Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Baroul, în război total pe Facebook

Dispute spumoase între avocaţi, pentru posturile de conducere din cadrul breslei

GALERIE
stupariu - striblea
  • stupariu - striblea
- +

Ironii fine, dar foarte înţepătoare, rufe spălate în public şi ţipete ca la uşa cortului. Nu este vorba de politică, ci de un conflict vechi, reaprins recent, între unii dintre cei mai cunoscuţi avocaţi ieşeni. Pare a fi un conflict între generaţii. Totul a izbucnit după ce avocata Doina Stupariu a postat zilele trecute un mesaj pe Facebook. S-a arătat nemulţumită că decanul baroului a convocat o şedinţă pentru alegerea noului prodecan în lipsa ei. Pe fir au intervenit şi alţii. Reacţia decanului: „Doamna Stupariu este acel veşnic nemulţumit adolescent care de 30 şi ceva de ani se află în opoziţie. Ea trebuie înţeleasă, acceptată, ajutată“. „La cei 57 de ani ai mei, îi mulţumesc dlui Striblea pentru acestă declaraţie“, a replicat Stupariu. „În ritmul ăsta, vom găsi pe Facebook şi informaţii despre deranjamentele stomacale ale unora dintre noi“, sunt de părere alţi avocaţi. Disputa pare a fi la început.

O postare pusă pe Facebook de „adolescenta rebelă“ Doina Stupariu stârneşte un val de reacţii, care mai de care mai spumoase şi mai piperate. Totul se petrece pe fondul unui conflict mai vechi dintre avocaţii aflaţi la cârma baroului ieşean. Pare a fi vorba de un conflict al generaţiilor, având în vedere numele principalilor comba­tanţi. Ultimele şedinţe ale avo­caţilor ieşeni au fost aprinse de discuţiile în contradictoriu între colegii de la şefie. Principalii opozanţi ai decanului Marius Striblea, denumit pe la colţuri de simpatizanţii taberei adverse „Micul tiran“, au ţipat de fie­care dată împotriva acestuia, nemulţumiţi de deciziile pe care le ia. Focul a ars mocnit până acum câteva zile. Şi nu doar că a fost reaprins, dar au fost provocate flăcări alimentate cu declaraţii tăioase sau ironii care de care mai fine. Decanul Stri­blea îi invocă pe Freud şi Nietzsche atunci când vorbeşte de avocata Stupariu, despre care zice că e „un veşnic avocat rebel.“ La rândul ei, experimentată avocată se fereşte să răs­pundă ironilor, mulţumindu-i totuşi lui Striblea pentru „compliment“.

Disputa de pe Facebook

Tot tărăboiul a izbucnit ur­ma­re a unei postări pe Face­book a Doinei Stupariu. Aceas­ta a dat de înţeles, marţi seara, că Marius Striblea ar fi convocat pentru ieri o şedinţă în care se va pune în discuţie alegerea unui prodecan, funcţie pentru care Stupariu candidează. „Pen­tru colegii din Baroul Iaşi. Ce părere aveţi despre fap­tul că în timp ce dl Mogoş şi cu mine suntem plecaţi la Bu­cureşti la Comisia permanentă şi Cogresul avocaţilor, se fi­xează sedinţă de Consiliu la Baroul Iaşi. Tema: alegerea prodecanului, lucrari curente şi diverse? E ok, nu? V-am promis că de acum vă spun din timp ce se întâmplă“, a scris Stupariu. Pe fir a intrat ulterior avocatul Ciprian Mitoşeru, un apropiat al decanului Striblea, care i-a răspuns lui Stupariu spu­nând că nu se va alege prodecanul la şedinţa de ieri, ci doar se vor valida candidatu­rile. A urmat un schimb de replici acide, însă decente, între cei doi, pe această temă. Cul­mea este că avocata Stupariu avea să-şi depună candidatura pentru funcţia de prodecan a doua zi după postarea buclucaşă de pe Facebook, dovedindu-se, într-adevăr, că susţinerile avocatului Mitoşeru erau adevărate. A urmat circul, însă. Contactat ulterior, acesta ne-a precizat că „este regretabil“ faptul că Stu­pariu îşi manifestă public „frustrările“ şi că vrea să iasă în evidenţă „spălându-şi rufele în public“. „În ritmul ăsta, în cu­rând vom găsi pe Facebook şi informaţii despre deranjamentele stomacale ale unora dintre colegii noştri. Este ne­plăcut că se întamplă aşa ceva. Este neplăcut şi faptul că am fost nevoit să mă implic într-un asemenea dialog, însă nu puteam trece peste neadevăru­rile prezentate public fără a lua atitudine. O asemenea dezinformare publică, cum este cea de la care a plecat schimbul de replici la care va re­feriţi, nu are absolut nicio scu­ză, nici măcar în cazul doamnei avocat Stupariu, cu care ne-am obişnuit deja...“, ne-a transmis Mitoşeru.

