
Lucrările de refacere a pasajului ACB au început la doi ani de la adjudecarea licitației. Primăria a susținut ieri că circulația în zonă nu va fi „complet blocată” de intervențiile muncitorilor.
Licitația pentru reabilitarea pasajului a fost organizată în prima parte a anului 2023, iar, pe 19 mai, era stabilit câștigătorul: firma Geiger Transilvania, companie care a fost unicul ofertant la procedură. Contractul de lucrări a fost semnat însă foarte târziu, respectiv în luna octombrie 2024, după ce Primăria a trecut prin mari dificultăți financiare cauzate de defectuoasa gestionare a cheltuielilor legate de sistemul de termoficare.
Valoarea lucrărilor ajunge la aproape 70 milioane lei, iar banii asigurați de la bugetul local.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Șantierul va fi deschis timp de 2 ani
Potrivit contractului încheiat între cele două părți, șantierul din Alexandru cel Bun va ține cel mult 2 ani. Reprezentanții Primăriei spun că lucrările au fost etapizate astfel încât „să nu ducă la blocarea completă a circulației și la izolarea cartierelor Alexandru cel Bun și Dacia”. În acest sens, arată municipalitatea, au fost mai multe sesiuni de consultări atât cu proiectantul, cât și cu antreprenorul general.
„Lucrările vor include reabilitarea pasajului și consolidarea zidurilor de sprijin din rampele de acces și sunt împărțite în două etape: în prima etapă vor fi făcute intervenții asupra părților structurale îngropate, care nu vor afecta circulația, iar în a doua se va lucra la suprastructură, calea de rulare a tramvaielor și carosabil”, se precizează într-o informare a municipalității.
Lucrările se desfășoară la infrastructură și partea de rezistență
În prezent, lucrările se desfășoară la infrastructură și partea de rezistență a pasajului.
„Cel puțin până la vacanța de vară a elevilor, lucrările nu vor afecta și suprastructura și partea circulabilă a podului”, conform Primăriei.
Pasajul are cu o lungime de peste 500 metri și a fost construit în perioada 1977 – 1980. Un studiu tehnic întocmit în 2019 a indicat faptul că se impun lucrări de reabilitare a obiectivului.
Principalii indicatori tehnici ai investiției, așa cum au votat consilierii locali: pasajul are o lungime de 523 metri, modernizarea carosabilului (8.800 mp), modernizarea trotuarelor (2.500 mp), un nou sistem de iluminat (tip LED), noi parapeți de siguranță (1.042 metri), modernizarea căii de rulare pe pasaj și pe rampe (peste 500 metri), consolidarea infrastructurii și consolidarea zidurilor de sprijin (712 metri).
Publicitate și alte recomandări video