Doar 18 studenți cu punctajele modificate „din pix“ se regăsesc pe listele finale la UMF Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Doar 18 studenți cu punctajele modificate „din pix“ se regăsesc pe listele finale la UMF Iași

GALERIE
UMF Iasi Foto radio-u.umfiasi.ro
  • UMF Iasi Foto radio-u.umfiasi.ro
- +

În urma comparării listelor obținute în urma reevaluării și a celor care au fost modificate abuziv, conducerea UMF Iași a concluzionat că 18 dintre cei 94 de studenți cu probleme au un punctaj suficient de mare pentru studia la UMF, iar 38  dintre cei care nu se regăsesc pe listele finale au reușit să se înmatriculeze.

În urma comparării listelor obținute după reevaluare și cu cele inițiale, reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași au precizat că există un număr de 18 studenți ale căror punctaje au fost inițial modificate „din pix“ care se regăsesc și pe listele finale.

Mai mult, universitatea va deschide procese în civil pe contencios administrativ împotriva a 38 de studenți care au fost înmatriculați după măriri nejusitificate ale punctajelor și care au apucat să se înmatriculeze înainte să fie sistat procesul de admitere, iar după evaluare nu se regăsesc pe listele finale.

„Cei 94 nu reușiseră cu toții să se înmatriculeze, acesta este marele merit al opririi la timp al inscrierii. O evaluare preliminară trimisă organelor în drept arată că circa 18 dosare au trecut și a doua oară evaluarea, fiecare nume va fi urmărit“, au precizat surse oficiale din universitate pentru Ziarul de Iași.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Grigore T. Popa" din Iaşi a finalizat, luni, reevaluarea celor 951 de dosare depuse de studenţi străini pe locurile cu plata în valută şi a publicat pe site-ul instituţiei de învăţământ superior noua listă cu studenţii care pot să se înscrie până pe 2 decembrie.

„Universitatea va declanşa procesele civile în contencios pentru anularea acestui act adminsitrativ pentru că ei sunt intraţi prin vicierea procesului de admitere. Vor fi studenţi şi vor putea urma cursurile, justiţia va hotărî dacă această înmatriculare este corectă sau nu. Ei vor fi informaţi şi fiecare va decide dacă decid să fie sau nu studenţi”, a declarat Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF Iaşi.

Pe noua listă se regăsesc şi 18 dintre cei 94 de studenţi în cazul cărora punctajul de admitere a fost mărit „din pix“, potrivit declaraţiilor făcute de Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF Iaşi.

”S-a încheiat reevaluarea dosarelor, s-a realizat noua clasificare, s-au făcut noile liste, au fost validate în Senatul Universităţii, în seara aceasta apar pe site. S-a declarat limita minimă a punctajelor a celor admişi în funcţie de cifra de şcolarizare. Nu am făcut încă o comparaţie cu privire la cele 94 de dosare să vedem care au rămas şi după reevaluare pe liste, după ce o vom realiza o să o predăm şi organelor în drept”, a afirmat Dragoş Pieptu, fostul rector al UMF Iaşi, în şedinţa Senatului instituţiei de învăţământ superior.

De asemenea, în şedinţă s-a stabilit ca noul ordonator de credite, care va conduce universitatea până la următoarele alegeri, să fie chirurgul Ştefan Georgescu, acesta candidând la ultimele alegeri, din 2012, împotriva lui Vasile Astărăstoae.

”Este o propunere care va fi trimisă ministerului (n.r. - Ministerul Educaţiei) şi care va decide. Va trebuie să ne concentrăm în perioada următoare să organizăm alegerile pentru organele de conducere. Organizarea lor trebuie anticipată şi făcută în condiţii cât mai transparente cu putinţă ca să dispară tot felul de bănuieli şi semne de întrebare, care n-au făcut bine niciodată nimănui sau universităţii”, a declarat Ştefan Georgescu.

Prof.dr. Gabriel Dimofte a precizat că sancţiunile în cazul celor care au modificat dosarele de admitere vor fi stabilite de Comisia de disciplină a universităţii, care anchetează acum cazul.

”Am fost prinşi nepregătiţi în faţa unei persoane, a unei structuri, a unei reţele, nu ştim ce sunt, dar cu siguranţă nu este o persoană, care a făcut o fraudă de propoziţie. Anul acesta a fost concurenţă foarte mare şi probabil că fiind mai dificilă intrarea au început să funcţioneze şi alte mecanisme de a putea accede la această denumire de student la UMF Iaşi”, a adăugat Gabriel Dimofte, care a precizat că sanţiunile pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă.

Aflat, joi, la Iaşi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că, pe linie administrativă, atât ancheta internă a UMF "Grigore T. Popa" din Iaşi, cât şi cea a Corpului de Control al ministrului indică faptul că în spatele modificării punctajelor studenţilor străini s-ar afla personalul administrativ.

"Erori? Până ieri (n.r. - miercuri), când am primit raportul preliminar al Corpului de Control, da, se justifica termenul de «erori». În momentul de faţă, din păcate, schimbarea calificativului pentru 94 de studenţi nu mai poate fi denumită «eroare», ci este de-a dreptul o fraudă. Aceste fraude, cel puţin preliminar, s-au situat la nivel administrativ prin schimbarea punctajelor de către persoane din aparatul administrativ", declara, joi, Sorin Cîmpeanu.

Tot joi, procurorii DNA au ridicat mai multe documente de la UMF Iaşi.

Miercuri seară, rectorul UMF ”Grigore T. Popa“, Dragoş Pieptu, a anunţat că demisionează de la conducerea instituţiei de învăţământ superior, ca urmare a situaţiei create de retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani care iniţial fuseseră admişi la universitate.

”Mi-am depus deja demisia, noul rector va fi decis de către Senatul de luni al universităţii. Toate dosarele (n.r. - depuse la locurile cu taxă în valută la limba română, engleză şi franceză) vor fi reevaluate până luni, 26 octombrie. Este vorba de 951 de dosare”, declara Dragoş Pieptu.

Secretarul şef al UMF Iaşi, Gabriela Cuciureanu, căreia i-a fost suspendat contractul de muncă, a respins, într-o declaraţie acordată pentru Ziarului de Iași, acuzaţiile de fraudă care au fost aduse "personalului administrativ" în urma acţiunii Corpului de Control al ministrului Educaţiei. Cuciureanu spunea că a fost "înlăturată", că i s-a "interzis accesul în universitate" şi că se încearcă să fie scoasă "ţap ispăşitor".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.