Simulare MApN: Rusia ar putea ocupa Iaşul şi Moldova în numai 24 de ore. Analiză ZdI despre "Poarta Focşanilor"
Concluzia? O înfrângere categorica în numai 24 de ore. Fortele terestre si cele ae (...)
citeste totduminica, 02.04.2023
Ciprian Paraschiv a câştigat procesul: practic, el este noul preşedinte al clubului din Copou. Proces împotriva foştilor şefi? Cum s-a ajuns aici?
Finanţată anual cu milioane de euro din buzunarul ieşenilor, Politehnica Iaşi a comis şi comite boacăne după boacăne. Care produc grave prejudicii de imagine, sportive, financiare. Ultima lovitură cruntă pe care Poli a primit-o a venit în această săptămână, când Curtea de Apel Bucureşti a anunţat că gruparea din Copou a pierdut litigiul de muncă cu Ciprian Paraschiv. Conform unor calcule estimative, acest lucru va genera Politehnicii pierderi uriaşe, de circa 250 000 de euro. Iată cum s-a ajuns în această situaţie!
Adus în ianuarie 2020 în funcţia de preşedinte executiv al Politehnicii, după discuţii purtate cu primarul Iaşului, Mihai Chirica, Paraschiv a intrat în vara anului amintit în contre cu Adrian Ambrosie, membru în Consiliul Director al clubului. Privit de mai toţi suporterii echipei drept omul de încredere al lui Chirica, Ambrosie era, teoretic, implicat şi pe latura executivă a clubului. El fusese trecut în ianuarie 2020 într-o funcţie nouă, manager, din preşedinte executiv, după ce fusese contestat virulent de fani. Conflictul dintre Paraschiv şi Ambrosie a generat, în iulie 2020, demisia ultimului din funcţia de manager, acesta pierzându-şi salariul lunar brut de peste 32.000 lei (circa 6.700 de euro la acea oră) pe care îl încasa. Cum Consiliul Director decidea, teoretic, soarta preşedintelui executiv, poziţia lui Ciprian Paraschiv a început să se şubrezească după conflictul cu Adrian Ambrosie, care îşi păstrase funcţia în CD. Nu a durat mult şi preşedintele Politehnicii a intrat în vizorul primarului. Chirica a dat rapid semne că vrea să se descotorosească de cel pe care îl convinsese să renunţe la funcţia de manager în cadrul Federaţiei Române de Fotbal pentru a reveni la Iaşi, unde a şi jucat fotbal, fiind căpitan de echipă.
Astfel, după mai multe discuţii purtate la Palatul Roznovanu, în primăvara lui 2021 lui Ciprian Paraschiv i s-au retras atribuţiile, iar apoi a fost concediat. Consiliul Director nu a acceptat o negociere cu Paraschiv pentru o reziliere care ar fi costat clubul 20.000 de euro, conform contractului, ci l-au dat afară prin desfiinţarea postului de preşedinte executiv. Daţi afară atunci de la Poli, tot prin desfiinţarea posturilor, au fost şi Anton Heleşteanu, Sergiu Melinte şi Lucian Lucescu, ultimul fiind însă reangajat imediat. Paraschiv, Heleşteanu şi Melinte s-au adresat instanţei, litigiul cu primul ajungând acum la final. Curtea de Apel Bucureşti a confirmat sentinţa Tribunalului Bucureşti, care îi dăduse dreptate preşedintelui concediat, sentinţa, care nu mai poate fi atacată, fiind dură cu Poli.
Gruparea din Copou trebuie astfel să-i plătească imediat lui Paraschiv toate salariile (el avea 6.500 de euro net pe lună) şi primele de rezultat la care acesta ar fi avut dreptul începând cu data la care a fost concediat, 14 iunie 2021, plus dobânzi. În total, circa 130.000 de euro. Ţinând cont şi de taxele către stat şi cheltuielile de judecată, Politehnica va trebui să scoată din conturi aproape 250.000 de euro. Mai mult, Poli este obligată să-l reangajeze pe Paraschiv în funcţia de preşedinte şi să-i acorde în continuare drepturile cuvenite, conform contractului parafat în 2020. Reamintim, actualul şef al executivului, Florin Briaur, a fost angajat la clubul de ligă secundă cu titulatura de manager, el având în start o retribuţie brută de circa 5.500 de euro.
Mai trebuie precizat că şi Melinte a câştigat în primă instanţă, astfel că Politehnica ar putea fi obligată să plătească alte despăgubiri pe parcursul acestui an. Reamintim, în perioada în care Poli a fost condusă de Consiliul Director care i-a avut ca principali vectori pe Leonid Antohi, Adrian Ambrosie şi Mircea Ursu, toţi fiind plătiţi cu sume consistente (pe lângă salariu, care a ajuns la un moment şi la aproape 7.000 de euro brut, Ambrosie a încasat fel de fel de prime, una chiar de 10.000 de euro; Antohi şi Ursu au primit numai din salarii 1.500 de euro net pe lună), gruparea din Copou a pierdut şi alte sume mari ca urmare a unor procese. Schimbat în vara lui 2017 cu Adrian Ambrosie, cu circa o lună înainte de expirarea contractului de preşedinte pe care îl avea, Florin Prunea, care a condus Politehnica din 2012, a obţinut în instanţă circa 22.000 de euro net.
Un alt fost mare internaţional, Tibor Selymes, fost director sportiv în Copou în sezonul 2018-2019, a încasat 100.000 de lei de la Poli în 2021, tot după un proces în care a reclamat modul în care a fost tratat de club. Mai trebuie precizat că, în multe momente, salariile amintite, de mii de euro, ale conducătorilor Politehnicii au fost plătite exclusiv din bani publici.
Actualii şefi ai clubului au anunţat că se vor îndrepta către cei care au luat decizia ce a generat pierderi uriaşe clubului. În vizor sunt toţi membrii Consiliului Director din momentul în care Paraschiv a fost concediat. În afară de Antohi, Ambrosie şi Ursu, în CD mai erau Ion Apostol şi Ioan Melinte. „Vom respecta decizia instanţei. Totodată, vom căuta căi pentru ca pierderile clubului să fie acoperite de cei care le-au generat, membrii fostului Consiliu Director. Vom consulta un avocat pe această temă. Orice ar fi, însă, nu trebuie să ne abatem de la drumul actual, spre Liga I” a declarat Briaur. Antohi, preşedinte al fostului CD, a spus că nu se poate referi la caz, fiind în spital. În ce priveşte revenirea lui Paraschiv în executivul Politehnicii, decisă de instanţă, rămâne de văzut cum va gestiona situaţia actualul Consiliu Director. Ciprian Paraschiv nu a dorit să comenteze detaliat situaţia actuală, precizând doar că va dialoga cu actualii capi ai clubului pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru Poli.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Caz şocant: O bătrână a murit de foame imobilizată în pat după ce fiica ei a făcut stop cardiac
Număr extrem de mare de „crime și decese” în rândul soldaților ruși din cauza alcoolului
(VIDEO) Imagini spectaculoase cu podul de la Brăila după lucrări de asfaltare
O supraabundenţă de cereale afectează bunăvoinţa de care Ucraina are mare nevoie
Wizz Air pariază şi mai mult pe Iaşi. Un al cincilea avion va ajunge la toamnă la aeroport
Anunţ de ultimă oră al primarului din Rediu: Traseul A8 prin comună, bătut în cuie
Kiev: 262 de sportivi ucraineni şi-au pierdut viaţa în războiul cu Rusia
Doisprezece zimbri aduşi din Suedia, Germania şi Slovacia, eliberaţi în Munţii Făgăraş – FOTO
Iaşi: A murit băiatul de 16 ani care s-a electrocutat pe liniile de cale ferată pe 10 februarie
Ucraina: Vitalii Merinov, cvadruplu campion mondial de kickboxing, a murit pe câmpul de luptă
(VIDEO) Momentul în care Dan Barna este lovit de o maşină pe trecerea de pietoni
Crezi că meriţi pensia specială? Şapte motive pentru care eşti toxic pentru societate
Incendiu la o casă din Câmpulung Moldovenesc: Pompierii au găsit trupul neînsufleţit al unui bărbat
În Rusia începe campania de recrutare de primăvară, în care sunt chemaţi sub arme 147.000 de tineri
Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, o premieră în România
Procesul lui Gwyneth Paltrow, urmărit de 30 de milioane de persoane
Premier League: Manchester City a învins pe FC Liverpool cu 4-1, revenind de la 0-1
O ieşeancă, aleasă pe una dintre poziţiile de vicepreşedinte la Organizaţia Femeilor Liberale
El este motociclistul care se află în comă după accidentul din Agronomie - FOTO
2 Aprilie, Ziua Internațională pentru Conștientizare a Autismului - Iașul albastru
CALCULE - S-a scumpit curentul: mai rentează maşina electrică? Iată ce spun ieşenii proprietari!
O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?
Şofer băut, trimis la puşcărie după ce judecătorul l-a sunat iar el a închis. „Sfidarea Curţii”
Fotbalul nu te iartă când îl pui pe planul doi! Urcăm pe primul loc cu regrete mari
Andreea Mitu, învinsă la simplu, dar finalistă la dublu la Murska Sobota
Fraţii Tate, eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu
Şoferul unui autobuz cu pasageri, depistat la volan cu 1,44 mg/l alcool pur în aerul expirat
Nicolae GRECUGreierii din capul „furnicuţei” |
Eugen MUNTEANUEufemismele (V) |
Dorin DOBRINCUUnionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei |
Ioan STANOMIRConstituţia de la 1923 şi posteritatea ei |
PULSO fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.