anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

S-au speriat ieşenii? Numărul de vaccinuri nou administrate s-a dublat

Doar Moartea mai eliberează paturi la ATI, în tot judeţul Iaşi. Situația generală

GALERIE
ATI_Covid
 • ATI_Covid
- +

Ieri, un singur pat echipat ATI pentru cazuri grave Covid mai era disponibil în întreaga reţea sanitară ieşeană. DSP face demersuri pentru dublarea capacităţii, dar este o problemă: nu e nevoie doar de pat ATI, ci şi de personalul specializat aferent, care este insuficient. Și o veste oarecum bună: speriaţi probabil sau mai convinşi de revirimentul Covid, ieşenii încep să se vaccineze în număr mai mare. În câteva zile, numărul celor ce se vaccinează s-a dublat.

Un singur pat liber la ATI COVID, ieri, şi acela în UPU a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon“. În rest, toate celelalte 65 de paturi ATI din reţeua medicală ieşeană erau aseară ocupate în totalitate. Aceasta era situaţia după raportările de ieri. Adică, plin la secţiile ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase (17 paturi), Spitalul de Neurochirurgie (18), Spitalul de Pneumoftiziologie (6) , Spitalul Municipal Paşcani (7),Spitalul „Sf. Spiridon“ (5), Spitalul CFR (4 paturi).

Tot ieri, Direcţia de Sănătate Publică a decis pentru perioada următoare dublarea numărului de paturi pentru bolnavii COVID cu forme medii spre severe de boală. Adică, de la 276 de paturi, la 450 de paturi. Mai exact, este vorba despre Spitalul CF Paşcani - 35 paturi, Spitalul CFR Iaşi - 70 paturi, Spitalul de Pneumoftiziologie - 50 paturi, Spitalul de Boli Infecţioase - 186 de paturi, 4 paturi la Spitalul Municipal Paşcani, 14 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon“, 12 paturi la Spitalul Orăşenesc Hârlău. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, sunt ocupate 3 paturi ATI. Tot aici, în momentul de faţă sunt patru persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus care urmează tratamentul prin dializă. La Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna“, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, nu sunt ocupate paturile ATI. În ceea ce priveşte zona medicală, menţionăm că sunt ocupate 7 paturi. În zona ATI Covid de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria“ Iaşi sunt ocupate 5 paturi ATI. În ceea ce priveşte zona medicală Covid de la Spitalul de Copii, sunt ocupate 7 paturi.

La decese, Iaşul în pandemie se apropie de cifra 1.000, ieri, cu cele patru persoane confirmate pozitiv care şi-au pierdut viaţa, numărul ajungând la 998. În continuare, o aberaţie care se menţine, pentru că infectaţii mint: numărul contacţilor este mult mai mic decât al persoanelor confirmate pozitiv. Practic, media numărului de contacţi per pozitiv în ultimele 14 zile este sub 1, ceea ce este absurd.

Ieri, în judeţ erau 935 de persoane în izolare, iar 506 persoane carantinate la domiciliu.

A crescut în schimb numărul recoltărilor de probe la domiciliu. În ultimele 24 de ore, echipajele mobile au realizat 158 de recoltări, 46 realizate de DSP şi 112 de SAJ Iaşi.

O veste îmbucurătoare vine de la campania de vaccinare. După anunţul privind obligativitatea certificatului digital în anumite zone sau evenimente, numărul vaccinărilor s-a dublat practic. Dacă, pe 19 septembrie, 271 de persoane se vaccinaseră, dintre care 200 cu prima doză, iar restul cu doza unică Johnson&Johnson, pe 22 septembrie s-au vaccinat 648 de persoane, dintre care 523 cu prima doză iar restul cu doza unică Johnson&Johnson.

Cu toate acestea, numărul persoanelor infectate care se adresează spitalelor este în creştere, mai ales pe zona de Terapie Intensivă. Drept urmare, astăzi se vor deschide ultimele cinci paturi ATI care pot fi puse la dispoziţia bolnavilor COVID, respectiv la Spitalul de Recuperare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.