Doar două luni și jumătate de speranțe pentru noul Spital de Boli Respiratorii

marți, 08 octombrie 2024, 03:07
3 MIN
 Doar două luni și jumătate de speranțe pentru noul Spital de Boli Respiratorii

În licitația lansată la începutul toamnei trecute, Consiliul Județean precizează că procedura va fi anulată dacă nu se va găsi finanțare până la sfârșitul lui 2024.

Un aviz favorabil de oportunitate emis de Ministerul Sănătății amintește că, la Iași, este în derulare o procedură de atribuire a contractului pentru proiectul de construire a unei clădiri care să includă toată activitatea Spitalului de Pneumoftiziologie. Anunțul privind emiterea avizului a fost făcut de directorul instituției medicale, care subliniază că „nu este un spital nou, este o clădire nouă pentru «Pneumo-Iași»”. „Cei peste 30 de mii de pacienți care sunt îngrijiți la noi în fiecare an precum și angajații spitalului, profesioniști din domeniul sanitar și personal administrativ, vor beneficia de o clădire nouă la standardele anului 2024 în care să își regăsească sănătatea, liniștea și decența”, spune Radu Crișan-Dabija.

CITESTE SI: Mai prinde Iaşul o finanţare cât cea pentru T4? Nume grele în licitaţia pentru construirea Spitalului de Boli Respiratorii din Bucium

Licitația pentru proiectarea și construirea acestei clădiri, care aduce și o denumire nouă – Spitalul de Boli Respiratorii, a fost lansată în urmă cu 13 luni, a atras șase oferte din partea unor nume grele în domeniu și așteaptă finanțarea. Valoarea estimată în procedura inițiată în septembrie 2023 este de 458,5 milioane de lei,

În ce condiții nu se va încheia contractul pentru noul Spital de Boli Respiratorii

Consiliul Județean a precizat că „va încheia contract cu ofertantul declarat câștigător în măsura în care fondurile necesare achiziției vor fi asigurate fie în cadrul Programului Sănătate 2021-2027, fie din alte fonduri nerambursabile, buget de stat și/sau buget propriu”. „În cazul în care, indiferent de motive, obținerea finanțării nu se realizează până la data de 31 decembrie 2024, autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a aplica prevederile art. 212 alin. (1) lit. c) teza a II-a din Legea nr. 98/2016”, care prevede obligația de anulare a procedurii dacă încheierea contractulul de achiziție publică este imposibilă.

CITESTE SI: De unde vor veni cele 100 milioane euro? Viitorul Spital de Boli Respiratorii Iaşi, la concurenţă cu cele Regionale de Urgenţă

Momentan, spitalul își desfășoară activitatea în patru clădiri, aflate în patru colțuri diferite ale orașului Iași, la kilometri distanță una de cealaltă, și sunt într-o stare avansată de degradare din cauza provocărilor legislative și a problemelor acumulate de-a lungul timpului. Cea mai nouă a fost construită în 1968 și dată în folosință în 1974 iar cea mai veche în 1862, amintește directorul spitalului. Dacă se vor găsi bani pentru noua construcție, aceasta va fi ridicată în Bucium, unde funcționează acum Secția „Dr. Clunet” a spitalului.

Un program cu fonduri de aproape șase miliarde de euro

Aşa cum am mai relatat, Programul Sănătate beneficiază de fonduri în sumă de 5,88 de miliarde de euro: 2,27 miliarde reprezintă fonduri externe nerambursabile, iar contribuţia naţională va fi de 3,6 miliarde de euro. Cât priveşte instituţiile spitaliceşti noi, clădirea în care CJ speră că se vor muta cândva secţiile Spitalului de Pneumo de la Iaşi concurează în Prioritatea 4, care prevede investiţii de 2,8 miliarde de euro în infrastructura medicală. Prioritatea „este dedicată continuării investiţiilor în spitalele regionale de urgenţă: Iaşi, Cluj, Craiova, dar şi pentru construcţia a şapte spitale noi”, se menţionează în descrierea programului Direcţia Generală POS. Cu alte cuvinte, rămâne de văzut dacă Spitalul de Boli Respiratorii se va afla printre primele şapte proiecte calificate.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii