Doi bolnavi în stare gravă au primit primele doze de plasmă de la cei vindecaţi la Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Doi bolnavi în stare gravă au primit primele doze de plasmă de la cei vindecaţi la Iași

GALERIE
infectioase
  • infectioase
- +
Încă 10 ieşeni confirmaţi cu infecţia cu noul coronavirus într-o singură zi, iar specialiştii atrag atenţia că nu este cazul ca populaţia să uite de regulile de protecţie tocmai pentru a se evita apariţia unui nou val de îmbolnăviri. La nivelul judeţului Iaşi, 34 de oameni cu COVID 19 şi-au pierdut viaţa şi peste 300 de persoane s-au vindecat. În acelaşi timp, în weekend-ul trecut, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ au fost administrate primele doze de plasmă convalescentă la doi pacienţi aflaţi în stare gravă.

La sfâşitul săptămânii trecute, a început şi la Iaşi, tratamentul cu plasmă hiperimună. Potrivit managerului Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Dorobăţ, tratamentul a fost aplicat la două persoane aflate în stare foarte gravă, intubate, aflate la Terapie Intensivă, ambele având comorbidităţi.

„Sângele care a fost luat de la donatori a fost testat la Bucureşti, apoi au fost făcute testări şi la nivelul pacienţilor aflaţi la Terapie Intensivă. Ulterior, plasma hiperimună a fost administrată ca orice altă transfuzie de sânge. Au fost două astfel de proceduri. Deocamdată, nu putem afirma dacă pacienţii sunt mai bine. Nici mai bine, nici mai rău. Să sperăm că evoluţia lor va fi favorabilă“, a declarat Carmen Dorobăţ.

La rândul său, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sangvine Iaşi, Lavinia Scripcaru, a spus că a dirijat într-adevăr toate cele cinci doze existente la nivelul instituţiei până acum către Spitalul de Boli Infecţioase.

„Aşa cum prevede legea, spitalul a făcut o solicitare către noi. Au fost administrate la cei care într-adevăr au o stare foarte gravă, numai acei pacienţi pot beneficia de acest tratament. Iniţial s-a făcut solicitare pentru trei doze, apoi, duminică s-a revenit cu încă o solicitare pentru restul unităţilor validate“, a declarat Lavinia Scripcaru.

Aceasta a adăugat că în zilele următoare mai sunt aşteptaţi alţi doi donatori. Aceştia trebuie să fi trecut prin boală, să aibă biletul de ieşire din spital cu cele două teste negative şi să răspundă condiţiilor care de altfel sunt impuse la orice donator de sânge.

Spitalul CFR şi-a dublat numărul de paturi pentru COVID

În acelaşi timp, Spitalul CFR, unitate suport pentru Spitalul de Boli Infecţioase, şi-a dublat capacitatea de internare pentru bolnavii COVID 19, iar secţiile destinate acestor pacienţi funcţionează la capacitate maximă.

„De la 30 de paturi cu cât am avut la început, am mărit capacitatea şi am ajuns la 70 de paturi. În urmă cu două zile aveam 71 de pacienţi cu infecţia cu SARS CoV2, ieri am externat şapte la care două teste consecutive făcute în 24 de ore s-au negativat. Deci acum avem 64 de pacienţi. Pentru noi a fost o provocare pentru că am trecut de la spital de faza a IV-a la spital de faza I, drept principal spital suport. În şapte zile a trebuit să facem toate circuitele apoi să creştem capacitatea de internare. Patologia asociată a fost dificilă şi a necesitat eforturi destul de mari. Când s-a decis schimbarea temporară a specificului unităţii, reacţiile negative ale personalului au fost reduse. Asta pentru că noi lucrăm pe bază de voluntariat, iar în acest moment avem 120 de medici, asistenţi medicali, infirmiere angajaţi voluntar în această luptă“, a declarat Mihai Glod, managerul Spitalului CFR.

Singura parte din unitatea medicală care nu şi-a închis porţile este ambulatoriul, care a funcţionat şi pe perioada stării de urgenţă.

„Sf. Spiridon“ se redeschide

Dacă Spitalul CFR nu îşi poate deschide porţile pentru pacienţii non-covid fiind spital suport, nu acelaşi lucru se poate spune despre Spitalul Regional de Urgenţă „Sfântul Spiridon“. Încetarea stării de urgenţă nu a deschis însă foarte larg porţile unităţii medicale. Chiar dacă teoretic se pot face internări de zi şi internări continue, acestea sunt triate, respectând anumite reguli.

„Numărul pacienţilor care s-au adresat ambulatoriului a crescut. Este clar că, acum, când legislaţia permite, aceste prezentări ale pacienţilor vor creşte atât la ambulatoriu, cât şi la clinicile spitalului. Dar toate se vor face cu respectarea normelor. Va fi în continuare vorba de distanţare în saloane sau în spaţiile de aşteptare. Toate aceste lucruri trebuie înţelese de pacienţi. Nu se mai poate face acelaşi număr de internări de zi sau continue, cum se făcea înainte, pentru că e vorba de nişte reguli impuse de pandemie. Toate echipele medicale ale spitalului cunosc acest lucru şi îl aplică. Sunt circuite stabilite, triajul epidemiologic se face în continuare atât pentru ambulatoriu, cât şi pentru urgenţe sau pentru spital“, a declarat Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“ şi coordonator UPU/SMURD.

Precizăm că, în perioada stării de urgenţă, ambulatoriul Spitalului „Sfântul Spiridon“ a funcţionat strict pentru pacienţii prinşi în programele naţionale sau cei care anterior au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale de urgenţă. În rest, unitatea medicală a mers cu 35% din capacitate, aici fiind incluse urgenţele, Clinica de Mare Ars, dar şi cele două secţii COVID 19.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.