DNA a ridicat acte din Casa Pătrată! În vizor, cea mai bănoasă licitaţie a CJ
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

DNA a ridicat acte din Casa Pătrată! În vizor, cea mai bănoasă licitaţie a CJ

GALERIE
asfaltare
  • asfaltare
- +

O nouă reclamaţie a făcut ca procurorii DNA Iaşi să solicite de la Consiliul Judeţean documentaţia licitaţiei şi atribuirii primelor două loturi ale Axei rutiere Iaşi – Suceava. O plângere similară, depusă în 2016, pe subiectul lucrărilor la drumului Voineşti - Ţibăneşti, s-a lăsat cu descinderi. Acum, preşedintele CJ spune că nu ştie cine ar fi în spatele sesizării. El a făcut, însă, unele presupuneri.

„Pe Loturile 1 şi 2 ale Axei rutiere Iaşi-Suceava a fost făcută o reclamaţie la Parchet. Ne-a venit o înştiinţare săptămâna trecută să înaintăm documentaţia de licitaţie şi tot ce e legat de Axa 1, tronsonul 1 şi 2. Nu ştim cine a formulat reclamaţia, vom afla doar după finalizare“, a declarat, ieri, preşedintele CJ, Maricel Popa. El a adăugat că „nu avem emoţii“, pentru că procedura „a fost transparentă şi a respectat legea pas cu pas“. Maricel Popa a precizat că nu ştie nici care este obiectul reclamaţiei. Amintim că Lotul 2 (Gropniţa-Belceşti) a fost primul atribuit, fiind cel mai scurt (20 km) dintre cele trei sectoare în caare a fost împărţită Axa. De altfel, s-a înregistrat o singură ofertă, care a şi fost declarată câştigătoare, asocierea Alpenside-General Trust Argeş. Pentru Lotul 1, între Breazu şi Gropniţa, au licitat două asocieri, cea condusă de Alpenside şi cea dintre Con Ted Company şi Trasmir Vaslui. Într-o declaraţie făcută mai devreme unei platforme online, preşedintele CJ a ţinut să remarce că firma Con Ted a pierdut cursa. Însă patronul ei, ieşeanul Corneliu Brânză, a dezminţit categoric că ar fi depus vreo reclamaţie. Între el şi Maricel Popa există un conflict mai vechi, din toamna lui 2016, de când preşedintele CJ a acuzat compania că nu realizează lucrările de modernizare a DJ 248A Voineşti-Ţibăneşti. El a „poruncit“ atunci sistarea lucrărilor, ceea ce i-a atras un dosar de urmărire penală soldat cu instituirea mai multor sechestre. După mai bine de un an şi jumătate, acestea au fost retrase, iar dosarul, închis.

Pe de altă parte, „pe tronsonul 3 al Axei Iaşi-Suceava avem o contestaţie. Aşteptăm 15 zile pentru reevaluare şi pentru a răspunde la toate punctele din contestaţie. Se reevaluează. Nu pot să vă spun acum, deoarece nu interacţionez cu comisia. După ce se finalizează absolut tot, ne întâlnim şi luăm toate punctele de vedere“, a explicat şeful CJ. Lotul 3 este cel mai lung: 40,6 km, şi mai scump: 90 milioane lei. Ca urmare, aici au fost depuse trei oferte, una de la Alpenside, de data asta în asociere cu WFA Impex, una de la Daroconstruct, autoarea contestaţiei, firma lui Giani Canschi, care a obţinut şi contractul refacerii Spitalului de Copii, şi asocierea Eky-Sam SRL-DIMEX 2000 Company SRL.

E aproape sigur însă că licitaţia pe acest segment va fi reluată, mai ales că WFA Impex, companie legată de teleormănenii de la Tel Drum, avea interdicţie să participe la licitaţii. Dincolo de graniţa judeţului, partea suceveană a Axei se află în evaluare financiară. Licitaţia pentru atribuirea celor două loturi din judeţul vecin a fost lansată la începutul lunii septembrie, suma alocată pentru modernizarea celor 75 km de drum fiind de 181,7 milioane de lei. Aici, situaţia e pe dos faţă de Iaşi: bătălia se dă pe segmentul cel mai scurt (3 oferte).

Situaţia pe alte DJ-uri

Preşedintele Maricel Popa a amintit că urmează să fie lansată licitaţia pentru turnarea covorului asfaltic de la Ţibana-Ţibăneşti-Tansa-Dagâţa. „Vom rezolva şi problema podului de la Ţibana şi acel tronson de aproape 2 km de la Glodenii Gândului“, a precizat şeful CJ. Este vorba de segmentul din DJ 248A rămas nefăcut după scandalul izbucnit în 2016, când Maricel Popa a dispus sistarea şantierului pe motiv că stratul de asfalt e prea subţire, şi care a culminat cu descinderea procurorilor în mai 2017 la sediile CJ, Direcţiei drumurilor judeţene şi ale unor firme. Aşa cum am menţionat, dosarul a fost închis anul trecut.

Ieri, a fost reluată licitaţia pentru atribuirea contractului de modernizare a DJ 282D, între Româneşti-Podu lloaiei-Popeşti-Mădârjac (30 km). Valoarea estimată este de 61,5 milioane de lei, în creştere de la 45,6 milioane, cât s-a oferit la prima încercare de atribuire a contractului, anul trecut. Niciun ofertant nu a fost interesat. Acum, ofertele pot fi depuse până pe 21 februarie, iar durata contractului de lucrări va fi de un an şi jumătate.

Tot ieri, Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor a scos la licitaţie acordul cadru pentru lucrările de întreţinere pe drumurile judeţene pe timp de vară pentru anul 2020. Direcţia a pus la bătaie 19,45 milioane de lei, pentru trei loturi, de 2,7, 8 şi 8,8 milioane de lei. Ofertele se primesc până pe 20 februarie, iar câştigătorii vor fi anunţaţi până cel mai târziu la mijlocul lunii iunie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Alexandru LĂZESCU

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Multe dintre opiniile experţilor despre ceea ce ar trebui să facă noua administraţie de la Washington în materie de politică externă ignoră complet noua realitate geopolitică şi sunt impregnate de o doză masivă de idealism utopic.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Nichita DANILOV

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Pictorul Ion Neagoe a fost un nonconformist, un revoltat. Picta cu pasiune, dar refuza să se manifeste în afara atelierului. Oare exigenţa legată de propria sa creaţie n-a fost o barieră în calea afirmării sale?

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dana ȚABREA

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dacă glumele au la bază un gând serios, nu există glume nevinovate. Nici măcar în plan filosofic nu scăpăm de glumele serioase. De pildă, pamfletul intitulat în mod ironic „Ruskin’s Philosophy” pe care R.G. Collingwood l-a susţinut public la o conferinţă despre John Ruskin. Sesizarea poantei trebuie să se producă instantaneu şi fără apel la raţiune, discursivitate, ceea ce nu e tocmai cazul glumelor serioase. Pentru acestea din urmă îţi poţi propune să arăţi în ce constă seriozitatea lor.

Între progres şi progresism regresiv

Michael ASTNER

Între progres şi progresism regresiv

- (în)semnele timpului -

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

1 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.