februarie că, în ultimii ani, de pe piaţa farmaceutică au dispărut nu mai puţin de 2.000 de medicamente, dintre care 700 numai în 2015.

La începutul lunii martie, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, preciza că problema privind dispariţia de pe piaţă a medicamentelor din cauza reducerii preţurilor este pe cale de a fi soluţionată în cel mai scurt timp. Momentan însă, atât pacienţii, cât şi spitalele au de suferit din cauză că nu găsesc pe piaţă medicamentele necesare tratării bolilor cu care sunt diagnosticaţi - în cazul primilor - şi a bolnavilor care li se adresează - în cazul celorlalţi.

Un ieşean care are nevoie de Plaquenil (medicament foarte uzitat în afecţiuni dermatologice sau reumatice) a arătat că, după intrarea în vigoare a Ordinului 75/2015 al Ministerului Sănătăţii, a găsit medicamentul doar peste graniţă, în farmaciile din oraşul Ungheni. „Înainte de a intra în vigoare ordinul, găseam medicamentul în farmaciile noastre. Ulterior, nu l-am găsit nici în Iaşi şi nici în alte oraşe din ţară. M-am interesat şi am reuşit să-l cumpăr din Ungheni”, ne-a declarat Alex C.

Medicamente precum Plaquenil, Sintrom (indicat în tratamentul bolilor tromboembolice), Digoxina, Isodinit (indicate în tratamentul bolilor cardiace), Endoxan (indicat în tratamentul leucemiei cronice limfatice) sunt câteva dintre sutele de medicamente care au dispărut în ultimul an de pe piaţă. Potrivit medicilor, în unele situaţii, substanţa de bază se regăseşte în alte produse farmaceutice care încă se află pe piaţă. „Digoxinul este un medicament care mânuit cu pricepere îşi arată eficienţa. Nu scade mortalitatea pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni cardiace, dar îmbunătăţeşte considerabil calitatea vieţii bolnavului. Lipsa lui este o mare problemă. Ne-am confruntat cu situaţia asta acum câteva luni, dar în prezent s-a remediat problema, dar nu ştim pentru cât timp. Isodinitul, pe de altă parte, nu se mai găseşte pe piaţă, însă substanţa de bază se regăseşte în Nitromint, ceea ce este o soluţie pentru bolnav”, a explicat profesorul Ioan Bostaca, medic primar cardiolog în cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. 

Disperare şi în spitale 

Pe lângă bolnavii nemulţumiţi că nu-şi pot găsi medicamentele indicate, reprezentanţii spitalelor organizează comisii şi şedinţe pentru a găsi o soluţie în vederea suplinirii produselor farmaceutice care au dispărut de pe piaţă. La Spitalul „Sfântul Spiridon”, chiar ieri a avut loc o şedinţă a Comisiei Medicamentului, în care s-a discutat despre lipsa câtorva zeci de medicamente pe care unitatea medicală nu le-a mai putut cumpăra în ultimele luni pentru că nu au găsit distribuitori pe piaţă.

„Este o situaţie foarte delicată, din cauza căreia suferă mai ales spitalele, pentru că nu se mai găsesc firme care să facă oferte de preţ pentru un anumit medicament. Noi avem la spital o listă întreagă, de vreo două pagini, cu medicamente pe care nimeni nu le mai oferă. Astăzi (n.r. - ieri) s-a discutat într-o şedinţă a Comisiei Medicamentului situaţia acestor medicamente foarte ieftine pentru care nu mai primim oferte de distribuţie”, a precizat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Potrivit chirurgului, soluţiile pe care spitalul le are la îndemână sunt achiziţionarea de medicamente înlocuitoare sau achiziţionarea medicamentelor care lipsesc prin încredinţare directă. „Acolo unde putem, căutăm înlocuitor. Însă cumpărarea medicamentelor prin încredinţare directă nu este cea mai convenabilă soluţie, având în vedere că ne putem trezi cu preţuri surprinzător de mari. Din punctul meu de vedere, Ministerul Sănătăţii trebuie să vină neapărat cu soluţii viabile pentru această problemă, întrucât vorbim despre viaţa unor pacienţi”, a concluzionat profesorul.  

Nu ar mai fi rentabile 

Reprezentanţii din sistemul medical susţin că intrarea în vigoare a Ordinului 75/2015 al Ministerului Sănătăţii - prin care preţul medicamentelor eliberate pe reţetă a fost actualizat - a dus la dispariţia mai multor astfel de produse, întrucât după aplicarea reducerii de preţ acestea nu mai erau rentabile pentru lanţul producător-distribuitor. „În definitiv, discutăm despre o industrie, şi atunci dispariţia unui medicament înseamnă că producătorul, distribuitorul a evaluat situaţia şi a decis să nu-l mai transmită farmaciilor pentru că nu mai este rentabil. Ieftinirea medicamentelor uzuale, adică acele medicamente generice pentru care pacientul primeşte reţetă, a determinat producătorul să decidă temporar sau definitiv să nu mai fie interesat să producă un anumit medicament, pentru că aceeaşi substanţă activă se regăseşte într-un produs important, care e mai ieftin”, a explicat Gabriela Streit, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Iaşi.

 Lista medicamenetelor de negăsit

 Medicii din grupul creat în mediul online „Medici gata de grevă generală. Nu vrem şpagă. Vrem salarii decente” au întocmit recent o listă cu medicamente care lipsesc din România. După cum au arătat medicii, o parte dintre medicamente au dispărut după introducerea Ordinului 75/2015, prin care preţurile acestora au fost actualizate, altele nu există pe piaţa farmaceutică din România: 

1. Adenozina fiole

2. Alkeran – (Melphalan) comprimate

3. Amfotericina b injectabila

4. Amiodarona (Amiokordin) fiole

5. Aprovel 150mg - (Irbesartan) comprimate

6. Atacand 8mg si 16mg – (Candesartan cilexetil)

7. Azilect – (Rasagilinum) - comprimate

8. Betaloc Zok 50mg – (Succinat de metoprolol)

9. Carbonat de litiu – Liticarb comprimate

10. Cedax 400mg (Ceftibuten) – capsule

11. Clexane 4000 UI anti-Xa/0,4 ml – (Enoxaparinum)

12. Clonazepam – pret mare

13. Cloramfenicol injectabil

14. Clorfeniramin fiole pentru administrare intravenoasă, intramusculară, subcutanată

15. Cordarone – (clorhidrat de amiodaronă) comprimate

16. Dexametazona - comprimate

17. Digoxin

18. Diltiazem injectabil

19. Econazol - ovule

20. Elontril (Clorhidrat de bupropiona) comprimate

21. Eritromicina unguent

22. Esmolol

23. Fenobarbital 15mg comprimate

24. Flecainida comprimate

25. Flixotide nebule 0,5mg/2ml – (Propionat de fluticasonum) – fiole

26. Flumazenil 0,1mg/ml – solutie injectabila

27. Fortral 50mg (Pentazocina)

28. Fosfobion – soluţie apoasă de sare disodică a acidului adenozintrifosforic (ATP)

29. Glucagon fiole

30. Gluconat de calciu 94mg/ml – fiole plastic – firma Braun Melsungen AG

31. Gluconat de calciu 94mg/ml fiole de sticlă

32. Gutron – (Midodrinum)

33. Isodinit retard 20mg (Dinitrat de isosorbid) comprimate

34. Labetalol comprimate

35. Leukeran – (Chlorambucilum) – comprimate

36. Levetiracetam Desitin 500mg granule

37. Lokren 20mg – (Betaxolol)

38. Lorazepam injectabil

39. Lyrica (Pregabalinum) capsule

40. Madopar (Levodopa) comprimate

41. Meclon soluţie

42. Metaraminol bitartrat – comprimate

43. Milrinona – soluţie injectabilă

44. Miostin injectabil – (neostigmin metil sulfat )

45. Mupirocina unguent

46. Naloxona 0,4mg/ml fiole

47. Naltrexonum – comprimate

48. Neostigmina LPH (Bromura de neostigmina) – comprimate

49. Nitroglicerina injectabil

50. Nitroprusiat injectabil

51. Plegomazin – (Clorhidrat de clorpromazină ) – fiole

52. Pregnyl 5000 – (Gonadotrofina corionică umană) fiole

53. Prevenar 13 – suspensie injectabil

54. Priorix – vaccin rujeolic, urlian, rubeolic, viu atenuat- injectabil

55. Requip – modutab – comprimate

56. Rivotril 2mg – (Clonazepam) – comprimate

57. Scobutil fiole

58. Ser antibotulinic

59. Sulfat de magneziu – fiole

60. Sulfat de protamina – soluţie injectabilă

61. Sulpirid

62. Synflorix - injectabil

63. Thalidomida capsule

64. Torasemid comprimate

65. Trifluoperazina drajeuri

66. Vaccin antitetanos – ATPA

67. Verapamil intravenos

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri