Doar 132 de ieşeni şi-au cumpărat în ultimele patru luni vechime la pensie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Doar 132 de ieşeni şi-au cumpărat în ultimele patru luni vechime la pensie

GALERIE
pensie
  • pensie
- +

Ieşenii au cumpărat de la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut şi până în prezent vechime în muncă de aproape 1,4 milioane de lei (290.000 de euro). Din cele 132 de contracte de asigurări sociale semnate odată cu adoptarea Ordonanţei care vizează modificarea Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii, 10 persoane au încheiat contract pentru perioada maximă de 6 ani, au transmis pentru „Ziarul de Iaşi” oficialii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi.

Contribuţia lunară pentru anul 2020 a fost de 558 de lei/lună, respectiv 6.696 de lei pe an. Astfel, cei care au cumpărat perioada maximă de 6 ani au scos din buzunar câte 40.176 de lei/persoană (8.300 de euro). Venitul minim la care se calculează contribuţia de asigurări sociale pentru persoanele care doresc să îşi cumpere vechime în muncă este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, iar cota de contribuţie este de 25%.  Încheierea unui contract cu CJP Iaşi pentru cumpărarea vechimii pentru pensie este posibilă până la data de 1 septembrie 2021.

Cu vechimea cumpărată se va putea obţine pensia pentru limită de vârstă. Însă, ieşenii interesaţi să îşi cumpere vechime în muncă trebuie să ştie faptul că, în anul 2021, odată cu creşterea salariului minim brut pe economie la 2.300 de lei, a crescut şi contribuţia lunară. Drept urmare, persoanele care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii şi vor să semneze un contract de asigurare socială vor avea de achitat anul acesta 575 de lei/lună, adică un an va costa 6.900 de lei, în plus cu 204 de lei faţă de anul 2020.

Pentru cumpărarea perioadei maxime de 6 ani, asiguratul va trebui să vireze în contul statului român 41.400 de lei (8.550 de euro), mai mult cu 1.224 de lei comparativ cu anul precedent. Banii pentru contribuţia de pensii pot fi achitaţi fie într-o singură tranşă, fie în mai multe tranşe lunare. Solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulative: nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii; la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Venitul lunar asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale se utilizează la determinarea punctajului lunar potrivit legii şi, implicit, la stabilirea cuantumului pensiei din sistemul public de pensii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.