anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 25.09.2020

Dle Chirica, temperaţi-vă creatura politică! Harabagiu, probabil cel mai şters vice pe care l-a avut vreodată Iaşul, a luat-o „pe arătură“

GALERIE
Harabagiu&Chirica
  • Harabagiu&Chirica
- +
Limbaj descalificant pentru un oraş cu pretenţii culturale ca Iaşul, adus în Consiliul Local chiar de viceprimar. O şedinţă a aleşilor locali cu proiecte importante pentru ieşeni a fost dusă în derizoriu printr-un limbaj inadmisibil la acest nivel chiar de principalul exponent al administraţiei Chirica: viceprimarul Harabagiu (foto). Termeni ca „agarici“ sau „pămpălăi“ nu au lipsit de la şedinţa de ieri. Peste toate acestea, zeci de hotărâri importante au primit votul aleşilor locali 
Zeci de proiecte de hotărâre au primit ieri girul consilerilor locali. Şedinţa ordinară s-a desfăşurat pe parcursul a trei ore, timp în care nu au lipsit polemicile obişnuite pe proiecte urbanistice şi schimburi de replici care trădează, dacă mai era nevoie, un nivel scăzut al dezbaterii în actualului deliberativ. Consilierii au ajuns să se facă „agarici“ sau „pămpălăi“, unii recunosc că nu mai locuiesc în oraş (ceea ce, în mod normal, conform legii, înseamnă pierderea mandatului), iar alţii vorbesc în plen doar de dragul de a-şi auzi vocea la microfon. Totuşi, proiectele de hotărâre aprobate au impact pentru oraş: de la semaforizări noi în intersecţii şi investiţii în diverse obiective până la planuri urbanistice zonale propuse de persoane particulare.
 
„Avem şi noi în CL un pămpălău“
 
Cel mai acid schimb de replici a avut loc între liberalul Răzvan Timofciuc şi viceprimarul PSD Gabriel Harabagiu, după ce primul l-a acuzat pe al doilea că controlează, prin interpuşi, „zonele Primăriei cu cel mai bun vad comercial“. „Sunt dovezi clare în acest sens: acum 2-3 săptămâni un membru al familiei sale a fost văzut vânzând gogoşi pe bld. Ştefan cel Mare, la Sărbătorile Iaşului“, a spus Timoficiuc. Consilierul PNL a solicitat schimbarea componenţei Comisie care avizează închirierea de spaţii către comercianţi, viceprimarul Harabagiu fiind în „incompatibilitate morală“. „Acest agarici al CL, pentru că cu toţii la şcoală am avut un pămpălău al clasei, şi noi în CL avem pămpălăul nostru (...) Singura persoană care vinde gogoşi în CL sunteţi dvs. la fiecare şedinţă, nu aţi învăţat nimic în 3 ani şi jumătate“, a fost replica lui Harabagiu. Ulterior, a luat cuvântul liderul de grup al PNL, Eduard Boz, care a sancţionat atât limbajul viceprimarului, cât şi intervenţia „agresivă“ a colegului său de partid. După afirmaţiile lui Boz, viceprimarul şi-a cerut scuze pentru cuvintele folosite în intervenţia sa. Între Harabagiu şi Timofciuc există un conflict mai vechi, iar unele dispute s-au mutat inclusiv în instanţă. 
 
Consilieri care nu mai locuiesc în oraş
 
În mijlocul unor contre pe teme urbanistice, un consilier PNL (Alexandru Coţofan) a făcut o mărturisire care ridică semne de întrebare cu privire la calitatea sa de ales local. „Eu, din nefericire, m-am mutat în afara oraşului, la coada vacii, cum aţi spus dvs. (se adresa primarului care făcuse referire într-o intervenţie anterioară la comunele limitrofe Iaşului, n.r.) pentru că îmi place să stau acolo, la coada vacii“, a spus Coţofan. Orice consilier care are domiciliul în afara oraşului ar trebui, conform legii, să-şi piardă mandatul în CL. În declaraţia de avere a li­beralului apar o vilă în Rediu şi un apartament în Galata. Consilierii locali care mai sunt în situaţii asemănătoare eludează legea prin faptul că în actul de identitate au domiciliul stabilit pe raza oraşului, dar, în realitate, ei locuiesc în afara municipiului. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, alţi cel puţin trei consilieri se află într-o astfel de situaţie.
 
Contrele urbanistice din plen au dus la aceleaşi replici sterile de la toate şedinţele CL din actualul mandat: PSD şi Mihai Chirica acuză PNL că se opune „dezvoltării oraşului“, liberalii spun că dezvoltarea este una haotică în lipsa actualizării Planului Urbanistic General (PUG) al oraşului. Proiectele urbanistice au trecut în marea lor majoritate, cu excepţia a două dintre ele: unul a fost respins, iar altul a fost amânat pentru o şedinţă ulterioară. 
 
Ce proiecte au primit undă verde de la consilieri
 
Pe ordinea de zi au fost incluse peste 50 de proiecte de hotărâre. Printre acestea s-au numărat acordarea de titluri de cetăţean de onoare, rectificarea bugetelor la trei instituţii din subordine, semaforizarea a două noi intersecţii (Metalurgiei - Calea Chişinăului şi Metalurgiei - Chimiei), alocarea a jumătate de milion de lei pentru realizarea unui sistem de iluminat arhitectural la Palatul Roznovanu, introducerea de taxe pentru vizitarea Muzeului Municipal şi aprobarea procedurii prin care angajaţii din sistemul de învăţământ pot beneficia de reducerea cu 50% a abonamentului unic CTP (la tonete sau prin aplicaţia 24pay). De asemenea, plenul CL a aprobat încheierea unui parteneriat cu o ONG pentru plantarea a 5.000 de arbori în zona C.A. Rosetti şi indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea Casei Buicliu din Păcurari, investiţie estimată la peste un milion de euro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Dan CONSTANTIN

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Peisajul din pădurile noastre frumoase, atâtea câte au mai rămas, este unul apocaliptic. Cel mai probabil puştii abia născuţi se vor obişnui cu acest peisaj şi vor crede că aşa ceva este normal şi de fapt asta este natura.

Filmuletul zilei

opinii

Ghidul bunului alegător

Alexandru CĂLINESCU

Ghidul bunului alegător

Cartea lui Cristian Preda este un ghid extrem de util pentru cei care doresc să înţeleagă mecanismele democraţiei. Iar atunci când votează, să o facă în cunoştinţă de cauză.

Partidul şpăgar electoral

Nicolae CREŢU

Partidul şpăgar electoral

S-a tot vorbit şi scris despre şpaga electorală. De-a lungul scurselor decenii de „democraţie” românească, postceauşistă. 

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

pulspulspuls

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Apropo de manifestaţiile împotriva măştii de protecţie care au loc în ultima perioadă la Bucureşti, despre care presa din Bucureşti a prezentat dovezi clare că au în spate nu numai imbolduri, dar şi bănuţi dinspre Moscova, voi aţi observat ceva ciudat, bizar, ce am văzut şi noi? 

Caricatura zilei

Teleportare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.