anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 11.07.2020

Doi ani de la alegeri: cifrele

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

S-au împlinit, ieri, doi ani de la ultimul scrutin legislativ, câştigat de o manieră categorică de Partidul Social Democrat (PSD) şi partenerul său, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE). Despre consecinţele votului din 11 decembrie 2016, precum şi despre modul în care cele două partide se achită de obligaţia guvernării, am discutat şi vom mai discuta. Rândurile de mai jos îşi propun doar să readucă în atenţia cititorilor câteva cifre.

Victoria din 2016 este cel mai mare succes obţinut de PSD (şi antecesorii săi) într-un scrutin legislativ în care candidează fără aliaţi notabili, din 1992 încoace. Au fost circa 3,2 milioane de voturi, reprezentând 45% din totalul celor valabil exprimate, în condiţiile unei prezenţe la vot de aproape 45%. Prin comparaţie, în anul 2000, când PSD era aliat cu Partidul Umanist Român, iar legislativele s-au suprapus cu primul tur al prezidenţialelor, s-au obţinut aproape 4 milioane de voturi, reprezentând 37% din totalul celor valabil exprimate, la o prezenţă mult mai mare, de 65%. Cu alte cuvinte, declinul în valoare absolută a fost tolerabil. Nici schimbarea demografică, nici migraţia, nici alţi factori nu au afectat în mod dramatic potenţialul politic al partidului. Capacitatea de menţinere şi regenerare a bazei de sprijin este remarcabilă. De altfel, dacă privim datele din primul tur al prezidenţialelor din 2014, observăm că Victor Ponta obţinuse peste 3,8 milioane de voturi, la o prezenţă de circa 53%.

Competiţia din 2016 ne readuce în atenţie balanţa de putere între PSD şi primii  doi competitori ai săi din tabăra de centru-dreapta, luaţi împreună indiferent de modul în care au candidat. Excludem momentul 2012, când PSD şi PNL merg împreună, şi ne rămân celelalte alegeri, din 1992 încoace. În 1992 şi 1996, adversarii PSD sunt CDR şi PD; între 2000 şi 2008, ei sunt PNL şi PD (în 2004 merg împreună); pentru 2016, ei sunt PNL şi USR. Observăm că rezultatele din 2008 sunt cele mai rele pentru PSD, inclusiv din această perspectivă (ele reprezintă, oricum, minimul istoric al acestui partid), Dar, trecând în zona cealaltă a tabloului, se observă că scrutinul din 2016 este foarte dezechilibrat în favoarea PSD: 3,2 milioane de voturi pentru PSD şi circa 2,1 milioane pentru PNL şi USR, însumate (aproape 1,5 milioane pentru PNL, puţin peste 600.000 pentru USR). Mai favorabil social-democraţilor a fost doar cel din anul 2000, când raportul a fost de circa 4 milioane de voturi PSD versus un total de 1,5-1,7 milioane pentru PD şi PNL. Însă, pe de altă parte, dacă renunţăm la condiţia limitativă ca adversarii să fie „de centru-dreapta“ şi să poată coopera, la guvernare sau în opoziţie, şi ne referim pur şi simplu la primii doi adversari ai PSD, atunci scrutinul din 2000 ni se arată mai puţin dezechilibrat: am avea PRM şi PD, cu un total de 2,9-3,1 milioane de voturi. Altfel spus, o diferenţă relativ egală cu cea din 2016. În orice caz, oricare din aceste două abordări ar fi cea preferată, am ajunge la concluzia că rezultatele de acum doi ani reflectă slăbiciunea alternativei la PSD.

În fine, opţiunea ALDE de a participa pe liste proprii în alegeri, din postura de partener potenţial al PSD, este o noutate, iar faptul că a reuşit să acceadă în parlament trebuie notat. În 2004 şi 2008,  Partidul Umanist Român (redenumit ulterior Partidul Conservator - PC) a candidat pe liste comune cu PSD, iar în 2012 cele două partide mici (PC şi Uniunea Naţională pentru Progresul României - UNPR) şi-au făcut loc lângă cei mari (PSD şi PNL). Nu pot fi trecute cu vederea cazurile interesante din anii 1990: Partidul Socialist al Muncii, partener pe care PSD nu şi-l asuma deschis, reuşeşte intrarea în Parlament în 1992, dar nu şi în 1996;  Partidul Democrat Agrar pătrunde, în 1992, doar în Senat, nu şi în Cameră. Pentru ambele formaţiuni, a fost începutul sfârşitului existenţei lor politice, pentru că nu aveau baze electorale distincte de cea a PSD. Evident că această idee a bazei electorale distincte explică, în parte, decizia ALDE în 2016. Cu cele în jur de 400.000 de voturi obţinute pe cont propriu, reprezentând 5.6-6 procente, formaţiunea domnului Tăriceanu poate susţine că prezenţa ei asigură continuarea modelului de colaborare din USL.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Binele propriu şi răul altora

Nicolae GRECU

Binele propriu şi răul altora

La fel ca predecesoarea sa de acum 46 de ani, Politehnica actuală nu vrea degringolada unei glorii de altădată, ci propria-i salvare.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Autorul continuă relatarea, începută în episodul trecut, a unui eveniment istoric unic, la care a avut şansa să participe, ca martor: luarea cu asalt, de către manifestanţi, a sediului central al Securităţii din fosta Germanie comunistă (RDG).

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

pr. Constantin STURZU

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

Poate un creştin, în lume fiind, să ajungă la măsura sfinţeniei? Desigur, nimic nu-l împiedică. Mărturie ne sunt sinaxarele şi nu numai. Dar cineva care trăieşte în păcate grele poate săvârşi fapte comparabile cu cele ale unui pustnic care trăieşte în rugăciune şi în asceză aspră? Greu de închipuit aşa ceva. 

Nostalgii

Alexandru CĂLINESCU

Nostalgii

Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

pulspulspuls

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Pentru că ieri am rămas restanţi în ce priveşte votul din forul de conducere al filialei în privinţa desemnării noului candidat la premărie, în persoana madamei cu Camelii, haideţi să vă amărâm olecuţă sâmbăta de dimineaţă cu chestiuni sălcii ale politichiei. 

Caricatura zilei

Probleme între frați

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.