Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dispută PNL-PSD Iaşi pe marginea autostrăzii A8

GALERIE
autostrada
  • autostrada
- +

PNL Iaşi şi PSD Iaşi au început săptămâna cu o dispută pe marginea autostrăzii A8. Mai întâi, deputatul Alexandru Muraru, preşedintele PNL Iaşi, a cerut clarificări în privinţa drumului de mare viteză, iar PSD a venit cu un drept la replică.

“Alexandru Muraru, preşedintele PNL Iaşi: Fac apel public la ministrul Grindeanu să clarifice termenii de execuţie pentru autostrada A8 Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş.

Având în vedere informaţiile contradictorii care au apărut în spaţiul public privind unele întârzieri apărute la proiectul autostrăzii A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, plecând de la declaraţia lui Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, care şi-a manifestat moderaţia privind realizarea capetelor de pe tronsonul Târgu Mureş-Târgu Neamţ de pe A8, se impune clarificarea termenilor de execuţie pentru acest proiect vital pentru întreaga Regiune de Nord-Est.

Fac apel public la ministrul Grindeanu să clarifice termenii de execuţie pentru autostrada A8 Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş şi să respecte ceea ce acest guvern şi-a asumat prin programul prezentat Parlamentului. Reamintesc că am transmis Ministerului Transporturilor o interpelare pe această temă la care aştept cu interes un răspuns asumat privind etapele şi termenele clare ale acestui proiect.

Alexandru Muraru, preşedintele PNL Iaşi

Împreună cu colegii mei liberali, am făcut eforturi ca în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să introducem spre finanţare capătul estic, care asigură legătura între Moţca, Târgu Neamţ şi Leghin, cu o lungime de 34 de kilometri, şi capătul vestic al autostrăzii, cel care asigură legătura între Miercurea Nirajului şi Târgu Mureş, cu o lungime de 25 de kilometri.

Pentru tronsonul montan al Autostrăzii A8, care este şi cel mai greu de realizat şi care presupune costuri de câteva miliarde de euro, finanţarea va fi asigurată prin Programul Operaţional Transporturi.

Stimate Domnule Ministru, 4.5 milioane de cetăţeni români care locuiesc în Moldova şi 1 milion care locuiesc în Judeţul Iaşi aşteaptă o asumare fermă, clară şi concretă în privinţa termenelor de execuţie a autostrăzii Moldova – Transilvania.

Pe această cale, fac apel şi la parlamentarii PSD Iaşi de a-şi folosi instrumentele parlamentare şi politice pentru a pune presiune pe colegul lor de partid, Sorin Grindeanu, pentru a mişca lucrurile în privinţa autostrăzii A8. Furia ieşenilor şi a moldovenilor faţă de un eventual eşec nu îi va ocoli, chiar dacă acum stau la cutie şi sunt complet absenţi din această dezbatere privind realizarea autostrăzii.

Vreau să amintesc că în ultimul an, la Iaşi, atât eu cât şi colegii mei liberali din Parlament şi din administraţia publică locală şi judeţeană, alături de asociaţii civice, am avut întâlniri cu decidenţi responsabili de implementarea proiectului de autostradă A8, în care am primit asigurări că există un ritm susţinut şi nu trebuie să avem temeri pentru acest proiect. În ceea ce priveşte Iaşul, întreaga administraţie locală şi judeţeană a demonstrat deschidere şi mobilizare exemplară în cadrul procedurilor ce ţin de atribuţiile lor, astfel că răspunderea pentru eventualele întârzieri din acest proiect nu poate să aparţină decât Ministerului Transporturilor şi CNAIR, nevoite astăzi să clarifice starea de moderaţie a ministrului Grindeanu”, a transmis deputatul Alexandru Muraru, preşedintele PNL Iaşi

La rândul lui, Senatorul Maricel Popa, preşedintele PSD #Iaşi: Observ cu mâhnire cum unii dintre colegii parlamentari de la alte partide încearcă să agite spiritele cu privire la proiectul autostrăzii A8. Am spus în nenumărate rânduri că este nevoie de unitate pentru sustinerea marilor proiecte ale Iasului. Să nu uităm că #PSD a intrat la guvernare într-un moment critic, după ce PNL şi USR au adus România în pragul colapsului. Este o mare dovadă de laşitate şi imaturitate politică să arunci vina în curtea celuilalt, mai ales atunci când eşti partener la guvernare. Precizez din start că in momentul de fata nu se poate vorbi de intarzieri. Capetele A8, care sunt finanţate prin PNRR, sunt în faza Studiului de Fezabilitate. Cu toate acestea, problemele semnalate de unul dintre consilierii ministrului Sorin Grindeanu au fost create de incompetenţa miniştrilor USR, Cătălin Drulă şi Cristian Ghinea. Deşi PSD a semnat în 2019 contractul pe tot segmentul Tg. Mureş - Tg. Frumos, miniştrii USR au prevăzut în PNRR finanţarea doar pentru capetele acestui tronson de autostradă. Din cauza USR, avem un contract care abordează proiectul ca pe un întreg şi o finanţare care este asigurată doar parţial, pentru două secţiuni din trei.

 Senatorul Maricel Popa (centru), preşedintele PSD #Iaşi:

Chiar şi în aceste condiţii, Ministerul Transporturilor va identifica, in urmtoarea perioada, solutiile legale din perspective contractului, astfel incat sa nu fie problem in executarea lucrarilor si in atragerea fondurilor din PNRR.  Problema nu este legată de lipsa de decizie sau de asumare a CNAIR, ci vizează doar aspecte tehnice şi administrative din perspectiva firmei prestatoare.

Cât priveşte implicarea reprezentanţilor PSD Iaşi în susţinerea acestui proiect, îi reamintesc deputatului Alexandru Muraru că la ultima întâlnire de lucru (şedinţa Comisiei de Analiză Tehnică (CAT)), organizată începutul lunii mai, la Piatra Neamţ, în care s-a discutat despre stadiul documentaţiilor pentru autostrada A8, niciun reprezentant PNL Iasi nu a fost prezent, si ma refer in mod deosebit la sefii administrative si parlamentari liberali. Vă pot comunica toate aceste lucruri, pentru că, alături de prefectul Bogdan Cojocaru şi deputatul Vasile Toma m-am numărat printre participanţii la acea şedinţă. Îmi pasă de Iaşi şi de ieşeni! Sunt un om al faptelor, nu al vorbelor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri