Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dispută pe taxa de internare de la Neurochirurgie

GALERIE
spital neurochirurgie
  • spital neurochirurgie
- +

Unii bolnavi sunt nemulţumiţi că trebuie să plătească 50 de lei la internare. Conducerea spitalului afirmă că saloanele au condiţii care justifică taxa

 

Spitalul de Neurochirurgie percepe taxă de internare, deşi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi a cerut spitalelor ieşene să nu mai încaseze vreun ban cu excepţia taxei de parcare. Conducerea unităţii medicale susţine că aceşti bani sunt justificaţi de confortul din saloane care este peste normativele în vigoare.
 
 Spitalul de Neurochirurgie nu a renunţat la taxa de internare, pentru că, aşa cum susţine managerul, în saloane există un confort minim sporit de care bolnavii au parte. Nemulţumiţi sunt unii pacienţi, care consideră că sunt nevoiţi să plătească pentru a sta înghesuiţi într-un loc, deşi plătesc o sumă în fiecare lună la CJAS Iaşi. „Eu am asigurare de sănătate, nu mi se oferă foarte multe condiţii şi, cu toate acestea, nu mă pot interna dacă nu dau suma de 50 de lei. Este absurd. Aş înţelege dacă aş fi pretenţios şi aş vrea să stau într-o rezervă modernă, dar saloanele nu arată nicidecum a hotel”, a afirmat un pacient care s-a temut să-şi spună numele. Reprezentanţii unităţii medicale au precizat că măsura a fost luată pentru ca spitalul să poată fi pe linia de plutire, să existe bani pentru cele necesare, dar şi pentru că pe durata spitalizării bolnavii nu plăteasc nicio investigaţie. „Pacienţilor li se fac Computer Tomograf, RMN, radiografie sau alte investigaţii. Dacă ar trebui să le plătească, suma ar depăşi 200 de lei. Aşa nu dau decât 50 de lei şi au toate serviciile asigurate gratuit”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie. Potrivit acestuia, taxa este oferită pentru condiţiile speciale care se găsesc în saloane. „Deşi sunt saloane cu multe paturi, în fiecare există aparat cu aer condiţionat, frigider sau televizor. Câte ceva în fiecare, nu toate împreună, pentru că atunci devine rezervă. Legea impune ca spitalul să aibă pat şi dulap. Noi luăm această taxă tocmai pentru că saloanele mai au câte ceva în plus”, a adăugat dr. Eva. Dacă pacientul vrea să stea într-o rezervă, pe lângă cei 50 de lei la internare, acesta trebuie mai dea 45 de lei pe zi.
 

„Toate soluţiile luate sunt pentru binele bolnavilor, pentru a exista fonduri proprii”

 
 Conducerea CJAS susţine că a interzis perceperea acestor taxe, dar că există o problemă la actul normativ, pentru că nu se specifică clar ce înseamnă condiţii speciale. „Am discutat cu reprezentanţii spitalului, care au afirmat că este vorba despre o taxă specială încasată la toate internările, pentru că în saloane mai există câte ceva în afară de pat şi dulap. În actul normativ nu se specifică clar care sunt aceste condiţii speciale şi dacă se poate considera confort un salon cu multe paturi, dar care are ori frigider ori aer condiţionat. Echipele de control vor face verificări pentru a vedea exact care este situaţia şi în ce condiţii se percepe taxa respectivă”, a declarat Robert Dâncă, directorul CJAS Iaşi. Situaţia din Spitalul de Neurochirurgie se regăseşte, într-o oarecare măsură, şi în alte spitale, care  au eliminat taxa de internare. „La noi în unitate există saloane cu confort sporit, pentru care pacienţii plăteasc o sumă zilnică şi saloane simple, pentru care nu se percepe nimic. Aceste saloane simple au însă aer condiţionat, în proporţie de 80%, iar unele chiar şi frigider. Nu sunt considerate însă rezerve, de aceea cazarea este gratuită”, a declarat ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare. Spre deosebire de Spitalul de Neurochirurgie, unde majoritatea saloanelor au câte cinci sau şase paturi, la Recuperare nu se cer bani, deşi saloanele au maximum patru paturi. Dr. Lucian Eva a afirmat că datorită acestor condiţii care nemulţumesc pacienţii, spitalul merge mai bine faţă de acum câţiva ani, când a preluat unitatea cu datorii tot de un milion de euro. „Toate soluţiile luate sunt pentru binele bolnavilor, pentru a exista fonduri proprii şi a cumpăra aparatură performantă, care tot pe ei îi ajută. Suma de 50 de lei nu este mare, în comparaţie cu toate beneficiile de care au parte pe timpul spitalizării”, a declarat managerul Spitalului de Neurochirurgie. Taxa în cauză se pare că face diferenţa de management între spitale. Unele, care nu o aplică, au probleme financare mai mari decât cele care o menţin.
 
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri