De Sănătate

Punem punctul pe știi

Doar 39% dintre români sunt mulțumiți de sistemul de sănătate, dar au încă încredere în medici

miercuri, 10 iulie 2024, 02:42
2 MIN
 Doar 39% dintre români sunt mulțumiți de sistemul de sănătate, dar au încă încredere în medici

STADA Health Report 2024, un studiu făcut la nivel european asupra sistemelor de sănătate, care include de doi ani și România, arată că doar 39% din români sunt mulțumiți de serviciile obținute în sistemul public de sănătate. Raportul, interpretat de mai multe instituții media, inclusiv Agerpress sau formaremedicala.ro, vorbește despre faptul că situația este negativă în ansamblu, în mai multe sisteme publice de sănătate din Europa: cetățenii sunt nemulțumiți de serviciile oferite.

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 14

Studiul arată că, la nivel european, a existat o scădere de aproape 18% cu privire la această satisfacție, iar procentul mediu acum în țările investigate este de 56%. Deși procentul este scăzut în România, de doar 39%, nu suntem la fundul clasamentului. Mai nemulțumiți s-au declarat cetățenii din Ungaria, Kazahstan și Serbia.

Conform site-ului companiei, la realizarea acestei analize au răspuns circa 2.000 de respondenți din fiecare dintre următoarele țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, Elveția, UK și Uzbekistan.

Românii încă mai cred în medicina convențională

Studiul are și o parte bună, valabilă și în România: deși nu mai sunt la fel de încrezători în sistemul de sănătate, românii apelează la surse alternative pentru a se îngriji de sănătatea lor. Fac mișcare, mănâncă mai sănătos, se preocupă de sănătatea mintală etc. Deși suntem încă departe de media europeană la aceste capitole, am avansat suficient de mult încât să fie unul dintre vârfurile din studiu cu privire la țara noastră.

În rest, așa cum menționează și publicațiile care au citat studiul, România este pe locul 17 din 23 de țări cu privire la gradul de satisfacție invocat.

„Potrivit studiului, accesul la consultații medicale, standardul serviciilor medicale, deficitul de personal și neîncrederea generală în factorii de decizie din sectorul sănătății sunt principalele motive, la nivel general, ale nemulțumirii față de sistemele de sănătate. Pe lângă acestea, respondenții au mai indicat și lipsa accesului la servicii medicale de prevenție (37%) printre cauzele încrederii scăzute în sistemul public. Totuși, studiul relevă că există și motive de satisfacție: 53% dintre românii chestionați au afirmat că sunt mulțumiți de disponibilitatea cadrelor medicale de a le oferi sfaturi sau îngrijiri medicale”, au precizat cei de la formaremedicala.ro, citând studiul.

Deși mari amatori de leacuri băbești și soluții naturiste de rezolvare a unor probleme, 87% dintre românii care au răspuns la studiu spun că au încredere mare sau deplină în medicina convențională, peste media europeană de 69%. Pe scurt, conform studiului, asta înseamnă că oamenii au încredere în ceea ce le spune medicul sau farmacistul și acționează în baza recomandărilor acestora. Studiul arată că, la momentul de față, medicii de familie încă sunt preferați informațiilor luate de pe Google sau furnizate de inteligența artificială.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii