anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Dle primar, treziţi-vă! Tsunami la Poli din pricina unor ţâfnoşi susţinuţi de Chirica. Pierderi uriaşe, de 250.000 euro, plătite din banii ieşenilor

GALERIE
poli iasi, Ciprian Paraschiv
 • poli iasi, Ciprian Paraschiv
- +

Ciprian Paraschiv a câştigat procesul: practic, el este noul preşedinte al clubului din Copou. Proces împotriva foştilor şefi? Cum s-a ajuns aici?

Finanţată anual cu milioane de euro din buzunarul ieşenilor, Politehnica Iaşi a comis şi comite boacăne după boacăne. Care produc grave prejudicii de imagine, sportive, financiare. Ultima lovitură cruntă pe care Poli a primit-o a venit în această săptămână, când Curtea de Apel Bucureşti a anunţat că gruparea din Copou a pierdut litigiul de muncă cu Ciprian Paraschiv. Conform unor calcule estimative, acest lucru va genera Politehnicii pierderi uriaşe, de circa 250 000 de euro. Iată cum s-a ajuns în această situaţie!

Adus în ianuarie 2020 în funcţia de preşedinte executiv al Politehnicii, după discuţii purtate cu primarul Iaşului, Mihai Chirica, Paraschiv a intrat în vara anului amintit în contre cu Adrian Ambrosie, membru în Consiliul Director al clubului. Privit de mai toţi suporterii echipei drept omul de încredere al lui Chirica, Ambrosie era, teoretic, implicat şi pe latura executivă a clubului. El fusese trecut în ianuarie 2020 într-o funcţie nouă, manager, din preşedinte executiv, după ce fusese contestat virulent de fani. Conflictul dintre Paraschiv şi Ambrosie a generat, în iulie 2020, demisia ultimului din funcţia de manager, acesta pierzându-şi salariul lunar brut de peste 32.000 lei (circa 6.700 de euro la acea oră) pe care îl încasa. Cum Consiliul Director decidea, teoretic, soarta preşedintelui executiv, poziţia lui Ciprian Paraschiv a început să se şubrezească după conflictul cu Adrian Ambrosie, care îşi păstrase funcţia în CD. Nu a durat mult şi preşedintele Politehnicii a intrat în vizorul primarului. Chirica a dat rapid semne că vrea să se descotorosească de cel pe care îl convinsese să renunţe la funcţia de manager în cadrul Federaţiei Române de Fotbal pentru a reveni la Iaşi, unde a şi jucat fotbal, fiind căpitan de echipă.

 

Litigul putea fi stins cu 20.000 de euro

 

Astfel, după mai multe discuţii purtate la Palatul Roznovanu, în primăvara lui 2021 lui Ciprian Paraschiv i s-au retras atribuţiile, iar apoi a fost concediat. Consiliul Director nu a acceptat o negociere cu Paraschiv pentru o reziliere care ar fi costat clubul 20.000 de euro, conform contractului, ci l-au dat afară prin desfiinţarea postului de preşedinte executiv. Daţi afară atunci de la Poli, tot prin desfiinţarea posturilor, au fost şi Anton Heleşteanu, Sergiu Melinte şi Lucian Lucescu, ultimul fiind însă reangajat imediat. Paraschiv, Heleşteanu şi Melinte s-au adresat instanţei, litigiul cu primul ajungând acum la final. Curtea de Apel Bucureşti a confirmat sentinţa Tribunalului Bucureşti, care îi dăduse dreptate preşedintelui concediat, sentinţa, care nu mai poate fi atacată, fiind dură cu Poli.

Gruparea din Copou trebuie astfel să-i plătească imediat lui Paraschiv toate salariile (el avea 6.500 de euro net pe lună) şi primele de rezultat la care acesta ar fi avut dreptul începând cu data la care a fost concediat, 14 iunie 2021, plus dobânzi. În total, circa 130.000 de euro. Ţinând cont şi de taxele către stat şi cheltuielile de judecată, Politehnica va trebui să scoată din conturi aproape 250.000 de euro. Mai mult, Poli este obligată să-l reangajeze pe Paraschiv în funcţia de preşedinte şi să-i acorde în continuare drepturile cuvenite, conform contractului parafat în 2020. Reamintim, actualul şef al executivului, Florin Briaur, a fost angajat la clubul de ligă secundă cu titulatura de manager, el având în start o retribuţie brută de circa 5.500 de euro.

 

Alte procese pierdute, care au generat pagube

 

Mai trebuie precizat că şi Melinte a câştigat în primă instanţă, astfel că Politehnica ar putea fi obligată să plătească alte despăgubiri pe parcursul acestui an. Reamintim, în perioada în care Poli a fost condusă de Consiliul Director care i-a avut ca principali vectori pe Leonid Antohi, Adrian Ambrosie şi Mircea Ursu, toţi fiind plătiţi cu sume consistente (pe lângă salariu, care a ajuns la un moment şi la aproape 7.000 de euro brut, Ambrosie a încasat fel de fel de prime, una chiar de 10.000 de euro; Antohi şi Ursu au primit numai din salarii 1.500 de euro net pe lună), gruparea din Copou a pierdut şi alte sume mari ca urmare a unor procese. Schimbat în vara lui 2017 cu Adrian Ambrosie, cu circa o lună înainte de expirarea contractului de preşedinte pe care îl avea, Florin Prunea, care a condus Politehnica din 2012, a obţinut în instanţă circa 22.000 de euro net.

Un alt fost mare internaţional, Tibor Selymes, fost director sportiv în Copou în sezonul 2018-2019, a încasat 100.000 de lei de la Poli în 2021, tot după un proces în care a reclamat modul în care a fost tratat de club. Mai trebuie precizat că, în multe momente, salariile amintite, de mii de euro, ale conducătorilor Politehnicii au fost plătite exclusiv din bani publici.

Actualii şefi ai clubului au anunţat că se vor îndrepta către cei care au luat decizia ce a generat pierderi uriaşe clubului. În vizor sunt toţi membrii Consiliului Director din momentul în care Paraschiv a fost concediat. În afară de Antohi, Ambrosie şi Ursu, în CD mai erau Ion Apostol şi Ioan Melinte. „Vom respecta decizia instanţei. Totodată, vom căuta căi pentru ca pierderile clubului să fie acoperite de cei care le-au generat, membrii fostului Consiliu Director. Vom consulta un avocat pe această temă. Orice ar fi, însă, nu trebuie să ne abatem de la drumul actual, spre Liga I” a declarat Briaur. Antohi, preşedinte al fostului CD, a spus că nu se poate referi la caz, fiind în spital. În ce priveşte revenirea lui Paraschiv în executivul Politehnicii, decisă de instanţă, rămâne de văzut cum va gestiona situaţia actualul Consiliu Director. Ciprian Paraschiv nu a dorit să comenteze detaliat situaţia actuală, precizând doar că va dialoga cu actualii capi ai clubului pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru Poli.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.