Doamna Crina Stănescu de la Iași, patroană de firmă de construcții autostrăzi în acte: 7 ani pentru evaziune de 1 mil. lei

vineri, 09 august 2024, 03:10
3 MIN
 Doamna Crina Stănescu de la Iași, patroană de firmă de construcții autostrăzi în acte: 7 ani pentru evaziune de 1 mil. lei

O ieșeancă cu doar șase clase va ajunge în spatele gratiilor după ce a înșelat statul cu un milion de lei. În fața judecătorilor, femeia a spus că de fapt nici nu știe despre ce era vorba, ea fiind doar un administrator „de paie” al firmei de care se ocupau în fapt cumnatul și nepotul ei.

Apărarea sa a fost respinsă de judecători, care au dispus condamnarea. Oricum, prejudiciul va rămâne probabil nerecuperat, întrucât femeia deține doar o jumătate dintr-o casă de 48 mp, și aceea construită fără autorizație.

10 declarații privind achiziții în valoare de 9 milioane lei

Crina Mariana Stănescu a devenit patroană în mai 2014, odată cu înființarea SC Bergamont SRL. Obiectul principal de activitate al firmei, așa cum fusese declarat, era efectuarea de lucrări de construcție a drumurilor și autostrăzilor. Societatea nu a apucat să lucreze însă pe niciun șantier, iar în februarie 2018 a fost radiată, ca urmare a falimentului. Ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunal a stabilit că în perioada octombrie 2014 – martie 2017, în numele societății au fost depuse 10 declarații privind achiziția de bunuri și servicii, în valoare de 8,96 milioane lei. În cea mai mare parte, era vorba de achiziții pur fictive. În baza acestor declarații, firma își dedusese ilegal TVA în valoare de 809.000 lei. Societatea se sustrăsese și de la plata unui impozit pe profit în cuantum de 250.500 lei.

În timpul, anchetei, Crina Stănescu a explicat că firma fusese înființată pe numele ei de un nepot de frate al soțului. Semnase actele și avea drept de semnătură la bancă, dar de activitatea societății se ocupau în fapt nepotul și tatăl acestuia, fără a avea vreo împuternicire. Femeia făcea retragerile de numerar din bancă la solicitarea acestora și le dădea banii. Primea în schimb uneori 50 sau 100 de lei. Cei doi ridicaseră de la Sedcom Libris facturi tipizate, Crina Sănescu semnându-le în alb. O dată pe lună, femeia mergea cu cei doi la contabilă și semna ce acte i se puneau în față.

S-a prevalat de dreptul la tăcere

Apărarea femeii a fost respinsă de magistrații Tribunalului, necoroborându-se cu declarațiile martorilor. În timpul procesului, femeia nu a mai dat declarații, prevalându-se de dreptul la tăcere. Ca urmare, Crina Stănescu a fost găsită vinovată de evaziune fiscală. În aprecierea judecătorilor a cântărit și faptul că femeia nu se afla la primul conflict de această natură cu legea. În 2020, ea mai fusese condamnată la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare, tot pentru evaziue fiscală.

Judecătorii i-au aplicat Crinei Sănescu o pedeapsă de 6 ani și 3 luni de închisoare, cu puțin peste limita minimă prevăzută de lege. Pedeapsa a fost contopită cu cea anterioară, condamnarea rezultantă ajungând la 7 ani și 4 luni de detenție. De asemenea, femeii i s-a interzis ca timp de trei ani să mai administreze firme.

Prejudiciul stabilit după cercetarea judecătorească a rămas nerecuperat. În martie 2022, Parchetul de pe lângă Tribunal a dispus punerea sub sechestru a cotei de o jumătate dintr-o casă de 48 mp pe care Stănescu o avea în proprietate. Jumătatea de casă, contruită fără autorizație, este singurul bun pe care Fiscul poate încerca să-l scoată la vânzare pentru a recupera prejudiciul de peste un milion de lei și a cheltuielilor judiciare de 24.000 lei. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată în apel.

Etichete: anaf, cercetare, evaziune

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii