Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dle chestor Scripniciuc, unde stă ascunsă Poliţia în weekend-uri? Zona rurală e ca în teritoriile ISIS

GALERIE
politisti si scripniciuc
  • politisti si scripniciuc
- +

Altădată cu tente idilice, „viaţa la ţară” a ajuns să fie asociată, în satele din Iaşi, cu bătăile crunte, alcoolismul, violurile şi chiar omorurile. Ororile se petrec în mare parte în discotecile şi crâşmele din mediul rural, şi chiar sub ochii autorităţilor, care par să nu mai aibă idei pentru a stopa violenţele care se generalizează în weekend, dar şi omorurile tot mai frecvente, mai ales în rândul tinerilor. Una din cauze: prezenţa tot mai slabă a poliţiei, care se întâmplă în ultimii ani, de la ultima restructurare. Concret, marea majoritate a comunelor ieşene au câte un singur agent de poliţie, iar în weekend-uri, când se petrec cele mai abominabile fapte, poliţiştii lasă comunităţile practic în haos, luându-şi liberele la care au dreptul, ei fiind din alte localităţi decât din cele în care activează. Aşa se face că, sâmbăta şi duminica, în mediul rural e aproape ca în teritoriile controlate de Stat Islamic: legea pumnului, a terorii, a cuţitului sau a bâtei. Exemplele găsite de „Ziarul de Iaşi“, exact pe acest fond, sunt de-a dreptul înfiorătoare. Ce explicaţii au şefii Poliţiei ieşene? Ce soluţii ar fi?

 

Numai de la începutul anului în curs, într-o localitate din Iaşi au fost două omoruri - doi tineri ucişi - comise la acelaşi bar. Un tânăr de numai 20 de ani a fost lovit cu o sticlă în cap, iar pe timpul nopţii a decedat. Familia plânge de disperare că poliţia nu face dreptate. După câteva luni, un alt tânăr, de 22 de ani, a murit înjunghiat cu un briceag tot acolo. Este de-a dreptul revoltător, chiar şi dacă ar fi un caz izolat. Din păcate, astfel de crime dau să se generalizeze în judeţ. Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au stat de vorbă cu chestorul Poliţiei judeţene, cu privire la violenţa din mediul rural, iar răspun­surile oferite de acesta se rezumă la un singur aspect: lipsa de personal.

Tatăl disperat îşi smulge părul din cap

În timpul vacanţelor de vară şi iarnă, tinerii şi copiii de la oraşe sunt trimişi la ţară pentru a mai schimba aerul. Numai că, aici, puştii se lovesc de o realitate cruntă: violenţa este la ea acasă. Aşa se face că mulţi dintre tineri intră practic în casă după lăsarea întunericului, sau stau în faţa porţii, cu vecinii. Doar cei mai îndrăzneţi se avântă la discoteca din sat, sau la bar. Cu atât mai puţin sâmbăta şi duminica, unde mediul rural devine scena unor bătăi cumplite cum nici în filme nu vezi, de ţi se face părul măciucă: bătăi cu scândurile rupte din gard, cu furci, sau chiar cu coasa. Aşa au murit şi doi tineri din localitatea Fântânele, lângă Focuri. 

În acest sat, ca de altfel în multe altele, bătăile se ţin lanţ. Iar cele două omoruri au fost făcute cu o violenţă ieşită din comun, la acelaşi bar din localitate. Primul caz este al unui tânăr în vârstă de 20 de ani, Mihai Jităriuc, care a murit pe 20 decembrie. Familia spune că băiatul a fost ucis fiind lovit cu o sticlă în cap, iar poliţiştii din comună nu întreprind nimic pentru a face dreptate. Tatăl tânărului plânge şi îşi smulge părul din cap când îşi aduce aminte cum a ajuns să-şi înmor­mânteze fiul la numai 20 de ani.

