anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Documente rare şi fotografii de epocă din viaţa savantului Petru Bogdan, expuse la BCU Iaşi

GALERIE
expozitie_BCU
 • expozitie_BCU
- +

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi organizează, în perioada 6 februarie - 6 martie 2023, la sediul central, expoziţia documentară Petru Bogdan - 150, dedicată împlinirii a 150 de ani de la naşterea savantului român, profesor la Universitatea din Iaşi.

Expoziţia cuprinde fotografii de epocă şi documente rare din arhiva familiei Culianu-Petrescu şi documente originale din fondurile BCU Iaşi, printre care se numără teza doctorat a lui Petru Bogdan (susţinută la Berlin, în 1901), cărţi şi texte ale sale din volume colective, precum şi studii şi articole publicate în reviste ştiinţifice şi de cultură etc. „Expoziţia documentară e realizată de Elena Bondor (BCU Iaşi, Departamentul Informatizare şi Tehnologii digitale). BCU Iaşi îi adresează întreaga sa gratitudine şi calde mulţumiri doamnei Tereza Culianu-Petrescu, nepoata savantului Petru Bogdan, pentru implicarea în realizarea expoziţiei documentare dedicată, în semn de omagiu, împlinirii a 150 de ani de la naşterea bunicului său”, au transmis reprezentanţii bibliotecii.

Petru Bogdan s-a născut pe data de 3 februarie 1873, în comuna Mirosloveşti, jud. Suceava, şi a predat la Universitatea din Iaşi până în anul 1940. În anul 1915 s-a înfiinţat, la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi, prima Catedră de Chimie-Fizică din ţară, iar Petru Bogdan a devenit profesor titular la această catedră în luna mai, 1915. Este recunoscut pentru faptul că a creat, la Iaşi, o şcoală ştiinţifică de chimişti şi fizicieni, fiind şi rector al Universităţii din Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.