Doar 10% dintre posturile declarate la AJOFM sunt pentru persoanele cu studii superioare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Doar 10% dintre posturile declarate la AJOFM sunt pentru persoanele cu studii superioare

GALERIE
posturi vacante AJOFM
  • posturi vacante AJOFM
- +

Aproximativ 90% dintre locurile de muncă vacante la nivelul judeţului Iaşi sunt destinate persoanelor cu studii medii sau profesionale, în vreme ce 10% îi vizează pe cei care au studii superioare. În oferta Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi erau listate 771 de posturi vacante miercuri, 11 noiembrie 2020, existând doar 102 joburi pentru ieşenii care au urmat cursuri universitare.

Pe de altă parte, oferta locurilor de muncă pentru persoanele cu studii medii cuprinde 669 de posturi, firmele căutând oameni care să lucreze ca agenţi de pază şi de vânzări, şoferi, muncitori necalificaţi, infirmiere şi reprezentanţi comerciali, dar sunt posturi şi pentru sectorul construcţiilor. Printre locurile de muncă care se adresează absolvenţilor de studii superioare se regăsesc joburi de consilier juridic, inginer, economist, manager specialist marketing, asistent medical şi proiectant arhitect.

Defalcat, cel mai mare număr de locuri de muncă vacante la momentul actual este destinat domeniului construcţiilor, mai precis 335, având în vedere faptul că pandemia a afectat în mică măsură activitatea firmelor de profil. Mai sunt 287 de joburi în sectorul serviciilor, 65 în confecţii, 65 în industrie, 18 în sănătate şi asistenţă socială, cât şi un post în agricultură/silvicultură.

Au apărut şi posturi pentru persoanele din grupuri vulnerabile, fie că vorbim despre persoane peste 50 de ani care au fost disponibilizate în perioada stării de urgenţă/alertă, fie despre persoane cu dizabilităţi sau absolvenţi de liceu. Posturile sunt de bucătar, legător manual şi funcţionar informaţii clienţi. De amintit că OUG 29/2020, publicată în luna mai, prevede câteva măsuri de ajutor financiar pentru angajatori în contextul crizei de sănătate publică, pentru stimularea angajării de persoane cu vârsta peste 50 de ani, înregistrate ca şomeri în evidenţele AJOFM Iaşi şi care şi-au pierdut locul de muncă pe durata stării de urgenţă/alertă, dar şi pentru stimularea angajării de şomeri cu vârsta între 16-29 de ani (însă aici nu se prevede drept condiţie ca persoanele să îşi fi pierdut locul de muncă pe durata stării de urgenţă/alertă).

Dacă angajatorii încadrează în muncă, până la data de 31.12.2020, pe perioadă nedeterminată şi cu normă întreagă persoane din aceste categorii, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, jumătate din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. De altfel, AJOFM Iaşi a început de luna aceasta să facă plăţi celor 280 de agenţi economici care au solicitat până în luna septembrie 2020 subvenţii pe baza OUG 29/2020. Suma totală estimată se ridică la circa 9,6 milioane lei. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.