Discuţia în contradictoriu de pe Facebook între Stupariu şi Mitoşeru este doar cireaşa de pe tortul unui conflict mai vechi, ce a ars mocnit până acum şi al cărui protagonist a fost, în principal, Doina Stupariu, o opo­zantă a „regimului“ Striblea. De altfel, potrivit surselor noastre, la multe dintre şedinţele avo­caţilor din Iaşi ies cu tărăboi, ajungându-se de multe ori la discuţii în contradictoriu sau adevărate certuri.

Război delicios al declaraţiilor

Alături de Doina Stupariu, un alt opozant al actualului de­can, ar fi şi fostul şef al ba­roului, avocatul Ion Mogoş. „Eu nu sunt în război cu ni­meni. Aceste discuţii mai aprinse de care spuneţi sunt, din punctul meu de vedere, constructive. Profesia de avocat este una liberă. Suntem obosiţi de atâta dispută în Parlament sau între partidele politice încât să mai trans­punem ceea ce vedem acolo şi în cercurile noastre“, ne-a spus ieri Doina Stupariu.

Contactat de reporterii „Zia­rului de Iaşi“, decanul Marius Striblea ne-a oferit însă decla­raţia anului. „Chiar şi Nietz­sche sau Freud ar avea dificultăţi în a înţelege comportamentul de comunicare a unui personaj complex cum este Doina Stupariu. Doamna avocat Stupariu este acel veşnic nemulţumit adolescent rebel care de 30 de ani şi ceva de când practică avocatura se află în opoziţie. Ea trebuie acceptată, înţeleasă şi ajutată, chiar dacă uneori nu-ţi poţi masca zâmbetele. Pe de altă parte, doar într-o structură comunis­tă, autoritară, există unitate de tip monolit. Într-o profesie ca a noastră trebuie să existe şi voci disonante. Ceea ce contează este ţinuta pe care o îm­brăcăm la manifestările noastre, fie ele şi pe Facebook“, ne-a spus Striblea. În replică, Doi­na Stupariu i-a mulţumit deca­nului pentru „compliment“. „Am 32 de ani de când profesez, cred că un pic mai puţin decât are domnul Striblea ani de viaţă. Dacă domnul Striblea consi­deră că sunt o adolescentă re­belă, îl primesc ca pe un compliment. Asta înseamnă că, deşi am o vârstă, sunt veş­nic tânără“, ne-a spus Stupariu.
Aceasta a fost aleasă în funcţia de consilier al Baroului, alături de alţi 12 avocaţi cunos­cuţi, de aproximativ 80 de persoane. Acestea, dar şi alţii, sunt de partea ei în aşa-zisul război purtat cu decanul Striblea, considerat, pe la colţuri, „un mic tiran“. Un alt avocat care s-a contrat de mai multe ori în ultima perioadă cu decanul este şi Ion Mogoş, un alt consilier, fost decan. „Nu este vorba de certuri, ci e vorba de implicarea fiecăruia dintre consilieri. Consiliul este cel care conduce baroul, decanul este doar ordonatorul de credite. Uneori, cei tineri, vor show-uri, şi aşa mai apar opinii contradictorii“, ne-a spus şi Mogoş.

Certurile mai dure, aparent puerile, au fost prezente şi la şedinţa la care Mihai Tun şi-a dat demisia din funcţia de prodecan. Tun nu a vrut să-şi argumenteze însă decizia. Ieri, în cadrul unei şedinţe a baroului, au fost validate trei candidaturi pentru funcţia de prodecan. Pe lângă Stupariu, mai candidează Alfred Ţapliuc şi Marieta Volovăţ. Data alegerilor urmează a fi stabilită undeva între 9 şi 11 aprilie.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri