Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dle primar, de ce împrumutăm 21 milioane de euro? Investiţii scoase din pălărie, în vreme de pandemie

GALERIE
Chirica
  • Chirica
- +

Creditul de 100 milioane lei (21 milioane euro) propus de Primărie va fi dezbătut astăzi în şedinţa comisiilor de specialitate ale Consiliului Local (CL). „Ziarul de Iaşi“ a contactat ieri lideri ai principalelor partide din CL, dar aceştia încă nu au exprimat o poziţie clară cu privire la demersul Primăriei. Totuşi, liderii PSD Iaşi iau în calcul să propună reprezentanţilor săi din CL să amâne luarea unei hotărâri. 

Contractarea împrumutului nu pare a fi o problemă pentru consilieri (Iaşul are un grad mic de îndatorare), discuţiile fiind axate, în principal, în jurul listei de investiţii propuse spre finanţare: modernizarea depoului Dacia (77 milioane lei), reabilitarea termică a 14 şcoli (23 milioane lei) şi refacerea cinema Dacia (11 milioane lei). 
Într-o conferinţă de presă online, primarul Mihai Chirica a explicat că aceste proiecte au fost alese întrucât băncile care au cele mai avantajoase condiţii de creditare finanţează doar anumite tipuri de proiecte. În mediul public, doar şefa USR Iaşi, deputatul Cosette Chichirău, a criticat lista de investiţii şi a solicitat înlocuirea proiectului privind cinema Dacia cu o iniţiativă de digitalizare a administraţiei locale. În context, de remarcat că, de-a lungul anilor, CL a aprobat numeroase investiţii care încă aşteaptă o sursă de finanţare. Printre acestea, amintim proiecte de infrastructură rutieră, o nouă autogară, pasajele supraterane din Podu Roş, amenajarea drumului spre Aeroport, reabilitarea de parcuri (Teatrul Naţional, Palatul Culturii, Copou etc.), reabilitarea unor monumente istorice, un nou stadion, o nouă sală de sport şi altele.
 
Primarul: „Intenţia noastră este să desfiinţăm depoul de la Gară“
 
Creditul va fi contractat la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), for care finanţează, potrivit primarului, în special proiecte de eficienţă energetică. Acesta este şi principalul motiv pentru care Primăria a stabilit ca lista de investiţii să cuprindă cele trei proiecte enumerate mai sus. „BERD este orientată spre eficienţă energetică, Banca Europeană de Investiţii în special către reabilitarea de clădiri de patrimoniu. Acestea sunt obiectivele finanţabile de către aceste bănci. Aceasta este strategia băncilor despre care vorbesc, nu pasaje, nu stadioane, nu săli de sport, ci doar obiective care au eficienţă energetică“, a declarat primarul.
 
Întrebat de ce municipalitatea nu s-a orientat şi spre alte bănci, edilul-şef al Iaşului a explicat că BERD are, la acest moment, cele mai avantajoase condiţii de creditare pentru instituţii ale statului. Despre cea mai mare investiţie ce urmează a fi finanţată din credit, primarul a precizat că unul dintre scopurile municipalităţii vizează dezafectarea depoului de la Gară. Pe amplasamentul de circa 4,7 ha ar urma să fie amenajate un muzeu al tramvaielor, un parc şi o parcare subterană care să deservească întreaga zonă a Gării. „Ţinta noastră este desfiinţarea depoului de la Gară, iar acest lucru îl vom face. Începem cu modernizarea depoului din Dacia care va prelua, pe lângă alte activităţi, tot parcul de tramvaie noi şi de autobuze electrice noi“, a mai spus primarul. În context, primarul Mihai Chirica a precizat că a fost semnat contractul de achiziţie a 16 tramvaie noi cu producătorul polonez PESA. „Durata contractului este de 22 luni, primul lot de tramvaie va fi făcut în 15 luni“, a spus primarul. Amintim că, în prezent, în Turcia, sunt în producţie alte 16 tramvaie contractate de Primărie, de data aceasta la producătorul Bozankaya. Ambele achiziţii, în valoare totală de circa 70 milioane euro, sunt finanţate cu fonduri europene. Edilul a mai susţinut că modernizarea depoului Dacia se încadrează într-un proiect de eficienţă energetică întrucât halele actuale, construite înainte de 1989, consumă foarte multă energie şi vor fi reconstruite după principii de eficienţă energetică.
 
Lider PSD: „Luăm în calcul amânarea proiectului“
 
După intrarea în PNL, primarul nu întâmpină mari probleme în CL în a-şi asigura majorităţi conjuncturale care să aprobe proiectele pe care le propune deliberativului. După ani de opoziţie, uneori mai mult decât vehementă, cei mai mulţi dintre consilierii liberali şi-au schimbat optica şi îl susţin pe primar, iar în grupul PSD sunt, de asemenea, părerile împărţite: unii consilieri încă urmează linia partidului, alţii - cei mai mulţi - sunt „trup şi suflet“ cu primarul. Contactat telefonic, şeful organizaţiei municipale a PSD Iaşi, Marius Ostaficiuc, a ridicat mai multe întrebări pe tema creditului cu referire la oportunitatea negocierilor duse de primar cu BERD (în sensul lipsei mandatului special dat de CL în astfel de situaţii), includerea pe lista de investiţii a unei şcoli private (Liceul Waldorf) şi lipsa dezbaterii publice în contractarea creditului. „Voi propune colegilor mei analizarea cu atenţie a acestui punct de pe ordinea de zi şi poate chiar amânarea adoptării unei hotărâri“, a conchis Ostaficiuc. Liderul grupului PNL Eduard Boz a precizat că încă nu există un punct de vedere comun al consilierilor liberali pe această temă. „Vom discuta mâine (astăzi, n.r.). Eu, perso nal, sunt de acord cu împrumutul. Aştept să văd explicaţiile privind lista de investiţii“, a spus Boz. Liberalul Răzvan Timofciuc, una dintre puţinele voci critice la adresa primarului din CL, a ridicat, la rândul lui, problema lipsei unei dezbateri în cazul proiectului de hotărâre. „Ar fi fost bine ca priorităţile de investiţii din acest credit să fi fost determinate în urma unei consultări cu noi, consilierii locali“, a declarat Timofciuc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri