Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Djokovic a triumfat la Wimbledon

GALERIE
federer-djokovic-wimbledon
  • federer-djokovic-wimbledon
- +

Tenismanul sârb a salvat două mingi de meci în finala de la Wimbledon şi a fost mai concentrat în tie-break-uri. Simona Halep a urcat pe locul al patrulea în topul mondial.

Finala masculină de la Wimbledon a fost una de cinci stele şi în acest an, din care câştigător a ieşit Novak Djokovic (1 ATP). Sârbul l-a învins cu scorul de 7-6, 1-6, 7-6, 4-6, 13-12) pe Roger Federer (1 ATP) după un meci de peste cinci ore. Primul set a fost cel mai disputat şi cel mai lung (a durat o oră), la capătul căruia sportivii nu au putut face diferenţa mai devreme de tie-break. Fără să se cedeze vreun break şi cu o singură oportunitate, în dreptul lui Djokovic, sârbul a fost mai lucid după 6-6 şi a câştigat setul cu 7-6 (7-5). Paradoxal, contrar rezultatului din prima manşă, Federer a prestat un joc mult mai bun în setul doi şi a egalat pe tabelă, cu un 6-1 rapid. Următoarele două seturi au fost aproape identice cu primele. Djokovic a trecut în avantaj, 2-1, după o manşă încheiată la tie-break, iar actul al patrulea i-a revenit elveţianului, care a fost mult mai solid pe lovituri şi a avut un plus şi graţie procentajului foarte bun pe punctele câştigate pe primul serviciu (76 %). Decisivul a fost cel mai spectaculos. Cei doi campioni au început să facă din ce în ce mai puţine erori, au fost câteva schimburi interminabile. S-a mers cap la cap, fiind îngistrate câte două break-uri, unul de fiecare parte, la mijlocul setului. În final, Djokovic s-a impus la tie-break, cu 7-3. Sârbul a mai câştigat turneul de la Wimbledon în 2011, 2014, 2015 şi 2018. În total, Nole a câştigat 16 trofee de Grand Slam în toată cariera. Cu această victorie, „Nole” s-a calificat la Turneul Campionilor, acelaşi lucru fiind obţinut doar de Rafael Nadal.

Cred că este în top două sau trei finale din cariera mea. Îl respect mult pe Roger, din nefericire în astfel de meciuri cineva trebuie să piardă. Este ireal, am salvat două mingi de meci. Este un pic ciudat să joci tie-break. Ştiu că am mai spus asta, dar când eram mic, la patru sau cinciani, acesta a fost turneul pe care mi-am dorit să îl câştig cândva. Îmi făceam trofee din diverse materiale în camera mea şi îmi imaginam că într-o zi voi fi aici”, a spus Djokovic în interviul de pe teren. La rândul său, Federer şi-a felicitat şi el adversarul: Voi încerca să uit. A fost un meci mare. A fost lung, a avut de toate, am avut şansele mele, la fel şi el. Am jucat un tenis de mare clasă. Felicitări, Novak! Voi încerca să reţin lucrurile bune din acest meci, pentru că au fost foarte multe. Doare, aşa cum doare orice înfrângere la Wimbledon. Dar sunt foarte puternic. Nu vreau să mă deprim pentru că am pierdut un meci de tenis incredibil. Nu ştiu ce simt acum. A fost o oportunitate incredibilă pe care am pierdut-o, dar asta este situaţia…”, a răspuns Federer.

Proba de dublu mixt de la Wimbledon a fost câştigată de perechea Hsieh Su Wei / Barbora Strycova (Taiwan/Cehia) care a dispus într-o finală care a durat 65 de minute, de perechea Gabriela Dabrowski / Barbora Strycova (Canada / China), scor 6-2, 6-4.Printre adversarele învingătoarelor pe tabloul de dublu de la Wimbledon s-au numărat şi Monica Niculescu şi Irina Begu, favorite 15, care au fost eliminate de Hsieh şi Strycova în optimile de finală. Hsieh şi Strycova reprezintâ prima echipă de după 2009 care obţine titlul la dublu la Wimbledon fără să piardă un set. În 2009, au reuşit performanţa aceasta surorile Serena şi Venus Williams. Acesta este al treilea trofeu de Grand Slam pentru Hsieh, în timp ce, pentru Strycova, este primul titlu. După finala de la Wimbledon, Barbora Strycova a devenit lider mondial, la dublu, partenera sa urcând pe locul 5.

Clasamentele tenisului

Top 10 WTA: 1 (1). Ashleigh Barty (Australia) – 6.605; 2(2). Naomi Osaka (Japonia) – 6.257 p; 3 (3).Karolina Pliskova (Cehia) – 6.055 p; 4 (7). Simona Halep (România) – 5.933; 5(4). Kiki Bertens (OIanda) – 5.130 p; 6(6). Petra Kvitova (Cehia) – 4.785 p; 7 (8).Elina Svitolina (Ucraina) – 4.638 p; 8(9). Sloane Stephens (SUA) – 3.802 p; 9 (10). Serena Williams (SUA) – 3.411 p; 10 (-). Arîna Sabalenka (Belarus) – 3.365 p. Poziţiile celorlalte jucătoare române din Top 200: Mihaela Buzărnescu – 55 (53); Sorana Cîrstea – 81 (77); Monica Niculescu – 99 (111); Irina Begu –112 (112); Ana Bogdan – 127 (132); Gabriela Ruse – 178 176); Irina Bara – 184 (188); La dublu: Raluca Olaru – 39 (39); Monica Niculescu – 44 (46); Irina Begu – 47 (41); Mihaela Buzărnescu – 74 (50); Irina Bara – 80 (81); Andreea Mitu – 86 (86).

Top 10 ATP: 1 (1). Novak Djokovic (Serbia) – 12.415 p; 2 (2). Rafael Nadal (Spania) – 7.945 p; 3 (3). Roger Federer (Elveţia) – 7.460 p; 4 (4). Dominic Thiem (Austria) – 4.595; 5(5). Alexander Zverev (Germania) – 4.325 p; 6 (6). Stefanos Tsitsipas (Grecia) – 4.045 p; 7 (7). Kei Nishikori (Japonia) – 4.040 p; 8 (9). Karen Hacianov (Rusia) – 2.890 p; 9(10). 2.785 p; 10. Daniil Medvedev (Rusia) – 2.625 p..Jucătorii români din top 200: Marius Copil - 86 (88). La dublu: Horia Tecău –15(17).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri