anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 26.11.2022

Doctor... din pix: O universitară din Oradea a primit titlul de doctor, deși lucrarea i-a fost respinsă ca lipsită de valoare

GALERIE
doctor, pix, continut, stiintific
 • doctor, pix, continut, stiintific
- +

Dorinţa de a se împăuna cu titulaturi academice e deja boală naţională. Titlul de doctor nu mai este de mult încununarea unor merite ştiinţifice, ci aproape o banalitate, o patalama obţinută cu lucrări mediocre sau, mai grav, plagiate. Iar vinovaţi sunt nu doar autorii şi coordonatorii acestora, ci şi experţii ministeriali care le girează fără discernământ.  

În plină paradă a imposturii, BIHOREANUL a descoperit o situaţie unică şi greu de crezut: autoarea unei lucrări de doctorat desfiinţate de specialişti pentru că nu aduce nicio contribuţie reală mediului academic, ba din contră, este lipsită de valoare, a primit totuşi titlul de doctor. Cum s-a transformat teza într-una lăudabilă? Din pix...

Cu calificativul "Foarte bine"

Radu Spineanu, medic OradeaMartie 2020. Cu două zile înainte de intrarea în carantina de Covid, într-o sală a Facultăţii de Medicină, cinci profesori din Oradea, Cluj şi Târgu Mureş asistau la susţinerea unei teze de doctorat. Intitulată "Abuzul fizic asupra copiilor", lucrarea a fost scrisă şi prezentată de medicul pediatru Monica Motorca (Bogoşel, după căsătorie), care lucra la Spitalul Municipal şi concomitent făcea rezidenţiatul în medicina de familie, sub coordonarea profesorului Radu Spineanu  de la facultatea orădeană, care a făcut parte şi din comisia de analiză a tezei, alături de prodecanul Florian Bodog (preşedintele comisiei), profesoara Rodica Togănel de la UMF Târgu Mureş, conferenţiarul clujean Călin Lazăr şi orădeanul Marius Bembea.

Susţinerea tezei de doctorat este mai degrabă un moment festiv. Teoretic, membrii comisiei cunosc conţinutul lucrării, iar coordonatorul se asigură, aşa cum legea îl şi obligă, că autorul aduce temei o contribuţie ştiinţifică personală. În cazul Motorca, susţinerea n-a produs surprize: comisia i-a dat calificativul "foarte bine", semn al convingerii că autoarea merită titlul de doctor şi, implicit, să intre în lumea oamenilor de ştiinţă.

La secret

Procedurile prevăd că, după susţinerea publică, teza şi raportul comisiei merg la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), for consultativ al Ministerului Educaţiei format din experţi care evaluează lucrările şi decid dacă autorii merită sau nu titlul. Propunerea acestora e înaintată Ministerului, care în final o confirmă printr-un ordin de ministru.

Din 1990 până în prezent, în România s-au eliberat peste 80.000 de titluri de doctor şi nimeni nu ştie câte au fost refuzate, Ministerul nefăcând publice ordinele de respingere, ci doar pe cele de acordare a titlului. Nici universităţile nu demonstrează mai multă transparenţă, anunţând doar doctorii pe care i-au "produs", nu şi tezele care nu au trecut de filtrul CNATDCU. Dacă ar face-o, ar admite complicitatea la impostură...

Totuşi, BIHOREANUL a aflat că teza lui Motorca nu a trecut de examenul CNATDCU. Pe 1 septembrie 2021, forul a propus neacordarea titlului de doctor, iar pe 15 septembrie Ministerul a emis Ordinul 5.280, de neacordare a acestuia.

"Neştiinţifică"

Decizia a supărat-o pe pediatră, care a contestat-o la CNATDCU şi concomitent a deschis la Curtea de Apel Oradea un proces pentru anularea Ordinului. În timpul procesului, Ministerul a arătat că invalidarea a fost decisă după ce evaluatorii au stabilit că teza "nu prezintă caracteristicile unui studiu ştiinţific", având "ipoteze de lucru vagi şi confuz expuse, obiectivele nestructurate, metodele neadecvate pentru o lucrare ştiinţifică, modalitatea de prezentare a informaţiilor în cadrul tezei neacademică, greoaie şi neştiinţifică".

Specialiştii au arătat că lucrarea "cuprinde numeroase fraze lungi, fără date care să susţină ideile prezentate sau chiar lipsite de sens". "Deşi teza în sine are o temă actuală şi de mare importanţă, cercetarea nu aduce niciun element de originalitate sau plus-valoare", au concluzionat, dur, evaluatorii CNATDCU.

De altfel, chiar şi un neiniţiat care citeşte cele 215 pagini poate ajunge la aceeaşi concluzie. BIHOREANUL a consultat lucrarea şi a constatat că, pe lângă definiţii sumare ale abuzului asupra copiilor şi consecinţele fizice şi psihice ale acestuia, partea cea mai relevantă, cea a studiului propriu, este modestă. Doctoranda s-a rezumat să enumere informaţii statistice privind abuzurile asupra copiilor din Bihor între anii 2013 - 2017, aşa cum le-a cules din rapoartele Serviciului de Medicină Legală, şi să prezinte un plan de înfiinţare a unei ONG pentru drepturile copiilor. Autoarea pretinde că organizaţia, denumită "Copiii au prioritate", "a luat înfinţare" (exprimare agramată care îi aparţine, şi nu este singulară) cu 80 de angajaţi (!) într-o clădire din Oradea, deşi în realitate asociaţia nu există, aşa că "studiul" e fantasmagoric, cu referiri mai mult la organigrama acesteia decât la programe pentru copii abuzaţi.

MAi mult, pe ebihoreanul

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.