Dansatorul, ucis cu sticla

„Mihai a fost la Iaşi, în jurul Crăciunului. Făcea parte dintr-un ansamblu de jocuri tradiţio­nale. A fost la Iaşi , la un spectacol, iar când s-a întors în sat a mers la un bar. Aici a băut cu mai mulţi tineri. Spre seară, a ieşit să îşi facă nevoile, iar mai mulţi tineri l-au urmărit afară. Unul dintre ei, se ştie cine, l-a lovit în cap cu o sticlă. Pe la spate. Apoi au venit alţii şi l-au lovit care şi cum au vrut... În coaste, în stomac, peste cap... Nu ştiu dacă s-au certat în bar. Apoi, copilul meu a fost adus acasă mai mult mort decât viu de un vecin, cu maşina. L-a observat în ce stare era şi l-a adus acasă“, a povestit îndurerat tatăl tânărului. Sora băiatului mort spune şi ea că nu ştia în seara respectivă că a fost bătut. „Am înţeles că fratele meu a ieşit afară, şi atunci unul de acolo, pe nume Luchian, i-a tras cu o sticlă în cap şi a căzut. După aia l-au lovit mai mulţi, până ce fratele meu şi-a pierdut memoria. Când a fost adus acasă, el nu a vorbit. L-am dezbrăcat şi l-am pus în pat, fără să fi ştiut că a luat bătaie. Dacă ştiam, chemam ambulanţa. A doua zi nu s-a mai trezit“, a spus şi Ana Maria Jităriuc, sora băiatului mort. 

„Ştie tot satul, numai Poliţia nu“

Din acest moment, pentru familia lui Mihai Jităriuc a început coşmarul. După ce l-au înmormântat pe tânăr, familia spune că, la mai mult de jumătate de an de la crimă, ucigaşul sau ucigaşii sunt liberi. „Noi ştim cine este ucigaşul. Ştie tot satul... Se ştiu şi cei care l-au lovit după ce a fost lovit cu sticla în cap. Recunoaşte şi el, numai în faţa Poliţiei nu. Dau mărturii mincinoase şi se acoperă unii pe alţii. Însă în certificatul medico-legal scrie negru pe alb ce moarte violentă a avut, însă poliţiştii nu iau acest document în serios“, a mai spus tatăl băiatului. Jurnaliştii au consultat certificatul medico-legal, iar în acesta se precizează că moartea a fost violentă.

Actul a fost încheiat pe 21 decembrie 2015. În el se precizează că motivul decesului a fost o insuficienţă cardio-respiratorie acută, iar la „cauze antecedente“ este trecută menţiunea „hematom extradural, contuzie cerebrală“, „traumatism cranio - cerebral acut închis cu fractură de calotă crani­ană“. Întrebat despre acest caz, chestorul Ioan Scripniciuc a spus că se va interesa, însă cazul nu este considerat oficial un omor, deocamdată. „Avem doar trei omoruri, dintre care numai unul în Fântânele. Celălalt (n.r. - cazul lui Mihai Jităriuc) nu este considerat omor. Vom vedea ce s-a întâmplat în acest caz“, a spus chestorul zilele trecute. Până atunci, cel care l-a omorât pe tânăr lovindu-l cu o sticlă în cap, pe la spate, se află în libertate. Iar statistica Poliţiei arată bine: cu un omor mai puţin.

Alt caz: un amic

Al doilea omor din Fântânele a avut loc la nici jumătate de an distanţă faţă de primul. Cel ucis cu sânge rece în urmă cu o lună de zile a fost chiar un amic al celui omorât în iarnă, şi care locuia la nici 500 de metri distanţă faţă de acesta. Cristi Păvăluc, în vârstă de 22 de ani, a murit răpus de lama unui briceag, în aceeaşi crâşmă, ca şi amicul şi vecinul său. Păvăluc intrase într-un conflict verbal cu un bărbat de la altă masă, un recidivist care abia ieşi­se din închisoare, iar acesta din ur­mă i-a tăiat abdomenul cu bri­ceagul. Tânărul şi-a pierdut rapid cunoștinţa, din cauza sângelui pier­dut, iar o ambulanţă l-a transportat la spital. În ambulanţă, Cristi Păvăluc a fost resuscitat, iar funcţiile vitale şi-au reluat activitatea, însă în sala de operaţie a pierdut mult sânge şi, din nefericire, s-a pierdut. În acest caz, poli­ţiş­tii şi-au făcut lesne datoria şi l-au reţinut pe agresor pentru 24 de ore, apoi l-au arestat pentru infrac­ţiunea de omor, cazul nefiind finalizat încă cu o sentinţă definitivă.

O posibilă rezolvare

Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au discutat despre acest fenomen al violenţei rurale, cu accente uriaşe în weekend, care a ajuns aproape generalizat în judeţ, chiar cu chestorul Ioan Scripniciuc, şeful Poliţiei Iaşi. Acesta a fost întrebat de ce posturile de poliţie din me­diul rural rămân fără personal chiar în weekend, perioadă când se întâmplă cele mai multe violenţe. Şeful Poliţiei a ţinut să precizeze că lipsa de personal este una dintre principalele cauze. Instituţia Poliţiei, ca de altfel toate in­sti­tuţiile bugetare, au avut ani buni de interdicţii la angajări, încă din timpul debutului crizei economice, interdicţii care se simt şi în acest fel. „Sunt comune unde nu avem decât câte un singur om la postul de poliţie. Recent, a fost un concurs, unde au fost angajaţi 130 de oameni, însă aceştia sunt în faza de specializare. Nu îi pot distribui la posturi. Iar în privinţa faptului că lipsesc oameni în weekend, şi poliţiştii au nevoie de liber. Pen­tru această perioadă există patrula care circulă în judeţ“, a precizat chestorul Scripniciuc.

Cu toate aces­tea, şeful Poliţiei a ţinut să su­bli­nieze că infracţiunile de vio­lenţă au scăzut în mediul rural în prima parte a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Anul acesta, numărul infrac­ţiu­nilor de omor au scăzut de la opt la trei. Anul trecut au fost 10 tentative de omor, în timp ce anul acesta au fost numai 5“, a completat chestorul. Patrulele de care pomeneşte şeful Poliţiei sunt utile, însă au limitele lor. Acestea au în raza de acţiune câteva comune, adesea îndepărtate una de alta, neputând interveni decât la cazurile grave şi, evident, anun­ţate. Cel mai adesea, tragediile pot fi evitate doar prin simpla prezenţă a poliţistului în preajmă. Lipsa omului legii din localitate este clar că încurajează astfel comportamentul violent. Mai ales când toată lumea ştie că nu este poliţist în sat.

Andrei DÎSCĂ

 

 De Sfânta Maria, valuri de bătuţi la Urgenţe 

Situaţia generală de înmulţire a agresiunilor în weekend s-a repetat şi în ultimul, care a coincis şi cu o sărbătoare religioasă. Astfel, doi bărbaţi din Budeşti care s-au bătut luni după-amiază au ajuns la spital cu capetele sparte şi cu mai multe traumatisme la nivelul coloanei verterbrale. Unul dintre pacienţi, un tânăr de 27 de ani, a fost preluat de medicii din Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ cu plăgi la nivelul capului şi al feţei. „Tânărul era policontuzionat prin agresiune, prezenta un traumatism cranio-cerebral, un traumatism cranio-facial, o plagă contuză în regiunea frontală, avea un hematom. Pacientul avea epitaxis anterior bilateral şi traumatism hemitorace drept“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Con­form medicului, celălalt pacient, în vârstă de 39 de ani, avea un traumatism cranio-cerebral fără pier­derea cunoştinţei, o contuzie la nivelul toracelui şi una de coloană cervicală. Bolnavul a fost transferat la Spitalul de Pneumoftiziologie cu observaţie de TBC activ. În aceeaşi gardă, în UPU a ajuns încă un bărbat agresat, starea acestuia fiind mai deosebită. Conform medicilor, bărbatul a fost bătut cu furca şi era inconştient în momentul preluării de către specialişti. Bărbatul, din localitatea Cârlig, a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie pentru tratament. Medicii spun că numărul agresaţilor din acest weekend ajunşi la spital, dintre care cele de mai sus sunt doar cele foarte grave, a fost mai mare decât de obicei, acum fiind o zi în plus liberă, cea de luni.

Iulia CIUHU

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri